25 Haziran 2012 10:31

Felçli hastalar elektronik aletleri kullanabilecek

BAŞKENT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencileri Ege Alkan ve Ahsen Yıldırım, felçli hastaların bilgisayar kullanımı için cihaz geliştirdiler. Alkan ve Yıldırım’ın ürettiği düzenek sayesinde vücutlarını hareket ettiremeyen vatandaşlar, başlarını hareket ettirerek elektronik cihazları kullanabilecek.Düzenek

Felçli hastalar elektronik aletleri kullanabilecek
Paylaş

BAŞKENT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencileri Ege Alkan ve Ahsen Yıldırım, felçli hastaların bilgisayar kullanımı için cihaz geliştirdiler. Alkan ve Yıldırım’ın ürettiği düzenek sayesinde vücutlarını hareket ettiremeyen vatandaşlar, başlarını hareket ettirerek elektronik cihazları kullanabilecek.
Düzenekle ilgili açıklama yapan Ege Alkan, felçli hastaların başkalarına yük olmadan evdeki elektronik aletleri kullanmalarını sağlamak istediklerini bildirdi. Alkan, “Kamera hastanın gözlerini görebilecek bir yere konuluyor, hastanın kafasını oynatabilmesi bu sistemin çalışması için yeterli oluyor. Felçli hasta kafasını bir yöne çevirerek sesin açılmasını diğer yöne çevirerek kısılmasını sağlayabiliyor. Bu sistem televizyon dışında evdeki ofisteki tüm elektronik cihazlara uygulanabilir bir sistem” dedi.
Benzer sistemin ABD’de kullanıldığını belirten Ahsen Yıldırım ise “Bizim sistemin farkı hastanın mutlaka ellerini kullanıyor olmasının gerekmediği. ABD’deki sistemde felçli hasta mutlak suretle ellerini kullanmak durumunda. Felç derecesi çok ileri olan hastalar bile bizim tasarladığımız sistemle elektronik cihazları kullanabilecekler. Hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz”diye konuştu.
Alkan ve Yıldırım’ın hazırladığı düzenek, Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve ODTÜ iş birliği ile 29-30 Haziran-1 Temmuz 2012 tarihlerinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde düzenlenecek olan “Bitirme Projeleri Sergisi 2012”de sergilenecek.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEDAŞ işçilerinin davası başladı

SONRAKİ HABER

Çevreye zarar vermeyen enerji mümkün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...