31 Mart 2011 10:15

Libya’da ajanlar cirit atıyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın hiçbir Amerikan kara askerinin Libya operasyonuna katılmadığı konusunda ısrar etmesine rağmen, CIA ajanlarının küçük gruplar halinde Batılıların gölge gücünün bir parçası olarak haftalardır Libya’da çalıştıkları iddia edildi.CIA’nın Trablus’taki bürosu ka

Libya’da ajanlar cirit atıyor
Paylaş

CIA’nın Trablus’taki bürosu kapatılmadan önce çalışmış olanlar ve sayıları bilinmeyen yeni gelen ABD’lilerin yanı sıra İngiliz özel birliklerinin ve İngiliz istihbarat servisi MI6 ajanlarının da Libya’da olduğu kaydedildi. Eski ve yeni İngiliz yetkililere dayandırarak haberi veren Times, İngiliz ajanlarının Libya tanklarının, toplarının ve füzelerinin yerleriyle ilgili istihbarat topladıklarını ve İngiliz jetlerinin hava saldırılarını yönlendirdiklerini bildirdi.

CIA ajanlarının muhaliflerle temasa geçtiklerini, liderlerinin kim olduğuna ve Kaddafi muhalifi grupların sadakatlerine ilişkin bilgi edinmeye çalıştıklarını kaydeden Times, ABD’li yetkililerin Batılı ajanların muhalif güçlerin faaliyetlerine karışmadığını özellikle belirttiklerini yazdı.

CIA sözcüsü haberle ilgili yorum yapmayı reddetti. ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD yönetiminin Libya’da muhaliflere örtülü desteğine izin veren bir gizli kararı haftalar önce imzaladığı bildirilmişti.

MISIR’DAN SİLAH GEÇİŞİ BAŞLADI

Mısır ordusunun, ABD’nin bilgisi dahilinde, Libya’daki isyancıları silahlandırmaya başladığı tartışılıyordu. Amerikan The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre; hafif silahlar ve mühimmattan oluşan sevkıyata birkaç gün önce başlandı ve silah aktarımı devam ediyor. Gazete, muhalifleri ilk silahlandıran ülkenin Mısır olduğunu yazdı.

Gazeteye konuşan bir ABD’li yetkili, bu konuda resmi bir ABD politikası olmadığını fakat durumdan haberdar olduklarını söyledi. Libyalı muhalifler ise, ABD’nin yeşil ışık yakması sonucu silah sevkıyatının başladığını belirtti.

DESTEK VE ELEŞTİRİLER

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya’daki muhalif güçlere silah desteği sağlanmasına karşı olmadığını, ancak bu yönde bir karar da almadığını söylemişti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batının Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hakkı olmadığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Batı’nın Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hakkı olmadığını söyledi. Lavrov, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan görev kapsamında hiçbir ülkenin Libya’daki muhalifleri silahlandırmaya hakkı bulunmadığını kaydetti. (DIŞ HABERLER)


Libya Dışişleri Bakanı İngiltere’ye sığındı

Libya’ya yönelik hava saldırısı devam ederken Dışişleri Bakanı Musa Koussa’nın, hükümetin sivillere yönelik saldırılarından dolayı istifa ettiği bildirildi.

İngiltere hükümet kaynakları, Londra’ya giden Koussa’nın sığınma talep ettiğini açıkladı.
Libya hükümeti Koussa’nın Tunus’ta diplomatik görevde olduğunu ileri sürmüştü.


KOMUTA RESMEN NATO’DA

NATO, ABD öncülüğündeki kuvvetlerin Libya’ya yönelik hava saldırısının komutasını resmen devraldı.

NATO’dan yapılan açıklamada, Libya operasyonunun bu sabah TSİ 08.00’de tamamen NATO komutasına geçtiği belirtildi.

Açıklamayı NATO Genel Sekteretri Anders Fogh Rammussen yaptı.

NAPOLİ VE İZMİR’DEN YÖNETİLECEK

NATO, Libya’ya havadan saldırıyı Napoli’deki İttifak Güney Kuvvetleri karargahından yönetecek. Operasyonunun “insani yardım merkezi” ise İzmir olacak.

Operasyon, uçuşa yasak bölgenin denetlenmesini, Libya’ya uygulanan silah ambargosunun sağlanmasını ve Kaddafi güçlerinin saldırılarından sivillerin korunmasını içeriyor.


VATİKAN: LİBYA’YA HAVA SALDIRISINDA 40 SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

VATİKAN’ın Trablus’taki en üst yetkilisi Giovanni Innocenzo Martinelli, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında en az 40 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Vatikan’ın haber ajansı Fides’e konuşan Martinelli, hava saldırısında Buslim mahallesindeki sivil bir binanın çöktüğünü ve 40 kişinin öldüğünü belirtti. Libyalı yetkililer de Trablus’ta bulunan yabancı gazetecileri bombalanan binanın bulunduğu bölgeye götürdü. Ancak haber ajansları sivil ölümleri henüz doğrulamadı.

Konuyla ilgili NATO’dan da bir açıklama geldi. Açıklamada sivil ölümleriyle ilgili haberlerin araştırıldığı ancak bu haberleri doğrulayacak bilgilere henüz ulaşılamadığı belirtildi.

Açıklamada “eğer böyle bir şey gerçekleşmişse bunun tespit edilmesi için yapabileceğimiz ne varsa yerine getireceğiz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Film Festivali Altyazı’da

SONRAKİ HABER

NATO'cu sermaye partilerine oy yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...