11 Nisan 2017 10:49

İsveç'te kadın haklarını savunan sendikaya tehdit

İsveç’te İnşaat İşçilerin Federasyonu, kadın haklarını savunduğu için Nazi örgütü Kuzey Direniş Hareketi tarafından tehdit ediliyor.

Paylaş

İsveç’te İnşaat İşçilerin Federasyonu, kadın haklarını savunduğu için Nazi örgütü Kuzey Direniş Hareketi’nin (NMR) hedefinde. İsveçli Naziler, sosyal medya aracılığıyla örgütlenerek bildiriler ve afişlerle sendika şube yöneticileri ve sendika üyesi işçileri tehdit ediyor.

8 MART EYLEMLERİ BAHANE EDİLDİ

Erkeklerden oluşan sendika yönetimi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlarla dayanışma amacıyla, ABD’li kadınların Başkan Trump’ı protesto etmek için giydikleri ‘pussyhat’ olarak adlandırılan pembe berelerden takarak fotoğraf çektirdi. Ayrıca İsveç Devlet Televizyonu’nun “Tartışma Köşesi”nde de hem cinsel eşitsizliği hem de kendileri eleştiren şube yöneticileri, inşaat sektörünün İsveç’in en eşitsiz sektörü olduğuna ve kadınların erkeklerden binlerce kron daha az ücret aldıklarına dikkat çektiler.

Tamamı erkek olan sendika yöneticilerin bu tutumu kadın örgütleri tarafından olumlu karşılanırken, ırkçı ve yabancı düşmanlığının yanına kadın düşmanlığını da ekleyen kesimlerin tepkisini çekti. NMR, sosyal medya hesaplarından çağrı yaparak ve bildiriler dağıtarak sendika yöneticilerine tehditler savurdu.

SENDİKA TOPLANTISINI ENGELLEME GİRİŞİMİ

NMR fotoğrafta bulunan bazı sendika yöneticilerine de tehdit etti. İşyerlerinde dağıttıkları bildirilerde sendika yönetiminin “değer yargıları”na uymadığı savunarak üyeleri baskı altına almaya çalıştı.

NMR, ayrıca sendikanın bir toplantısı öncesi, toplantı yapılacak binanın çevresinde afişleme yaptı ve binanın etrafını güvenlik şeridiyle çevreledi. 

Sendikanın Stockholm - Gotland Bölge Sekreteri Fredrik Sirberg, demokratik bir kuruluşun yapacağı toplantının tehdit edilmesinin kabul edilemeyeceğini söyledi ve çalışmalarının sabote edilme girişimine “Demokratik bir çalışma yürüttüğümüz için baskıya uğruyoruz. Amaçları bizleri korkutarak susturmak ama amaçlarına ulaşamayacaklar” diyerek tepki gösterdi.

Kadın hakları ve çoğulcu demokrasiyi savundukları için sendikalarının tehdit edildiğini söyleyen Sirberg, “Sendika olarak tüm insanların eşitliğini ve aynı değerde olduklarını savunduğumuz için hedef haline getirildik” dedi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Mutluluk, barış, birlikte yaşam için hayır deyin

SONRAKİ HABER

G7 ülkeleri 'Esad'sız Suriye'de anlaştı, Rusya'da anlaşamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...