25 Haziran 2012 11:05

Mursi, hükümet çalışmasına başladı

Seçim sonuçlarınn açıklanması ile birlikte işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hükümeti kurma çalışmalarına başladı. Mursi, çeşitli kesimlerden cumhurbaşkanı yardımcıları atayacağını belirtirken, başbakanlığa kimi atayacağı henüz bilinmiyor.Müslüman Kardeşler’in adayı olan Mursi, se&

Mursi, hükümet çalışmasına başladı
Paylaş

Seçim sonuçlarınn açıklanması ile birlikte işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, hükümeti kurma çalışmalarına başladı. Mursi, çeşitli kesimlerden cumhurbaşkanı yardımcıları atayacağını belirtirken, başbakanlığa kimi atayacağı henüz bilinmiyor.

Müslüman Kardeşler’in adayı olan Mursi, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından derhal Müslüman Kardeşler’deki görevinden istifa etti.

Geçtiğimiz gün açıklanan sonuçlara göre Mursi, katılımın yüzde 51.6 olduğu seçimlerde oyların yüzde 51.7’sini alırken, Mübarek dönemi başbakanı olan rakibi Ahmet Şerif oyların yüzde 48.3’ünü almıştı. Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Tahrir Meydanı’na çıkan göstericiler, “Allahu ekber” ve “Kahrolsun askeri rejim” sloganları eşliğinde kutlamalar yaptı.

Mursi, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yaptığı konuşmada “devrim devam ediyor ve devrim hedeflerinin tamamı gerçekleştirilene kadar da devam edecek. Bu yürüyüşü birlikte tamamlayacağız, insanlar yeterince sabrettiler” dedi.

Muhaliflerden Mahmut Abdullah’a göre, seçimlerden Şerif’in başarılı çıkması halinde, bütün mücadelenin boşuna olurdu: “Eğer Şefik kazansaydı, geçtiğimiz yıl boş yere mücadele etmiş olurduk. Şimdi yeni bir anayasa ve parlamento için savaşmak zorundayız. Politik güçler şimdi karşı-devrimciler karşısında birleştiler ve ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar bu savaşı kazanacağız.”

‘İRAN’LA STRATEJİK İLİŞKİ KURACAĞIZ’

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Washington’dan Mısır’a tebrik mesajları ileti. “Demokratik sürece saygı duyduğunu” dile getiren İsrail ise, Mısır hükümeti ile 1979 barış anlaşması temelli “işbirliği”ni sürdürmeyi amaçladıklarını açıkladı. Öte yandan, seçim zaferinin ilan edilmesinden önce İran basınına açıklama yapan Mursi, Fars Haber Ajansı’na verdiği röportajda “Bölgede stratejik bir denge oluşturmak için İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkilerimizi daha fazla geliştireceğiz” dedi. Bu açıklamanın İsrail’de endişe yaratması bekleniyor. İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Mursi’nin İsrail’le yapılan antlaşmalara bağlı kalacağını umduğunu belirtti.

MUSRİ KİMDİR?

61 yaşındaki yeni cumhurbaşkanı, California üniversitesinde eğitim aldı ve dersler verdi. Siyasi hayatına başlamak üzere Mısır’a geri döndü ve 2000’de milletvekili seçildi. Mübarek döneminde aylar boyunca hapiste yattı ve daha sonra, Müslüman Kardeşler’in siyasi kanadına, Özgürlük ve Adalet Partisi’ne geçerek 2011’de başkan oldu.

Mursi’nin başkanlığa yükselmesinde büyük rolü olan Müslüman Kardeşler eski başkanı ve halen hareketin en güçlü adamı olan Khairat el Shater, Wall Street Journal’a verdiği demeçte, dış politikada önceliklerinin ABD ile “stratejik ortaklık” olduğunu belirtti.

Yüksek Askeri Konsey (SCAF) başkanı Field Marshal Muhammed Hüseyin, Mursi’ye resmi tebrik mesajı gönderirken, SCAF’ın hafta sonunda yetkilerini teslim etmesi bekleniyor.
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Rize’de köylülerin baz tepkisi

SONRAKİ HABER

Yabancı kaçak işçi vurgunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...