Chris Stephenson'ın çalışma izninin iptali protesto edildi

Bilgi Üniversitesi akademisyeni Chris Stephenson'ın çalışma izninin YÖK tarafından iptal edilmesi üniversite önünde protesto edildi.

10 Nisan 2017 10:15
Paylaş

Bilgi Üniversitesi’nde 18 yıldır öğretim üyesi olarak çalışan Chris Stephenson’ın çalışma izninin YÖK tarafından iptal edilmesi okul önünde protesto edildi. "Üniversiteye saldırı, topluma saldırıdır", "Chris'siz Bilgi’ye hayır", "Asla yalnız yürümeyeceksin" pankartlarının açıldığı eylemde "Özgür üniversite", "Hocama dokunma", "Meslektaşıma dokunma", "Üniversiteme dokunma" dövizleri taşındı. 

‘BU UYGULAMALARI ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ’

Chris Stephenson'ın meslektaşları adına yapılan açıklamada, "Biz Bilgi Üniversitesi akademisyenleri olarak üniversite yönetiminin bu kararının gerekçesini YÖK'ten yazılı olarak istemesini ve iptali hususunda resmen itirazda bulunmasını talep ediyoruz” denildi. Chris Stephenson hakkındaki YÖK kararının bir ilk olmadığının vurgulandığı açıklamada, "Yazılı bir açıklama yapılmamış olsa da bu akademisyenlerin barış bildirisi sebebiyle çalışma izinlerinin iptal edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. Görünen o ki Chris Stephenson ve diğerlerinin maruz kaldığı bu uygulama son da olmayacaktır. Bizler Bilgili akademisyen ve çalışanlar olarak bu tür uygulamalara karşı duracağız, Chris'i hukuki mücadelesinde destekleyeceğiz, kıyıma uğrayan üniversite mensuplarıyla dayanışma içinde olacağız."   denilerek keyfi uygulamaları asla kabul etmeyeceklerini belirttiler. 

‘CHRİS'SİZ BİLGİ OLMAZ’

Üniversite öğrencileri adına Cansu Okur yaptığı açıklamada “Özgürlük ve eleştirel sesler, dolayısıyla da barış ortamı hedef alınmıştır. Chris'siz Bilgi demek, biat eden akademi demek. İçinde bulunduğumuz süreçte akademiye, ifade özgürlüğüne saldırılar ve hocalarımıza yönelik hukuksuz ihraçlarla karşı karşıyayız” diyerek şöyle devam etti: Farklı üniversitelerden birçok bölüm fiili olarak kapatılmış durumda. Bu dönemde sayısız akademisyen hapishanelerle ve işten çıkarmalarla terbiye edilmeye çalışıldı. 

Chris Stephenson'ın geçen yıl da hukuksuzca gözaltına alınarak sınır dışı edildiğine dikkat çeken Okur, “Buna rağmen ilk günden itibaren Londra'da verdiği online ders ile sınırların, mekanların ve unvanların anlamsızlığını, sevgiyi, bir aradalığı, dayanışmanın gücünü YÖK dahil tüm kamuoyuna göstermiştir. Bu olaydan bir yıl sonra yaşanan bugünkü halin tesadüf olmadığı ortadadır. Chris'siz Bilgi olmaz. Bilgi Üniversitesi'nin sesi zorbalıkla kontrol altına alınamaz" diye konuştu. 

‘CHRİS EZİLENLERİN YANINDA OLDU’

Daha sonra Bilgi Üniversitesi’nde işten çıkarılan Mehmet Işık söz aldı. Işık, “Chris Hoca sadece bir akademisyen olmadı, yeri geldi işçi oldu. Biz 2012’de burada işten atıldığımızda 82 gün bu çimlerde oturma eylemi yaptığımızda her gün yanımızda oldu. Bütün ezilenlerin yanında oldu. Soma da maden işçisi oldu, herkese kendini sevdirdi.  Biz de bu yüzden asla Chris'i yanlış bırakmayacağız"dedi. 

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Sosyal İş Sendikası Genel Başkanı Metin Ebetürk de şunları söyledi: Hukuksuz ve haksız bir kararı protesto etmek için buradayız. Chris arkadaşımız gerekçesiz bir kararla görevinden uzaklaştırılmış durumda. Barış, kardeşlik, demokrasi istediği için bu kararla karşı karşıya. Türkiye ve Ortadoğu’da savaşlar olmasın diye bir imza metnine imza attığı için maalesef bu kararla karşı karşıya. YÖK'ün bu hukuk dışı ve haksız kararını şiddetle kınıyor, YÖK'ü bu kararını geri almaya davet ediyoruz. Bu olayın takipçisi olacağız. Bugünkü etkinliğimiz hayırlara vesile olsun. Bundan sonra yolumuz hayırlara çıksın."

Açıklamaların ardından okul içinde sloganlarla yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş sonunda Chris Stephenson “Matematik, Bilgisayar ve Toplum” konulu açık dersini gerçekleştirdi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

'Siyasiler desteklediği için cemaat sohbetlerine katıldım'

SONRAKİ HABER

Tersine Dünya sezonu kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...