09 Nisan 2017 10:03

Evet mitingine katılma sebebi: İşten atılma korkusu

Dokuz Eylül Hastanesi'nden Erdoğan'ın 'evet' mitingine giden taşeron işçilerin büyük bir kısmından gitmemesi halinde işten atılma korkusu vardı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

AKP Balçova İlçe Başkanlığı, Dokuz Eylül Hastanesi'nin bahçesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'evet' mitingine araçlar kaldırırken giden taşeron işçilerin büyük bir kısmında gitmemeleri durumunda işten atılma korkusu vardı.

16 Nisan'daki anayasa değişilliği ile ilgili referandum öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım bugün İzmir'de de evet mitingi düzenledi. Geçtiğimiz hafta ise mitingin kalabalık geçmesi için kent genelinde kamu kuruluşlarının çalışanlarına yönelik mitinge katılım baskısı haberleri geldi.

Kurumlardan biri de Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü oldu. Rektörlük yönetimi görevlendirme yazısı çıkararak taşeron çalışanlarına mitinge katılım noktasında talimat verdi ve imza karşılığında bir günlük idari izin verileceğini duyurdu. Rektörlüğün, talimatı ise taşeron şirketler aracılığı ile işçilere duyruldu. Gönderilen mesajlarda üniversitenin birimlerinden araçlar kaldırılacağı bilgisi de verildi.

TAM KATILIM BEKLENİYORDU

Araçların kalkış noktalarından biri de taşeron işçilerin en yoğun olduğu Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi idi. Yaklaşık bin 200 taşeron işçinin olduğu hastanede bir günlük izin vaadine rağmen katılım beklenenin altında oldu. Tam katılımın beklendiği hastanede 80 civarında işçi geldi. Hastane bahçesinden kalkan araçlar ‘Evet Platformu’ yazıları vardı.

‘GÖNÜLLÜ’

Katılımın az olmasında hastanede örgütlü Türkiye Sağlık İş Sendikası’nın, katılımın zorunlu olmadığı, gönüllü olduğunu duyurması da etkili de oldu. İşçilerin bir kısmı gönüllü olarak mitinge giderken bir kısmı da hem işten çıkarılma korkusu ile hem de katılımın zorunlu olduğunu düşündüğü için mitinge katılım sağladı. İşçilerin kendi aralarında referanduma dair çok az konuşması ise dikkat çeken başka bir nokta oldu. 

‘ABİ SEN HAYIRCI İDİN, NEDEN GELDİN?’

Bir kısım işçi de katılımın zorunlu olmadığını öğrenince mitinge gitmekten vazgeçti. Gönüllü olarak gelmediğini mesaj üzerine geldiğini de belirten işçiler arasında ‘Abi sen hayırcı idin. Sen neden geldin’ diye konuşmalar da oldu. Gidenlerin bir kısmı da imza attıktan sonra alana girmeden ayrıldı.  
 

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevinde son durum: Acil bağımsız heyet oluşturulmalı

SONRAKİ HABER

‘Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığından söz edilemeyecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...