10 Nisan 2017 10:38

'Siyasiler desteklediği için cemaat sohbetlerine katıldım'

Dink davasında pişmanlık talep eden Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, Cemaat sohbetlerine siyasiler desteklediği için katıldığını söyledi.

Paylaş

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı davanın sanıklarından dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı Aralık 2016’da ‘FETÖ’ üyeliği iddiasıyla gözaltına alındığı soruşturmada etkin pişmanlık talep etti, itirafçı oldu. Sarı ifadesinde, “Siyasiler tarafından desteklenmesi nedeniyle cemaat sohbetlerine katılmaya devam ettim” dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davaya tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in yanı sıra tutuksuz sanıklar Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay ve Sabri Uzun katıldı. Hamdi Egbatan, Osman Gülbel, Yasin Hayal, Özkan Mumcu, Ogün Samast, Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız ise bulundukları cezaevinden SEGBiS yöntemiyle duruşmaya katıldı.

Duruşmayı HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da takip etti.

FARUK SARI ETKİN PİŞMANLIK TALEP ETTİ

Davanın tutuksuz sanıklarından Trabzon Emniyeti İstihbarat Şubesi eski Müdürü Faruk Sarı, Trabzon’da “FETÖ” üyeliği iddiasıyla yargılandığı dosyada, etkin pişmanlıktan yararlanmak isteğiyle verdiği ifade mahkemeye gönderildi. Sarı’nın Aralık 2016’da Trabzon Emniyet’inde verdiği ifadesi okundu. Sarı, Trabzon’a atandığında okuldan arkadaşı olan İrfan Akkaya ile ilişkisinin devam ettiğini onların evine gittiğini ve evdeki kişilerin ‘FETÖ’ üyesi olduklarını söyledi. Evde Trabzon Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Yahya Öztürk’ün de olduğunu ve o dönem hükümetin desteklediği bu yapıyla ilişki kurmasının tehdit oluşturmayacağını düşündüğünü belirten Sarı, Emniyet içindeki atamalarda ‘FETÖ’nün etkili oluğunu söyledi. Sarı ifadesinde, Emniyet İstihbaratta ‘FETÖ’nün yüzde 60 oranında hakim olduğunu belirterek, Dink cinayeti olduğu dönemde ‘FETÖ’ devletin her kademesinde aktif olduğunu ifade etti.

‘AKYÜREK CEMAATÇİ OLARAK BİLİNİR’

Sarı’nın ifadesinde okul arkadaşı olduğunu söylediği eski Trabzon Emniyet Müdürlüğünde görevli polis memuru İrfan Akkaya’nın Ekim 2010’da alınan ifadesi de mahkemede okundu.  

Akkaya, ifadesinde örgüt üyesi olmadığını ama sohbetlere katıldığını aktardı. Örgüt üyesi olmadığı için pişmanlık talebi de olmadığını söyledi. Akkaya, Ankara’da Kemalettin Özdemir’in emniyet imamı olduğunu ve sık sık onunla görüştüğünü Ramazan Akyürek’in de cemaatçi olarak bilindiğini savundu.

‘YILMAZER CEMAATİN HAS ADAMI’

Daha sonra tanık olarak dinlenen İstihbarat Daire eski Başkan Yardımcısı Fikret Salmaner ise ifadesinde İstanbul İstihbarat Şubesi eski Müdürü Ahmet İlhan Güler’in Ankara’da Recep Güven’in evinde Coşgun Çakar’la yaptığı görüşmeyi anlattı. Salmaner, “Ahmet İlhan Gülerin Recep Güven’in evine kahvaltıya gitme istedi ve ben götürdüm. Evde Coşkun Çakar kendisine ‘İstanbul’da istenmiyorsun dediler. Güler bunu müdürlerle görüşeceğini söyledi. Akyürek’le görüşmeye gittik. Akyürek ‘Arkadaşlar ne istiyorsa o olacak’ dedi. Salmaner, Ali Fuat Yılmazer’i “cemaatin has adamı” olarak niteledi.

YILMAZER ÇAPRAZ SORGUYA ALINDI

Duruşmada savunmasını tamamlayan Ali Fuat Yılmazer’in çapraz sorgusuna geçildi. Dink ailesi avukatların Hakan Bakırcıoğlu’nun “Yasin Hayal’in Ermenilere kin beslediği ve İstanbul’da eylem yapacağına ilişkin istihbarat raporu dikkatinizi çekti mi” sorusu üzerine Yılmazer, “Ben genel anlamda değerlendirdim bunu. Tehdit potansiyelinin göstergesi bu. Örgütsel ciddiyet anlamında bir şey bulamadık Yasin hayal ile ilgili” yanıtını verdi. Bakırcıoğlu’nun “Danıştay saldırısı sonrası azınlıklara yönelik saldırı olabileceği yönünde daire başkanlığı olarak bir değerlendirme yaptınız mı” sorusunu ise Yılmazer, “Siyasal istikrarlaştırma planlı eylemlerdi. Eylemin azmettiricisi Salih Kunter ile sınırlandıramazsınız. Onun arkasına kafa yormak gerek. Muzaffer Tekin ile ilgili çalışma yapılabilseydi bunlar daha etkinken arkasında gelenler bıçak gibi kesilirdi. Bu insanlar bu eylemleri devlet adına yaptığına inanmışlar” diyerek yanıtladı

HRANT’IN ARKADAŞLARI’NIN ADALET NÖBETİ SÜRÜYOR

Dink cinayeti davası öncesi Hrant’ın Arkadaşları adalet talebiyle yine adliye önündeydi.

Duruşması öncesine Adliyenin C kapısı karşısında toplanan Hrant’ın Arkadaşları, “Hrant İçin Adalet İçin”, “Öldür Diyenler Yargılansın”, “Hepimiz Hrant’ın Hepimiz Ermeniyiz” sloganları attı.

Yapılan açıklamada davanın 10 yılı aştığı vurgulanarak Hrant Dink cinayetinin tüm sorumlularının hala yargılanamadığı ifade edildi.

Açıklama “biz bitti demeden bu dava bitmez” sloganlarıyla sona erdi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Stockholm saldırganı: Saldırı emrini IŞİD'den aldım

SONRAKİ HABER

Chris Stephenson'ın çalışma izninin iptali protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...