08 Nisan 2017 16:47

Tanrıkulu: Kaos söylemi olsa olsa şantajdır

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu referandumda 'Hayır' çıkması durumunda kaos çıkacağı söylemlerini eleştirdi: Bu olsa olsa şantajdır.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 16 Nisan’da gerçekleşecek Anayasa referandumundan ‘Hayır’ çıkması halinde kaos çıkacağı söylemlerini eleştirdi. “Biz şu anda zaten kaosu yaşıyoruz” diyen Tanrıkulu, “Bu olsa olsa bir şantajdır” değerlendirmesi yaptı. Tanrıkulu, “Hayır çıkarsa 17 Nisan sabahına demokrasi taleplerinin hala çok güçlü olduğunun tüm dünyaya ve AKP’ye gösterildiği bir Türkiye’ye uyanacağız” dedi. Tanrıkulu, cezaevinde görüştüğü HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da referandumdan ‘Hayır’ çıkacağına inandığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu son viraja girilen referandum sürecine ve kampanya sürecindeki izlenimlerine ilişkin Evrensel’e konuştu. İktidarın referandum sandığından ‘hayır’ çıkmasının kaosa yol açacağı söylemlerini değerlendiren Tanrıkulu, “Bir kere biz zaten şu anda bir kaosu yaşıyoruz. Hem de bu kaos yeni değil, ta 7 Haziran öncesine dayanıyor. O dönem iktidarı kaybetme korkusu yaşayan AKP, ‘tek başımıza iktidar olmazsak kaos çıkar’ dedi ve gerçekten de 7 Haziran sonrasında kaosu derinleştirdi. Fakat 16 Nisan’da oylanacak olan AKP’nin iktidarı değil, tek adam rejimi. Dolayısıyla ‘Evetçi’ dediğiniz kesimlerin referandumdan ‘Hayır’ çıkması halinde kaos yaşanacağına dair söylentilerinin hiçbir kıymeti yok. Bu olsa olsa bir şantajdır” dedi. Tanrıkulu, “16 Nisan’da ‘Hayır’ çıkarsa, ki bence öyle olacak, iktidar kendisine bir çeki düzen vermek zorunda kalacak. Ama ne AKP iktidardan düşecek ne de Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı bitecek. 16 Nisan’da bitecek olan tek şey, AKP ve Cumhurbaşkanının Türkiye’yi dolu dizgin sürüklediği belirsizliktir. ‘Hayır’ çıkarsa 17 Nisan sabahına demokrasi taleplerinin hala çok güçlü olduğunun tüm dünyaya ve AKP’ye gösterildiği bir Türkiye’ye uyanacağız” diye konuştu.

Tanrıkulu, Batman, Siirt ve Diyarbakır’daki ziyaretlerine ilişkin izlenimlerini de paylaştı. Temmuz 2015’ten itibaren yoğunlaşan çatışmalar nedeniyle yüzbinlerce insanın evini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Tanrıkulu, “Kürtler bu yıkımın en acı yüzünü yaşadılar. Bize göre zaten sağlıklı yürütülmemiş olan çözüm sürecini bitirenlerin bu halka artık hiçbir vaadi yok. Cumhurbaşkanının Diyarbakır’daki mitingindeki sönüklük  orada söyledikleri,  bu iktidarın herhangi bir demokrasi vaadinin olmamasından kaynaklanıyor. Bu durumda elbette Kürtlerin önemli bir bölümü sandıkta ‘Hayır’ diyecek” şeklinde konuştu.

“Nereye gitsek, insanlar yaşadıkları yıkımı anlatıyorlar” diyen Tanrıkulu, şunları ifade etti: “Halkın kendi oylarıyla seçtiği milletvekilleri, belediye başkanları hapiste. Kayyımlar bölgede insanları rahatsız eden sayısız uygulamaya imza attı. Kürtçeye bile tahammülü olmayan kayyumlar, aslında bu iktidarın zihniyetini temsil ediyorlar. Dolayısıyla Kürtler açısından ‘Hayır’ın anlamı, tüm bu yıkım politikalarına ‘hayır’ demektir.”

Bölge illerinde CHP’ye yönelik eleştiriler de aldıklarını, bunları dikkatle dinlediklerini belirten Tanrıkulu, “İktidarda olmadığımız için AKP’nin yarattığı yıkımı engellemek gibi bir gücümüz de yoktu. Fakat sokağa çıkma yasakları boyunca bölge halkını yalnız bırakmamaya çalıştık. Cizre’den Sur’a kadar milletvekillerimiz, heyetlerimiz çatışmaların yoğun olduğu dönemde sivillerin zarar görmemesi için sürekli orada bulundular. Ama o yıkımı durduramamış olmak hepimizin ortak eksikliğidir. Bir daha benzerlerinin yaşanmaması için demokrasi mücadelesini daha fazla yaymak dışında bir seçeneğimiz yok” dedi.

DEMİRTAŞ DA ‘HAYIR’ ÇIKACAĞINA İNANIYOR

Cezaevindeki HDP Genel Başkanı Demirtaş ile görüşmelerini sorduğumuz Tanrıkulu, iddiaların aksine partisi CHP’den bu konuda olumsuz yönde bir tepki almadığını söyledi. Tanrıkulu, “Sayın Demirtaş HDP’nin eş genel başkanı olabilir ama aynı zamanda kendisiyle eskiye dayanan bir hukukumuz, dostluğumuz da var. Eğer hapiste ben olsaydım, eminim kendisi de siyasi kimliğim ne olursa olsun gelip beni ziyaret ederdi. Referanduma dair değerlendirmeleri elbette oldu. O da ‘Hayır’ çıkacağına inanıyor. Bu konuda yapılacak çalışmaların öneminin farkında” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Okul müdürlerinden Eğitim Sen üyelerine tehdit

SONRAKİ HABER

Sokak hayvanları için ilan ver

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...