25 Haziran 2012 11:13

Yabancı kaçak işçi vurgunu

TÜRKİYE’de kaçak olarak çalışan yabancı işçi sayısı 200 bini aşıyor. İşverenler, yabancı kaçak işçi çalıştırarak 15 yılda 22 milyarın üzerinde haksız kazanç elde etti. Kaçak çalışan yabancı işçilerin çalışma ve yaşam koşullarıysa tam bir felaket.İstanbul Serbest Muhasebec

Yabancı kaçak işçi vurgunu
Paylaş

TÜRKİYE’de kaçak olarak çalışan yabancı işçi sayısı 200 bini aşıyor. İşverenler, yabancı kaçak işçi çalıştırarak 15 yılda 22 milyarın üzerinde haksız kazanç elde etti. Kaçak çalışan yabancı işçilerin çalışma ve yaşam koşullarıysa tam bir felaket.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) “Yabancı Kaçak İşçiler ve Türkiye’ye Göç Hareketi” adlı raporuna göre, Türkiye sınırları dahilinde 2011 yılında legal ve illegal yollarla Türkiye’ye giren 350 bin kaçak göçmen bulunuyor. Bu göçmenlerin 150 bin kadarı Türkiye’yi transit yol olarak kullanıyor.
Geçici süreyle Türkiye’de bulunan ve Türkiye’de fiilen çalışan kaçak göçmen işçi sayısı ise 200 bin civarında. Bu işçiler ev hizmetlerinden tekstile, eğlence sektöründen madenciliğe kadar çok geniş bir yelpazede istihdam ediliyor.
Kaçak yabancı işçiler bulundukları sektörlere göre yerli işçilerin yüzde 55-60’ı düzeyinde bir ücret alıyor. Ücret düzeyindeki bu düşüklük yanında kayıt dışı istihdam nedeniyle devletten kaçırılan vergi ve SSK primleri bu tür istihdamı tercih eden işverenlerin çok büyük miktarlarda haksız kazanç elde etmesine neden oluyor.
200 bin işçi üzerinden asgari ücret baz alınarak yapılan hesaplamada bile kayıt dışı işçi istihdam eden işverenlerin SGK primi ve gelir vergisinden elde ettikleri haksız kazanç ayda 90 milyon liradan, yılda 1 milyar lirayı aşıyor. Bu işçiler vergi ve SGK priminin yanı sıra ücret olarak da ortalama 250 dolar civarında bir aylıkla çalışıyor.
Net asgari ücretin yaklaşık 180 lirasının işverenin cebine kaldığı yıllık ekstra kazanca 432 milyon lira daha ekleniyor. Böylece işverenin vergi ve ücret üzerinden sağladığı toplam kazanç aylık 124 milyon liraya, yıllık 1.5 milyar liraya kadar ulaşıyor. Bu hesapla 15 yıllık süre boyunca elde edilen haksız kazanç tutarı ise 22 milyar lirayı geçiyor.
Türkiye’de kaçak olarak bulunan göçmen işçiler düşük ücretlerin yanı sıra herhangi bir sosyal ve sağlık güvencesine de sahip değiller. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mursi, hükümet çalışmasına başladı

SONRAKİ HABER

Bekir Kaya tutuklanmasa toplumsal barışı bozacakmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa