10 Nisan 2017 11:30

İçişleri Bakanlığından skandal Cizre savunması

İçişleri Bakanlığı: Miray bebeğin öldürülmesi sokağa çıkma yasağının hayati bir tedbir olduğunu gösteriyor

Paylaş

İçişleri Bakanlığı’nın mahkemeye gönderdiği Cizre savunmasında, hastaneye gitmeye çalışırken yaşamını yitiren Ramazan İnce ve 3 aylık torunu Miray bebek için “Vurularak ölmeleri bize sokağa çıkma yasağının yurttaşların can ve mal güvenliğini korumaya dönük ne kadar ‘Hayati bir tedbir’ olduğunu göstermektedir" denildi. 

DİHABER’de yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağı esnasında evleri zarar gören yurttaşlar, Mardin 1. İdare Mahkemesi’nde maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava kapsamında İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği 3 sayfalık skandal bir savunma gönderdi. Bakanlık, davanın hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürerek, Cizre ilçesinde meydana gelen olaylar sonucunda ortaya çıkan maddi ve manevi zarardan Bakanlığın (idarenin) sorumlu olmadığını ve “Hizmet kusurunun” bulunmadığını savundu.

Bakanlık hastaneye gitmeye çalışırken öldürülen Ramazan İnce ve 3 aylık torunu Miray bebek için de şu ifadeleri kullandı: “Dava dilekçesinde davacı iddia ettiği üzere komşuları olan Ramazan ve Miray İnce'nin hastaneye gitmeye çalıştıkları sırada vurularak ölmeleri de bize sokağa çıkma yasağının yurttaşların can ve mal güvenliğini korumaya dönük ne kadar hayati bir tedbir olduğunu göstermektedir.”

OPERASYON SONUCU CİZRE ‘ESKİ HALİNE’ KAVUŞTURULMUŞ!

Çok sayıda ölümün yaşandığı operasyonun, “Son teknoloji silahlar” ve “En iyi eğitimi almış tecrübeli personel” ile yapıldığını iddia eden Bakanlık şu savunmayı yaptı: “Cizre ilçesinde teröre ve teröristlere karşı gerçekleştirilen operasyonlarda en iyi eğitimi almış, konusunda son derece yetkin olan tecrübeli personeller kullanılmış olup bunun yanında son teknolojiyle mücehhez kılınmış vasıtalar operasyonlarda kullanılmak suretiyle mümkün olan en kısa sürede asayiş ilçe genelinde sağlanmış ve ilçe eski haline kavuşturulmuştur. Şayet devlet personel ve teçhizat hususunda gereken yeterlilikten uzak bir şekilde olaylara müdahale etmiş olsaydı takdir edersiniz ki olayları bastırma noktasında bu kadar başarılı olamazdı. İdarenin ‘Hizmet kusuru’nun varlığı için ortada idari bir davranış, zarar, illiyet bağı ve isnat edilebilirlik şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir. Dava konusu olan çatışmaların başlamasında idareye atfedilecek bir ‘kusur’ söz konusu değildir. Güvenlik güçleri yurttaşların güvenliğini temin etmek maksadıyla yasaların kendilerine verdiği silah kullanma yetkisini gene yasalara uygun bir şekilde kullanmışlardır.” 

BAKANLIĞIN BAHSETMEDİĞİ YIKIMIN BİLANÇOSU 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ilçedeki 20 bin 161 konut ve işyerinde yapılan hasar tespit çalışmalarında 2 bin 700 konut ve işyerinin ağır hasarlı olduğunun tespit edildiğini açıklamıştı. 

Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre ise, yakılıp yıkılan Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar TL’lik bir maliyet gerekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği'nin (GABB) ve TMMOB'nin Cizre’de yaptığı hasar tespiti sonrasında açıkladığı raporda, çatışmalar nedeniyle ilçede yaşayan 50 binden fazla yurttaşın göç ettiğini belirtilmişti. Raporda, yine ilçede en az 10 bin evin hasar gördüğü açıklanmıştı. (DİHABER)

{{268496}}
 

ÖNCEKİ HABER

Ruhani'den uyarı: ABD bir daha vurursa yanıtsız mı kalacak?

SONRAKİ HABER

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri sahiplerini buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...