10 Nisan 2017 11:38

Sanayi üretimi beklentinin altında kaldı

Sanayi üretimi 2017 şubat ayında, beklentinin altında kaldı. Üretim, ocak ayında yıllık bazda yüzde 2.6 artmıştı.

Paylaş

Sanayi üretimi 2017 şubat ayında, ocak ayına göre yüzde 0.4 azaldı. 2016 şubat ayına göre ise yüzde 1 arttı. Beklentinin altında kalan sanayi üretimi, ocak ayında yıllık bazda yüzde 2.6 artmıştı.

TÜİK’in sanayi üretimiyle ilgili 2017 şubat ayı istatistikleri yayınlandı. İstatistiklere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2017 yılı şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.9 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0.6 arttı.

2016 ŞUBATINA GÖRE YÜZDE 1 ARTTI

Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerinde 2017 yılı şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 9.4 arttı.

EN FAZLA AZALIŞ SERMAYE MALINDA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları (MIGs) incelendiğinde, 2017 yılı şubat ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 4.6 ile sermaye malında gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı şubat ayında bir önceki aya göre en fazla azalış yüzde 21 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 11.4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı ve kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı takip etti.

En yüksek artış içeceklerin imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı şubat ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.9 ile içeceklerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 5.8 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı ve yüzde 4.3 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti.

Sanayi üretimi rakamları 2017 yılı ocak ayında aralık 2016’ya göre yüzde 1.3 artmıştı.

BAKANA GÖRE ‘EVET’ SANAYİİ CANLANDIRACAK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sanayi üretimindeki artış ivmesini artıran en önemli gelişme referandum olacaktır” dedi. Sanayi üretimindeki artışın mart ayında da artarak devam edeceğini değerlendiren Özlü, sermayeye verdikleri teşviklerin etkisinin mart ayından itibaren etkisini göstereceğini dile getirdi.

Yılın ikinci çeyreğinde ise ertelenen yatırım ve iç tüketim harcamalarının devreye gireceğini öngören Özlü, “Hiç şüphesiz, sanayi üretimindeki artış ivmesini artıran en önemli gelişme referandum olacaktır. Türkiye yönetim sisteminde köklü bir değişikliğe gitmektedir. Bu köklü değişikliğin ülkeye en büyük katkısı ekonomi ve üretim alanında olacaktır. Daha doğrusu bu katkının en hızlı hissedildiği alanlar ekonomi ve üretim olacaktır. Yeni sistemin en büyük getirisi uzun dönemli ve istikrarlı yönetimlerdir. Sanayicinin istediği de budur, yani önünü görebilmektir. İşte getirilen sistem tam olarak sanayicinin beklentisini karşılamaktadır. Uzun dönemli yatırımlar yapabilmek, uzun dönemli kararlar almak için en önemli şart budur” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

SONRAKİ HABER

Mersin’de meslek odalarına asılan 'Hayır' pankartı indirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...