11 Nisan 2017 00:02

Avrupa Basketbolunda Haftaya Bakış: Düğüm sonunda çözüldü

Önder Karakaya, Avrupa Basketbolunda Haftaya Bakış'ta Avrupa basketbolunun zirvesinde merakla beklenen play-off eşleşmeleri yazdı.

Paylaş

Önder KARAKAYA

Avrupa basketbolunun zirvesinde merakla beklenen play-off eşleşmeleri nihayet şekillendi. Euroleague’in aksiyon dolu bir normal sezon finaliyle beklentileri karşıladığını söylemek mümkün. Sürprizle sonuçlanan Baskonia-Zalgiris maçının son saniyesine kadar hiçbir şey net değildi. Vitoria-Gasteiz’den çıkan sürpriz Kaunas galibiyeti Fenerbahçe’yi Panathinaikos cehennemine atarken Efes’i Olimpiakos ile buluşturdu. Baskonia ise evinde yaptığı bu hata ile kendini yaktı desek yeridir. Zira Bask ekibi ev sahibi dezavantajı eşliğinde CSKA Moskova’yı karşısında bulacak. Fenerbahçe ve Efes’in de Yunanistan temsilcileri karşısında saha dezavantajına maruz kalacaklarının altını çizmekte fayda var.

DAÇKA TARİH YAZDI

Açılışta bahsetmedim, çünkü Darüşşafaka Doğuş bu hafta ayrı bir paragrafı kesinlikle hak etti. David Blatt’ın talebeleri Kızılyıldız’ı ağırladıkları final maçına mental anlamda nefis hazırlanmış. Karşılaşmanın ilk dakikasından itibaren rakibi sürklase eden yeşil-siyahlılar, Sırpların geri dönüş hamlelerine “hayır” diyerek kapıyı kapadı. Özellikle soyunma odasından kararlı dönen bir Kızılyıldız’a reaksiyon gösterebilen bir takım görmek beni fazlasıyla tatmin etti. Basketbolseverlerin yakından takip ettiği üzere Dejan Radonjic’in ekibi Euroleague’in en düşük bütçeli oluşumu olmasına karşın sezonun en göz alıcı performanslarına imza atarak son haftaya kadar gelmişti. Kuşkusuz onlar da play-off’u hak etti, fakat ne yazık ki geriye 1 bilet ve 1 yüzleşme kalmıştı.

Daçka cephesi için şimdi çeyrek final serisinin keyfini çıkarma zamanı. Rakip normal sezonu liderlik koltuğunda noktalayan Real Madrid. Saha avantajı da eflatun-beyazlılar’ın cebinde. Bu şartlar altında hiç şüphe yok ki Real Madrid Final Four yolunda favori konumda. Ancak Darüşşafaka’nın avantajı kafaların rahat olması. Tarihi bir başarı yakalandı ve beklentiler karşılandı. Hedefi şampiyonluk olan ve bu sebeple stres altında olan taraf İspanyollar. Wanamaker ve arkadaşları bunu değerlendirip Madrid’deki açılışı iyi yapabilirse Real’in aklına soru işareti sokarak bir sürpriz yapmayı başarabilirler.

İLK 2 MAÇ KİLİDİ AÇABİLİR

CSKA-Baskonia, Olimpiakos-Efes ve Panathinaikos-Fenerbahçe serilerinin detaylı değerlendirmesini önümüzdeki haftaya bırakıyorum. Zira çeyrek final ilk müsabakaları önümüzdeki salı günü başlıyor ve bu hafta boyunca takımların son durumlarını daha sıcak şekilde görme fırsatımız olacak. Yine de girizgah olarak dillendirmekte fayda var, ev sahiplerinin tur avantajı büyük gibi görünüyor. Uzun yıllardır deneyimlendiği üzere ne Moskova ne Atina ne de Pire’den çıkış pek kolay olmuyor. Üstelik play-off atmosferi bunu bir kat daha zor kılan bir ortam yaratıyor. Kuşkusuz kaçış senaryoları var. Kritik konu deplasmandaki ilk 2 karşılaşmadan 1 tanesini çalabilmek. Çünkü 2-2’lik eşitlikle gelinen karar maçlarının istatistiği ağır biçimde ev sahibinden yanadır.

BANDIRMA’DA FINAL FOUR HAVASI

Kasvetli Euroleague havasından kurtulup Kanarya Adaları’na uçalım. FIBA Şampiyonlar Ligi’nde Final Four eşleşmeleri için kuralar çekildi. Ev sahibi Tenerife İtalyan Venezia’yı karşısında bulurken Banvit’in rakibi Monaco olacak. 28 Nisan’da oynanacak yarı final müsabakalarını kazanan ekipler 2 gün sonrasında kupa için parkeye çıkacak. Bu 4’lünün içerisindeki zayıf halkanın Venezia olduğunu daha önce de belirtmiştim. Banvit için daha uygun rakip onlar olurdu. Ancak yine de Tenerife ile yarı finalde yüzleşmemek olumlu bir kura. Monaco tam olarak Bandırma temsilcisinin ayarında bir takım. Elbette karşılaşmaya iki haftadan fazla süre var, sakatlıklar ve form durumlarına göre dengeler değişebilir. Ancak şu an itibariyle yapılacak bir değerlendirmede turuncu-yeşilli ekibin final şansını yüzde 51 olarak görüyorum. Umarım bir sakatlık yaşamadan Final Four sürecinin keyfini yaşayabilirler.

YAKIN DOĞU ÇOK YAKIN

Son olarak Türkiye’de kalması haftalar önce kesinleşen kupaya yüzümüzü çevirelim. Kadınlar Eurocup’ta şampiyon yarın akşam belli oluyor. Yakın Doğu Üniversitesi beklendiği üzere ilk karşılaşmadan avantajı eline aldı. Aynı zamanda WNBA’de Chicago Sky formasını terleten Courtney Vandersloot’un muazzam performansı eşliğinde Kayseri AGÜ’yü 73-69’luk skorla geçen Yakın Doğu evinde oynayacağı rövanş öncesi mutlu sona yakın görünüyor. Kupanın sahibini bulacağı müsabaka 19.30’da başlayacak.

Euroleague çeyrek final eşleşmelerini etraflıca konuşacağımız önümüzdeki haftaya kadar hayıra yakın şerre uzak kalmanızı dilerim.

ÖNCEKİ HABER

Devler Ligi’nde son 8 sahnede

SONRAKİ HABER

Helal olsun, Evrensel ne  söylediysek onu yazmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...