08 Nisan 2017 14:34

KESK’in referandumda ‘hayır’ demesi 'yasak'

Aydın'da 'hayır' bildiri dağıtmak isteyen KESK üyeleri, polis tarafından zor kullanılarak gözaltına alındı.

Paylaş

Bugün Aydın kent meydanında referandumda ‘hayır’ denmesi için bildiri dağıtmak isteyen KESK üyeleri, polis tarafından zor kullanılarak gözaltına alındılar. Emniyet görevlileri gözaltına alma nedenini, Aydın Valiliğinin 173 sayılı kararı ile KESK ve KESK’e bağlı sendikaların basın açıklaması, bildiri dağıtımı vb. etkinliklerini, 17 Nisan’da kadar Aydın ve ilçelerinde yasaklaması olduğunu söylediler.

Gözaltına alınan Eğitim Sen Şube Başkanı Kadir Özdemir, Şube Sekreteri Topçu Uzar, Eğitim Sen üyesi Ali Gün götürüldükleri emniyet müdürlüğünde, haklarında idari işlem olarak para cezası uygulanarak serbest bırakıldılar.

Serbest bırakılması sonrası geldiği kent meydanında, gazetemize konu ile ilgili açıklama yapan Kadir Özdemir, Aydın Valiliği ve Emniyetinin hukuku çiğneyerek suç işlediklerini söyledi. Referandum çalışmaları kapsamında bugün bildiri dağıtacaklarına dair Valiliğe yazılı olarak bildirimde bulunduklarını belirten Özdemir, bildirimde bulundukları bu etkinliğin yasaklandığına ilişkin bir karar olmadığını söyledi.

‘Evet’ diyenlerin cadde ve alanda mehter takımıyla yürüyüş yapmalarını, kurdukları çadırlardan aşırı yüksek sesle gürültü kirliliği yaratarak propaganda çalışmalarını sürdürmelerine dikkat çeken Özdemir: “Evet diyenlere her türlü kolaylık sağlanıyor, kirliliğe göz yumuluyor. ‘Hayır’ diyenler ise gözaltına alınıyor” dedi.

Referandum sürecinde sendika olarak Anayasa konusundaki düşüncelerini, bildiri, basın açıklaması vb. yollarla halka ulaştırmalarının yasaklanması ve sürekli gözaltına alınmalarını değerlendiren Özdemir: “Bu durum devletin tüm kurumlarının referandumdan ‘evet’ çıkması için seferber edildiğinin göstergesidir. Aynı zamanda halkın gerçekleri öğrenmesinden, ‘hayır’ diyecek olmasından duyulan bir korkudur. Ama korkunun ecele faydası yoktur. Tek adam rejimine halkımız ‘hayır’ diyecektir” dedi.

Didim KESK Sendika Temsilcilikleri de bugün basın toplantısı düzenleyerek, Aydın Valiliğinin kararı ile çalışmalarının engellenmesini protesto ettiler. Sendika binasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan SES Didim Temsilcisi Selçuk Altınok, referanduma sunulan 18 madde hakkında düşüncelerini Didimlilerle paylaşmalarının polis tarafından engellendiğini belirtti. En son pazaryerinde bildiri dağıtmalarının yasaklandığını söyleyen Altınok: “KESK’in ‘hayır’ çalışmalarının yasaklanmasıyla, AKP’nin KESK’ten ve ‘hayır’dan ne kadar çok korktuğunu görmüş olduk. Bu memleket bizim. Bir arada kardeşçe yaşayabileceğimiz laik, demokratik bir Türkiye için ‘hayır’ dememizi yasaklar ve baskılar engelleyemeyecektir” dedi. (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sisê Nine bir kez daha cezaevinde

SONRAKİ HABER

KESK İzmir Kadın Meclis: İş güvencesi ve emeğimiz için hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...