08 Nisan 2017 13:13

Kocaeli'de panel: Melek bile bu yetkiyle şeytan olur

Kocaeli'de MMO tarafından düzenlenen panelde konuşan Mazlum-Der eski Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu: Melek bile bu yetkiyle şeytan olur

Paylaş

TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi “Anayasa Değişikliği ve Referandum” konulu panel düzenledi.

Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği (KYÖD) Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen panele TMMOB eski Başkanı Mehmet Soğancı, Prof. Dr. Yasemin Özdek ve Mazlum-Der eski Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmacı olarak katıldı. Panelde konuşan Soğancı, “Onlar bu cehennemi devam ettirmeye, biz baharı getirmeye çok niyetliyiz” dedi. 

Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB İl Sekreteri Ünal Özmural, OHAL şartlarında anayasa referandumuna gidildiğini belirterek, “Çocuklara yönelik istismar, yüzde 400, işsizlik yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkmış. Türkiye AİHM sözleşmesini 20 kez ihlal etmiş. En çok gazeteci hapseden ülkeler arasında birinci sıradayız. İş cinayetlerine baktığımızda her sene neredeyse bin 600 kişiyi kaybediyoruz. Bireysel özgürlüklerde ciddi sıkıntılarımız var. OHAL şartlarında anayasa referandumuna gidiyoruz. Bunun meşruluğu da ileride sorgulanacaktır” diye konuştu. 

‘ANAYASANIN YÜZDE 40’I DEĞİŞTİRİLMEK İSTENİYOR’

Panelde konuşan Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde akademisyen Prof. Dr. Yasemin Özdek, demokrasiye uymayan birçok uygulamanın görüldüğünü söyledi. Anayasaların kolay değiştirilemeyeceğini vurgulayan Özdek, “Anayasalar kolay kolay değişmez. Bir anayasa değişikliği yapılmadan önce halkın fikirleri alınır. Bu kadar önemlidir çünkü ama halkın gerçekten aydınlatılması söz konusu olmuyor. Televizyonlar hayırcılara eşit olanaklar sunmuyor. Serbest bir kampanya yapılamadığı için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bu kampanyayı izlemeye aldı. Demokrasiye uymayan birçok uygulama gördük” dedi. Referandum için “Bir anayasa değişikliği değil, yönetenlerin kendilerini halka oylattığı bir seçimdir” diyen Özdek, “Teklif 18 maddeden oluşuyor ama anayasanın 79 maddesini değiştiriyor. Bu anayasa yazım sitiline uymayan bir tarzdır. Sayısal olarak baktığınızda anayasanın yüzde 40’ı değişiyor” ifadelerini kullandı. 

‘MELEK BİLE BU YETKİYLE ŞEYTAN OLUR’

Ardından konuşan Mazlum-Der eski Genel Başkanı Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, önemli bir kavşak noktasında olunduğunu belirtti. Tek adamlığa doğru gidişin olduğunu söyleyen Gergerlioğlu, “Bir memlekette adalet yoksa güç devreye giriyor. Hukuku devreden çıkarırsanız güç devreye girer. Neden tek adama doğru gidiyoruz. Kimisi buna karşı çıkıyor ama gidişat onu gösteriyor. 15 Temmuz darbesinden sonra yaşanan gelişmeler bunu gösteriyor. Tüm kalbimle hayır çıkacağına inanıyorum. Hukukun, demokrasinin ayaklar altına alındığı bir ortamda sokaktaki vatandaşın hayır demeye daha yakın olduğunu düşünüyorum. Melek olsa, bir insana bu kadar yetkiyi verseniz şeytan olur”ifadelerini kullandı. 

‘BAHARI GETİRMEYE NİYETLİYİZ’

Son olarak konuşan TMMOB eski Başkanı Mehmet Soğancı ise hayır için çalışma yürüttüklerini söyledi. Soğancı, “Üyelerimize mektup yolladık. Kızılay’da broşür dağıtıyoruz, 15 dakikada bir polis geliyor, müdahale ediyor. Ama evet çalışması yapanlara dokunan olmuyor. Evet çıkarsa padişahla birlikte ülke kan ağlayacak, cehennem ortamı devam edecek. Ama onlar bu cehennemi devam ettirmeye biz baharı getirmeye çok niyetliyiz” diye konuştu. (Kocaeli/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

EMEP, referandum ile 1 Mayıs çalışmasını birleştirdi

SONRAKİ HABER

Dersimliler: İrademizin bir tek kişiye teslimine hayır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...