25 Haziran 2012 10:33

Çevreye zarar vermeyen enerji mümkün

ENERJİ ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok petrol türü benzin, mazot, doğalgaz veya gazyağı gibi yakıtlar kullanılıyor. Dünyada sanayileşmenin başladığı zamandan bu yana yaygın kullanılan ve “fosil” yakıtlar denen bu enerji kaynakları, doğada daha önceden bulunmayan bazı zehirli maddeleri üretiyor ve bunun sonucu

Çevreye zarar vermeyen enerji mümkün
Paylaş

ENERJİ ihtiyaçlarını karşılamak için daha çok petrol türü benzin, mazot, doğalgaz veya gazyağı gibi yakıtlar kullanılıyor. Dünyada sanayileşmenin başladığı zamandan bu yana yaygın kullanılan ve “fosil” yakıtlar denen bu enerji kaynakları, doğada daha önceden bulunmayan bazı zehirli maddeleri üretiyor ve bunun sonucu olarak da küresel ısınma ile iklim değişiklikleri gibi doğal dengeyi bozan birçok sorun açığa çıkıyor. Çevreciler ise buna karşı çevreye zarar veren, doğal dengeyi bozan yakıtlar yerine çevreye zararlı gazlar yaymayan, tükenmeyen ve ucuz enerji kaynağı olan güneş enerjisinin kullanılması önerisinde bulunurken, bunun için de mücadele ediyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ve Türkiye’de bir ilk olan Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı projesi; güneş, toprak ve mimarinin “enerji mimarlığı” ilkelerine göre kullanılarak doğayla uyumlu ekolojik bir yaşamın mümkün olduğunu gösteriyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ NASIL ELDE EDİLİR

Enerji ve Ekoloji Aktivisti Gültekin Aydeniz, güneş enerjisinden yararlanabilmenin iki yönteminin olduğunu belirterek, birisinin güneş kolektörleri diğerinin ise elektrik üretmeye dayalı fotovoltaik (Bir modül üzerine yerleştirilen güneşe duyarlı hücrelerden oluşan bir sistem) paneller olduğunu ifade etti. Endüstriyel güneş kolektörleri denilen kolektörlerin sıcak su üretmenin dışında kalorifer sistemlerinde de kullanılabileceğini söyleyen Aydeniz, “Fotovaltaik paneller dediğimiz güneşten elektrik üretme sistemleri 2’ye ayrılıyor; Mono kristalin ve Polikristalin (güneş pilleri) olmak üzere ayrı yapı malzemeleridir. Dünyada kazancı yüksek olduğu için yapı malzemesi silisyum (doğada çok bulunan bir element) olan Mono kristalin tercih ediliyor. P tipi ve N tipi yarı iletken birbirine karşı elektron akışları ile iletim başlatılıyor ve bu şekilde çok basit ve hızlı şekilde enerji üretilmiş oluyor” dedi.
(Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Felçli hastalar elektronik aletleri kullanabilecek

SONRAKİ HABER

Her şeyden uzakta bir parça huzur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...