25 Haziran 2012 11:25

THY, 2.9 milyon dolar da Irak’ta bırakmış

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun, “THY’nın 12 milyon dolarının Suriye’deki gelişmeler nedeniyle çıkarılamadığı” yönündeki açıklaması, kurumun Irak’ta da benzer bir kayıbının olduğunu ortaya çıkardı.CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran,  2003’te Irak’ın işgalinden &

THY, 2.9 milyon dolar da Irak’ta bırakmış
Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran,  2003’te Irak’ın işgalinden önce bu ülkede kalan 902 bin 258 Irak Dinarı karşılığı 2 milyon 901 bin 152 Dolar’ın akıbetini sordu.

Umut Oran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, özelleştirilmesine rağmen yönetimini hala hükümetin atadığı THY’deki zararları gündeme getirdi.
Oran THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun , 6 Haziran’da yaptığı, “THY’nin 12 milyon dolar tutarındaki parasının Suriye’de meydana gelen gelişmeler sonucu ülkeden çıkarılamadığını” açıklamasına dikkat çekti.

Benzer bir olayın Irak’ta meydana geldiğini ve “2003 yılında Irak’ın işgalinden önce bu ülkede bakiye kalan 902 bin 258 Irak Dinarı karşılığı 2 milyon 901 bin 152 ABD doları tutarındaki meblağın Türkiye’ye getirilmediği” iddiasını soran Umut Oran, “Bu para Türkiye’ye getirildi mi” dedi.

KUR FARKINDAN DA ZARAR

Oran “İşgalden sonra Şubat 2004’te Irak para biriminin Yeni Irak Dinarı olarak değiştirilmesi ve değerinin düşürülmesi sonucunda THY’nin söz konusu hesaptaki parasının 626 ABD doları karşılığına düştüğü ve bu nedenle THY’nin 2 milyon 900 bin 536 dolar yani neredeyse mevduatının tamamını kaybettiği doğru mudur?​” diye de sordu. Oran Bakan Şimşek’ten şu sorulara da yanıt istedi:
* Aradan geçen 8 yılda konuyla ilgili ne gibi işlem yapıldı? Hangi yabancı danışmanlık ve hukuk firmalarından hizmet alındı ve karşılığında, ne kadarlık ödeme yapıldı? THY’nin söz konusu mevduatının akıbeti ve son meblağı nedir?
* 2008’de Bağdat’a sefer başlatan ve son bir yılda Irak’ta 5 ayrı noktaya daha uçan THY’nin bu operasyonlar öncesinde söz konusu eski alacağını gerçek değerinden tahsil için bir girişimi oldu mu, sonucu nedir?
* Suriye’de de Irak’ta 8 yıl önce yaşanan gelişmenin benzerinin yaşanması olasılığına karşı önlem alındı mı, THY yönetimi bu konuda ne planlamaktadır?
* Suriye’deki 12 milyon dolarla ilgili olarak Bağdat’taki Türk diplomatlarının uyarılarına karşın THY’nin girişimde bulunmadığı doğru mudur?
* Bağdat’taki paranın uluslararası bankada tutulduğu belirtilmesine karşın Türkiye’ye transfer edilmemesinin gerekçesi nedir?​” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bekir Kaya tutuklanmasa toplumsal barışı bozacakmış

SONRAKİ HABER

MERCOSUL, Paraguay'ı saf dışı bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...