12 Nisan 2017 01:15

Zorla 'evet' mitingine götürülen fabrikada 'hayır' sesleri

Uğur Ökdemir ve Fırat Turgut Bursa'daki Karesi Tekstil, Erikli Su ve Nestle işçileriyle referandumu konuştu

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Fırat TURGUT
Bursa

Bursa’da bulunan Karesi Tekstil 2 bin işçinin çalıştığı, büyük bir tekstil firması. Dokuma tezgahlarının kolay kolay durmadığı fabrikada, işçiler servis araçlarıyla Erdoğan’ın evet mitingine götürüldü. Öyle ki servislere konlan görevliler nedeniyle, kimse gidemezlik yapamadı. Mitinge gitmek zorunda kalan, hatta yıllardır AKP’ye oy veren işçiler arasında hayır diyecek sayısı ise oldukça fazla.

Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Nisan’da yapılan Bursa mitinginden bir gün önce fabrikaya geldiğini hatırlatan bir işçi “Bizleri fabrikada topladılar ve bakan herkesi evet demeye çağırdı. Ertesi gün zaten servislerle bizi mitingin yapılacağı yere götürdüler. Her otobüse de bir sorumlu verdiler ki kimse miting dışında bir yere gitmesin diye. Hatta yağmur yağma ihtimaline karşı Karesi imzalı yağmurluklar bile yapılmıştı” dedi. Miting için fabrikada bir gün üretim durduğunu dile getiren işçi, “Normalde dokuma tezgahları kolay kolay durdurulmaz ama miting için durdurdular” diye konutu.

İŞÇİ NASIL RAHAT EDECEK?

AKP’li olup da hayır diyecek işçilerin olduğunu söyleyen bir başka Karesi Tekstil işçisi, “Bu olay parti meselesi değil ülke meselesi, ülkenin yaşayış şeklini değiştirme olayı. O yüzden hayır diyeceklerini söylüyorlar. Bir de Tayip Erdoğan’a olan güvenleri halen var ama eğer Erdoğan ölürse yerine kim geçecek korkusundan kaynaklı hayır diyeceklerini söyleyenler var. AKP’li olup da halen kararsız kalanlar da var” diye konuştu. Bunun yanı sıra her koşulda evet diyeceklerin olduğunu dile getiren işçi, devam etti: “Bazen AKP’liler kendi aralarında tartışıyorlar. Şu anki yasada bile işçiler rahat edemiyor diye. Değişecek yasada nasıl rahat edecekler diye soranlara ‘Erdoğan’ın kendisi yasa deli misiniz?’ diyerek devet vereceğini söyleyenler var.” 

HER ŞEY GÖSTERMELİK

Şu anki yasalarda bile rahat edemediklerini söyleyen işçilere, fabrikadaki çalışma koşullarını sorduğumuzda şu yanıtı aldık: “Her şey göstermelik yapılıyor. Bakanlıktan denetlemeye geldiler, fabrikaya yangın olasılığı yüksek olduğu için tahliye tünelleri yaptılar. Denetleme bittikten sonra bu tahliye tünelleri kaldırılmaya başlandı. İş güvenliği sıfır her şey göstermelik” dedi. İşçiler, Arap firmalarıyla iş yaptıklarını ve bu dönem işlerin yoğun olduğunu ve fazla mesai yaptıklarını anlattı.

Konu ile ilgili fabrika yöneticileriyle görüşmek için aradığımızda, fabrika yöneticilerinin toplantıda olduğu, dönüş yapılacağı söylendi ama bir dönüş yapılmadı.


Erikli Su işçisi: İlk defa AKP’ye bu kadar tepki var

Bursa’da Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu Erikli Su ve Nestle işçileriyle görüşüyoruz. Verdikleri büyük mücadeleler sonucu Öz Gıda-İş’ten Tek Gıda-İş’e geçen, greve çıkan ve kazanımlar elde eden işçiler, sağladıkları birlik nedeniyle referandumda neden evet ya da hayır diyeceklerini rahatlıkla konuşabiliyorlar. 

MHP’ye oy verenlere dikkat çeken bir Erikli Su işçisi, “Fabrikada on tane MHP’li işçi varsa bunun 7’si hayır diyecek. Bazen kendi aralarında tartışıyorlar. Evet diyenler HDP’nin hayır dediğine bir milliyetçi nasıl hayır der diyerek arkadaşını duygusal ikna etmeye çalışıyor. Hayır diyecekler ise çözüm süreci dönemine dikkat çekerek ‘Bunlara güven olmaz’ diyerek kendini savunuyor” dedi.

HEP AYNI VAATLER VERİLİYOR AMA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMİYOR

İlk defa AKP’ye bu kadar tepki olduğunu söyleyen bir başka Erikli Su işçisi, “AKP’li olup hayır oyu vereceğini söyleyen işçiler ‘Her seçimde aynı vaatler veriliyor ama değişen hiçbir şey olmuyor. Terörü bitireceğiz, işsizliği bitireceğiz dediler 7 Haziran’da, 1 Kasım’da ama tam tersi oldu. İşsizlik de arttı terör olayları da arttı. Artık bu vaatler bize inandırıcı gelmiyor’ diyorlar. Bir de tüm yetkiyi eline alırsa sendikaları kapatacaklar korkusuyla hayır diyen işçiler var” dedi. İşçi şöyle devam etti: “Hollanda meselesinin fabrikada bir karşılığı olmadı. AKP’li olup evet diyecekler bile inanmadı bu olaya. Bu tür oyunlarla bizleri kandırmalarına izin vermemeliyiz. Geleceğimizi teslim etmemeliyiz. Şu an bile gelecek sistemin ne kadar kötü olduğunu görebiliyoruz. Adil olmayan koşullarda herkes referanduma hazırlanıyor. Televizyon kanalları, gazeteler hep evet propagandası yapıyor. Buradan bile oluşturmak istedikleri düzen görülebilir. Hep kendi dedikleri olsun istiyorlar buna hayır demeliyiz.”

KÖŞEYE SIKIŞINCA HEMEN İSTİKRARDAN BAHSEDİYORLAR

Tek Gıda-İş’in örgütlü olduğu bir diğer fabrika olan Nestle’de çalışan bir işçi; “Referandum tartışmalarında kararsız yok, ya evetçisin ya da hayırcı” dedi. Fabrikada grevi görmüş kişilerin hayır diyeceğini açıklıkla söylediğini anlatan işçi, şunları dile getirdi: “Ama AKP’li işçiler kayıtsız şartsız Tayip Erdoğan için evet diyorlar, başka da bir şey demiyorlar. İstikrar için, güçlü bir ülke olmak için bu şart diyorlar. Ama gerçek öyle değil. Yıllardır tek başına bu ülkeyi yönetiyorlar. Kimseye bir şey sordukları yok. Köşeye sıkışınca hemen istikrardan bahsediyorlar. Artık bunlara inanmamamız gerekir, hukuk devleti için hayır demeliyiz.”

ÖNCEKİ HABER

‘AKP’ye oy vermiş insanlar da hayır diyecek’

SONRAKİ HABER

‘Demokrasi ve barış için ‘hayır’dan fazlası lazım’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...