08 Nisan 2017 15:07

Lenin Ödülü, Stefan Jarl’a verildi

İsveç'te toplumsal adaletsizliklere karşı mücadele edenlere verilen ‘Lenin Ödülü’ Belgesel Film Yönetmeni ve Yazar Stefan Jarl’a verildi.

Paylaş

İsveç'te toplumsal adaletsizliklere karşı mücadele eden kişi ve kurumlara her yıl verilen ‘Lenin Ödülü’ düzenlenen bir törenle Belgesel Film Yönetmeni ve Yazar Stefan Jarl’a verildi.

Belgesel film ustası olarak kabul edilen 75 yaşındaki Yönetmen ve Yazar Jarl, sınıf eşitsizliklerini, varoşlardaki halkın ve ezilen kesimlerin sorunlarını yansıtan kitap ve makaleler yazmakla ve belgesel filmler yapmakla tanınıyor.

2015 yılında düzenlenen Dokumentarist 8. İstanbul Belgesel Günleri’nde İsveçli Yönetmen Jarl’ın “Dünyaya Karşı Bir Yürek”, “Eşik”, “Tehdit”, “Teröristler”, “Teslimiyet”, “Javna’, “Zamanın Adı Yok’ ve “Auschwitz’li Kız” belgeselleri gösterilmişti.

SANSÜRE TAKILDI

Jarl, 2014 yılında İsveç devlet televizyonu (Svt) ile ‘Godheten’ (Rahmet) adlı bir belgeselin yapımı ve gösterimi konusunda anlaşmaya vardı. Belgeselin tamamlanmasından sonra Svt yönetimi, “tartışmalı” olduğu gerekçesiyle filmi göstermeyi reddetti.

‘Godheten’ belgeselinde Jarl, toplumda artış gösteren sınıf çelişkilerini, şirket şeflerinin yüksek maaş ve primlerini, İsveç modelinin nasıl tasfiye edildiğini, özelleştirmeler sonrası ortaya çıkan yeni burjuva sınıfları  ve sosyal demokrat eski bakanların görev süreleri bittikten sonra nasıl tekellerin lobiciliğini yaptıklarını ele alıyordu.

İsveçli Yazar Jan Myrdal’ın kuruluşuna öncülük ettiği Jan Myrdal Kulübü Jürisi, “İnatçılığı, dayanıklılığı ve yaratıcılığıyla sınıf toplumunun adaletsizliklerini görünebilir kıldığı ve kapitalizmin yıkıcı güçlerinin yaşam, doğa, toplum ve kültüre  yönelik saldırılarını teşhir ettiği” için Jarl’a Lenin Ödülü’nü verdiğini açıkladı.

İsveç devlet televizyonunun sansürüne takılan Jarl’ın ‘Godheten’ belgeseli bu yılın ocak ayında  40. Göteborg Film Festivali’nde gösterildi. Festivale katılan Jarl, şunları kaydetti: “Refah toplumunu inşa etmek 100 yıl ama yıkmak 10 yıl aldı. Buna nasıl izin verildiğine ve direniş gösterilmediğine şaşıyorum. Belki halk sosyal demokrasiye olan güveninden dolayı  refah toplumunun çalınmasının bu kadar kolay olabileceğini öngörmedi.” Demokrasinin iğdiş edildiğini belirten sanatçı, “Örgütlenmek için 1900’lü yılların başlarında olduğu gibi yeni ve farklı yöntemler bulmalıyız” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Levent Tüzel tekçi söylemlere karşı 'hayır' oyu istedi

SONRAKİ HABER

'Cumhuriyet iddianamesi hukuk ile açıklanamaz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...