08 Nisan 2017 16:07

Osman Baydemir: Bu paket kokmuş tuzdur

HDP’nin Adana mitinginde konuşan parti sözcüsü Osman Baydemir Anayasa Değişikliği paketi için ‘Bu paket maya değil kokmuş tuzdur’ dedi.

Paylaş

HDP referandum çalışmaları kapsamında Adana'da gerçekleştirdiği mitinginde on binlerce kişi "Tek adama hayır" dedi. Yağmura ve aylardır Adana’da çeşitli sol partilere ve HDP’ye yönelik sonuncusu bir gün önce yapılan gözaltlılara rağmen vatandaşlar alanı doldurdu.  Uğur Mumcu Meydanı'nda gerçekleştirilen mitinge konuşmacı olarak HDP Sözcüsü Osman Baydemir ve Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat ve HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu katıldı. Mitinge EMEP, ESP, SYKP, DBP, Devrimci Parti üyeleri de katıldı. Adana'nın çeşitli mahallelerinden vatandaşlar kendi imkanları ile miting alanına geldi.  Koma Pel’in şarkılarıyla coşan kitle sık sık "Na", "Hayır" sloganları attı. 

Mitingde Demirtaş’ın sesinden bir türkü seslendirildi. Vatandaşlar cezaevinde bulunan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın fotoğraflarını taşıdı. Açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş Başkanı Gülseren Tural, 16 Türkiye'nin her yerinde daha demokratik bir toplum için "Hayır" diyeceklerini söyledi. 

BAYDEMİR: BU TASARI YÜZDE 10 BARAJINI 50’YE ÇIKARMA PAKETİDİR

Mitingde konuşan HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Yıllar boyunca yansınmasın Kürtlerin, Alevilerin, Ezidilerin, iradesi temsil edilmesin diye yüzde 10 barajının kaldırılmadığını belirterek “Bu paket barajı yüzde 50'ye çıkarma paketidir” dedi. Faşizm girdabına son çıkış noktasının 16 Nisan olduğunu ifade eden Baydemir, “ 16 Nisan’da ya ‘faşizme hayır’ diyeceğiz ya da ‘faşizme hayır diyeceğiz’” diye konuştu. 

‘BU PAKET MAYA DEĞİL KOKMUŞ TUZDUR’

Paketin ülkenin derdine derman olmadığını ifade eden Baydemir, “Cumhurbaşkanı bütün yürütmeyi denetliyor. Ordu, polis, bir partinin; yargı bir partinin sopası haline dönüşüyor. Bu paket maya değil, öyle olsa birlikte yaşam olurdu. Bu paket tuzun kokmuş halidir. Tuzun kokmuş haline hayır diyoruz.” dedi. 7 Haziran’da kurulan kardeşlik halayının Suruç’ta, 10 Ekim’de, düğünlerde kana bulandığını söyleyen Baydemir, bütün çeşitliliğin teke indirilmesine “Hayır” diyeceklerini söyledi. 

BEŞTAŞ’TAN ADANA’YA MESAJ

Mitingde HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın Silivri Cezaevi’nden gönderdiği mesaj okundu. Gönderdiği mesajda Adana halkının referandumda geleceğine sahip çıkacağına inandığını ifade eden Beştaş, halkın iradesini baskı altına almak isteyen iktidarın, demokrasi kanallarını tıkamak için elinden geleni yaptığını belirterek demokrasinin inşaa edileceği aydınlık günlerin geleceğine inandığını söyledi. Beştaş,”Aydınlık günlerin geleceği "Hayırlı" günlerde buluşacağımıza inancımızla Silivri'den sevgi ve selamlarımı iletiyorum" dedi. 

‘BU PAKETTE KÜRTLER, ALEVİLER, EMEKÇİLER YOK’

Mitingde konuşan Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, 18 maddenin hiç birinde emekçilerin yer almadığı bu paketin kapalı kapılar ardında MHP ile kol kola halka anlatmadan hazırlandığını söyledi. Antidemokratik anayasaların acısını Türkiye'nin hala çektiğini ifade eden Irgat, "Tek adam anayasası istiyorsanız buyurun Libya'ya, Irak'a bakın" dedi. Kürtlerin, emekçilerin olmadığı 18 Maddede Adana, Çukurova, Ege'nin olmadığını ifade eden Irgat, “Sur'da, Cizre'den gelen yaralı kalbimizle bu sisteme hayır demeliyiz” dedi.

‘TENCERELER ESKİSİ GİBİ KAYNAMADIĞI İÇİN HAYIR’

HDK Eş Sözcüsü ihraç edilen Akademisyenlerden Onur Hamzaoğlu, dün 100 lira olan paranın devalüasyonla birlikte 67 liraya düştüğünü, enflasyonun yüzde 11.3 olduğunu belirterek evde tencerelerin eskisi gibi kaynamadığı için “Hayır” diyeceklerini söyledi. Hükümetin bugünlerde sağlık güvencesini satmaktan bahsettiğini ifade eden Hamzaoğlu, “Sağlıkta dönüşüm sonucunda bugün milyonlarca insan ilacını alamıyor, ameliyat olamıyor. Buna sandıkta hayır diyeceğiz” dedi. Çukurova’nın Anadolu’nun en verimli toprakları olduğunu ifade eden Hamzaoğlu,” Bu topraklarda bugün bir tane yerli tohum yok. Bu toprakları yabancılara peşkeş çekmenin yolu. Dünyanın birçok ülkesinde mevsimlik tarım işçileri sendikal örgütlenme ile çalışırlar. Bu topraklarda aileler çocukları ile birlikte gelmek zorunda” dedi.
Öte yandan mitingin ardından toplu şekilde yürüyerek mahallelere giden vatandaşlara polis  TOMA ve biber gazı ile saldırıda bulundu. (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

'Cumhuriyet iddianamesi hukuk ile açıklanamaz'

SONRAKİ HABER

Avrupalı üç hukuk ve gazeteci örgütünden Türkiye’ye çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...