Körfezden Notlar'da Gölcük'ün referandum nabzını tuttuk

Körfezden Notlar'da Gölcük ve beldesi Değirmendere'de referandumun nabzını tuttuk.

11 Nisan 2017 14:17
Paylaş

Metin DOĞAN
Burak CAN
Kocaeli

İzmit Körfezi’nin güney kıyısında yer alan Gölcük, Kocaeli’nin 156 bin nüfusuna sahip olan bir ilçesi. 1927 yılında temeli atılan Gölcük Tersanesi ilçenin modern bir şehir olarak gelişmesine neden olurken, şehrin ilk nüvesini, kıyıda askeri tesislerin çevresinde kurulan işçi lojmanları oluşturuyordu. Başta Gölcük Tersanesi, olmak üzere otomotiv ve kimya alanında büyük işletmelerin bulunduğu ilçede işçi nüfusu da oldukça yoğun.

Sahil beldesi olan Değirmendere’de 'Hayır'ın oranı daha yüksek gözükürken Gölcük’te ise "Evet", "Hayır"ı geçecek gibi. 10 yıldır seçimlerde sandığa gitmeyen bir vatandaş ülkenin gidişatının daha da kötüye gitmemesi için "Hayır" oyunu kullanacağını söylemesi ise referandumun parti seçimi olmadığını gösteriyor.

İlk önce Değirmendere’ye gidiyoruz. Daha önce belediye olan Değirmendere belediyelerle ilgili yapılan düzenlemeyle birlikte Gölcük’e bağlanmış bir belde. Emekli askerler yoğunlukta yaşıyor Değirmendere’de. Referandum için “demokratik bir seçim olsun ben başka bir şey istemiyorum” diyor Abdullah Can. Emekli olan Can, anayasada değiştirilmesi düşünülen maddelerin vatandaşı ilgilendiren bir yanının olmadığını belirterek, “Maddelerde bizim sosyal haklarımız ya da geçim şartlarımızı düzenleyen tek bir şey yok” diyor.

‘HERKES BİRBİRİNE DÜŞMAN GİBİ BAKIYOR’

Referandum sürecini, “Herkes birbirine düşman gibi bakıyor, 'Evet' diyen de bu ülkenin insanı, 'Hayır' diyen de” diyor Mecit Durmuş. Kısır bir seçim süreci yaşandığını belirtiyor. Durmuş devam ediyor: “Evet veya 'Hayır' diyenlerin birbirlerine laf atması üzerinden yürüyen bu süreç yanlış. Herkes birbirine düşman gibi bakıyor. ‘Evet’ diyen de bu ülkenin insanı, ‘Hayır’ diyen de.”

'HAYIR PROPAGANDASI ENGELLENİYOR'

Referandumda "Hayır" oyu vereceğini belirten Emekli Erman Karapolat, "Hayır" propagandasının engellendiğini söyleyerek, “Halkımızın kararına saygı duyuyorum. 'Evet' propagandası çok fazla, 'Hayır'ı engelliyorlar. Mesela Meral Akşener ve MHP’nin diğer muhalifleri engelleniyor. Devletimiz bu süreç bittikten sonra bu uygulamalara devam edecek mi?” diye soruyor.

İki çocuk annesi olan Gizem, kadınlar için hiçbir değişikliğin olmayacağını vurguluyor. "Hayır" diyecek olan Gizem, referandumdaki propaganda eşitsizliğinden söz ediyor. Gizem, “Kadının yeri toplumda yok zaten, değiştirilmesi istenen anayasada da yok. Ben tek adamlığa karşıyım. Bir ülke tek adama emanet edilemez” diyor.

Emekli Deniz Astsubayı olan Mesut da Gizem gibi düşünüyor, o da "Hayır" diyecek ama karamsar yaklaşıyor. “Sonuç hayırlı olsun diyorum ama pek hayırlı olacak gibi gözükmüyor” diyen Mesut, bu düşüncesinde propagandaların eşit uygulanmamasının etkisinin olduğunu söylüyor.

'BU SEÇİM FARKLI'

Değirmendere’nin ardından Gölcük merkeze geçiyoruz. Burada görüştüğümüz 3 vatandaştan ikisi "Evet", biri ise yıllardır sandığa gitmemesine rağmen bu seçimde giderek "Hayır" oyu kullanacak. Çiğköftecilik yapan Ahmet Bozat da emekli. Bu seçimin farklı bir seçim olduğunu düşünen aktaran Bozat, “Türkiye bayır aşağı gidiyor ve bu bayırın dibi gözükmüyor. Referandum bu yola bir set çekebilir. Ben son 10 seçimdir oy kullanmıyorum ama bu referandumda bir şeylerin daha kötü olmaması için oy kullanılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullanıyor.  

64 yaşında marangozluk yapan Kemal Sasa, referandumda "Evet" diyecek. Maddeleri okuyup okumadığını sorduğumuz Sasa, “Maddeleri okumadım ama Cumhurbaşkanımızın yaptıklarını göz önüne alarak "Evet" diyorum. Yollarımız, yer altı tünellerimiz, hastanelerimiz bile benim için yeterli. "Evet" dersek iş imkanlarımız da artacak, ülkemiz kalkınacak” cevabını veriyor.

'BUNLAR KANDIRMACA'

Gemici olan Engin Sadıkoğlu genellikle denizlerde kaldığını söylüyor. Maddeleri hiç incelemediğini ama aklıyla hareket ettiğini anlatan Sadıkoğlu, "Evet"in iyi ilerlediğini düşünüyor.  "Hayır" diyenlere yönelik kullanılan ‘terörist’ söylemi ile ilgili konuşan Sadıkoğlu, “Şimdi diyorlar ki PKK "Hayır" diyor, CHP’de "Hayır" diyor. O zaman CHP terör örgütü mü? Yok öyle bir şey, bunlar kandırmaca” diye konuşuyor. (Evrensel WebTV)

 

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Suruç ailelerinden gözaltı ve tutuklamalara tepki

SONRAKİ HABER

Aydın ve sanatçıların ‘hayır’ bildirisine Datça’dan destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...