11 Nisan 2017 11:09

İsveç’te ırkçılardan misilleme tehdidi

Stockholm’de 4 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan saldırının ardından ırkçı grupların intikam ve misilleme tehditleri endişe yaratıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Stockholm’de cuma günü gerçekleşen ve 4 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan kamyon saldırısından sonra, yabancı düşmanlığını yaygınlaştırmak için harekete geçen ırkçı ve faşist örgütlemelerin, özellikle sosyal medyada intikam ve misilleme tehditleri savurması endişe yaratıyor.

Saldırıyı gerçekleştiren Özbekistan vatandaşı Rakhmat Akilov’un, aşırı İslamcı gruplarla ilişkisi olduğunun İsveç Güvenlik Polisi’ne (Säpo) bildirilmesine rağmen Säpo’nun önlem almaması da eleştirilere neden oldu.

İsveç Devlet Televizyonu’nun konuğu olan Säpo Müşteşarı Anders Thornberg, eleştirileri “Eylemi gerçekleştiren Özbek sığınmacıyı her hangi bir suçtan şüpheli olmadığı için izleme altına almadıklarını” söyleyerek yanıtladı. Bu tür pek çok ihbar aldıklarını ve söz konusu kişiyi izlemek için bir neden bulamadıklarını söyleyen Thornberg, “Eğer birinin bir suç işlediğine dair delil yoksa elimizdeki bilgileri iltica başvurularını değerlendiren kurum ve polise veremeyiz. Yasa ve kurallara uymak zorundayız” dedi. 

Thorberg, Akilov’un ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla Säpo’nun diğer ülkelerin istihbarat servisleri ile birlikte ortak çalışma yürüttüğünü söyledi.

IRKÇI GRUPLAR ‘İNTİKAM’ İSTİYOR

Thornberg, şu anda ırkçı gruplar hakkında da Göteborg’de süren bir soruşturma olduğunu, seçimler yaklaştıkça ırkçı ve aşırı sağcı grupların suç işlemeye daha yatkın hale geldiklerini belirttikten sonra şunları kaydetti: “Aktif olanların suç planları var. Yasaları kendi ellerine alabilirlar. Bunun için ayrıca kaynak aktardık ve bir şey olmadan önce izlemeli ve müdahale edebilmeliyiz. Ne yazık ki şiddete başvurmayı düşünen pek çok kişi var.”

Irkçı grupların misilleme hazırlığı yaptığını söylemesine rağmen İsveç’e yönelik en büyük tehlikenin şiddete başvurma eğiliminde olan İslamcılardan geldiğini ileri süren Thorberg, bazı kişilerin IŞİD ve el Kaide’nin talimatı veya kendi inisiyatifleriyle “terör eylemi gerçekleştirmeye hazır” olduklarını ifade etti.

BARODAN MEDYA SIZINTISI TEPKİSİ

Bu arada önceki gün mahkemeye çıkarılan ve tutuklanan Akilov’un polis sorgusundaki ifadelerini mahkemede de tekrarladığı ve eylemi Suriye’de IŞİD’dan aldığı talimat sonucu gerçekleştirdiği söylediği bilgisi İsveç medyasında yer aldı.

Akilov’un devlet tarafından tayin edilen avukatı istemediği, Sünni ve Müslüman bir avukatın savunmasını üstlenmesini istediği ve bunun reddedildiği de belirtiliyor.

Bu arada İsveç Barosu, Akilov’un emniyet ve mahkemedeki sorgularında verdiği ifadelerin medyada yer almasına tepki gösterdi. İsveç Baro Başkanı Bengt Ivarsson, ifadeyi sızdıran polislere sert eleştiriler yöneltti.

AKİLOV HİZB-UT TAHRİR ÜYESİ Mİ?

Akilov’un, saldırıyı gerçekleştirdiği gün Facebook hesabının da silindiği belirlendi.  Akilov’un Facebook hesabına ulaşmayı başaran Expo dergisi ise, saldırganın IŞİD’ın propaganda filmlerini yaygınlaştırdığını ve Hizb-ut Tahrir adlı gruba sempati duyduğunu gösteren bulgulara rastladı.

İstanbul’da Reina ve Atatürk Hava Limanı saldırıları ve son Stockholm saldırısını düzenleyenlerin Özbek olmaları gözlerin Özbekistan’a çevrilmesine neden oldu.

İsveç Devlet Radyosu, saldırıları gerçekleştirenlerin Özbekistan’da bulunan Fergana Vadisi’ndeki yerleşim birimlerinden geldiklerini ve IŞİD gibi örgütlerle bağlantıları olduğunu duyurdu.

Türkiye’nin uzun süre bu gruplara sınırlarını açtığına değinildi ve binlercesinin Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD saflarında katıldığına dikkat çekti.

MÜLTECİ DÜŞMANLIĞI ARTTI

Stockholm saldırısından sonra İsveç’in uygulamaya koyduğu katı sığınmacı politikasını savunan Başbakan Steffan Löfven’i diğer burvaja partileri de izledi. 

Ana muhalefet partisi Moderat’ların Başkanı Anna Kinberg Batra, hakkında sınır dışı kararı olan sığınmacıların iltica merkezlerine kapatılmasını isterken, Liberal Parti’nin Hukuk İşleri Sözcüsü Roger Haddad, bir adım daha ileri giderek iltica talebi reddedilenlerin cezaevlerine gönderilmeleri gerektiğini söyledi. 

İsveç Göçmen Dairesi verilerine göre polis, iltica talebi reddedilen 12 bin 500 sığınmacıyı sınır dışı etmek için arıyor.

İSVEÇ YAS TUTMAYA DEVAM EDİYOR

Bu arada İsveç halkı katliamın yapıldığı mağazanın önüne ve Sergel Meydanı’na akın ederek yaşamını yitirenleri anmayı sürdürüyor. 

Katliamın gerçekleştirdiği mağazanın önü ve meydanın merdivenleri çiçek bahçesine dönüştü. İsveçliler, saldırı sırasında yaşamını yitiren 11 yaşındaki kız çocuğunu anmak için oyuncaklar da bırakıyor ve mumlar yakıyor.

Saldırıya uğrayan mağazanın kırılan camı yerine yerleştirilen tahta plakaya duygu ve düşüncelerini yazdıkları küçük ve renkli kağıt parçalarını asıyor.

ÖNCEKİ HABER

G7 ülkeleri 'Esad'sız Suriye'de anlaştı, Rusya'da anlaşamadı

SONRAKİ HABER

Süt izinleri ile ilgili kesinti yapılmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...