12 Nisan 2017 00:25

Çimse-İş yöneticileri 30 yıl sonra Batıçim’de

Çimse-İş’ten istifa ederek Cam Keramik-İş'e geçen işçiler, patron ve sendikacıların baskı ve işten atma tehditleriyle yeniden Çimse-İş'e üye yapıldı.

Paylaş

Mazhar UZBEK
İzmir

Çimse-İş’ten istifa ederek DİSK/Cam Keramik-İş Sendikasına geçen işçiler, patronun ve sendikacıların baskı ve işten atma tehditleriyle yeniden Çimse-İş’e üye yapıldı. Sendika değiştirme vesilesiyle Çimse-İş yöneticilerinin 30 yıl sonra fabrikaya geldiğini anlatan işçiler, temsilcileri atamayla belirleyen Çimse-İş’in, temsilci seçimi yapmak zorunda kaldığını söyledi. İşçiler bu süreçte iki sendika arasındaki anlayış farkını gördüklerini belirterek, şimdilik bastırılan mücadelelerini birliklerini daha da güçlendirerek devam ettireceklerini bildirdi. 

ANLAYIŞ FARKINI GÖRDÜK

Asgari ücret, ağır çalışma koşulları, baskılar, iş kazaları, keyfi işten atmalar, kendilerini hep yalnız bırakan, hatta kendini patron yerine koyup işçileri tehdit eden Çimse-İş yöneticileri ve atanmış temsilcileri... Sorunlarını çözümü için Çimse-İş’ten istifa ederek DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş Sendikasına üye olan işçiler, işe sendikal demokrasiyi hayata geçirerek başladı. 

Cam Keramik-İş Sendikasıyla yaptıkları ilk toplantıdan itibaren haklarını öğrenmeye başladıklarını ve temsilcilerini seçip kendi kararlarını alabildiklerini ifade eden işçiler, iki sendika arasındaki sendikal anlayış farklılığını gördüklerini belirttiler. 

TEHDİT VE BASKI

Bu süreçte Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Başkanı  de olan Batıçim patronu ve sendika yönetici ve temsilcileri de devreye girdi. İşten atma tehditlerinin yanı sıra, işçilerin aile ve akrabaları arandı, ikramiyelerin verilmeyeceği, sosyal hakların tanınmayacağı söylendi. Cam Keramik-İş’e üye olan işçilere ustalık verilmemesi ve kademe durdurma cezası verileceği, ısrarcı olurlarsa işten atılacakları tehditleri savruldu. 

Bu baskılar da yetmeyince bu kez Çimse-İş Genel Merkezi taviz vermek zorunda kaldı. 30 yılı aşkındır örgütlü oldukları fabrikaya gitmeyen sendikacılar fabrikaya kamp kurdu, temsilci seçimlerini yapma sözü verdi. Ancak yine kendi belirledikleri iki temsilciye oy attırdılar. Yılbaşında başlayacak olan TİS görüşmelerinde sözleşmeyi işçilerle birlikte yapacaklarına dair vaatlerde bulunmak zorunda kaldılar.

MÜCADELEYE DEVAM

İşçiler hakları için sendika değiştirdiklerini ancak baskılar nedeniyle geri dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Ancak mücadelenin bitmeyeceğini söyleyen işçiler, bu süreçten öğrendikleriyle yollarına devam edeceklerini dile getirdi. Verilen tavizlerin birliklerinin bozulması halinde geri alınacağı ve işçi kıyımının yaşanabileceği uyarısında bulunan işçiler, yarım kalan mücadelelerini birliklerini güçlendirerek sürdüreceklerini belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Öyküler arasında yeni dünya

SONRAKİ HABER

Keçiören’de halk kutuplaşmadan şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...