25 Haziran 2012 04:11

78'de Elazığ’da Alevi katliamı engellendi

12 Eylül 1980 askeri darbesinin üzerinden 32 yıl geçti ve darbenin baş sorumluları olarak dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın yargılanmasına başlandı. Darbeye zemin oluşturmak için planlanan katliamlar dizisi ise hala araştırılmaya muhtaç. Maraş’ta Alevi yurt

78'de Elazığ’da Alevi katliamı engellendi
Paylaş
Şiar Can Şener

1980 ÖNCESİ ELAZIĞ’IN GENEL GÖRÜNÜMÜ

Sünniler kent merkezinde ikamet ederken, sayıca az olan Aleviler, toplu halde Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yaşıyordu. Keban barajı projesi nedeniyle toprakları kamulaştırılan ve göçe zorlanan Aleviler, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde yoklukla boğuşuyordu. Yoksul olmaları yetmezmiş gibi, MHP’li Elazığ Belediye Yönetimi de, halkın okul, yol, içme suyu, hastane, postane, kanalizasyon, çöp, ulaşım ve benzeri zorunlu gereksinimlerini karşılamıyordu. Bu duruma karşı çıkan ve hizmet isteyen Aleviler kent merkezine sokulmuyor, saldırıya uğruyor ve katlediliyordu. Alevi halk bu duruma tepki olarak, Sünnilerin de Fevzi Çakmak Mahallesi’ne girmesine izin vermiyordu. Kent merkezinde sürekli silahlı saldırıya uğrayan Alevi vatandaşlar da kendilerini korumaya çalışıyorlardı.

GÜNGÖR AYDIN’DAN SONRA

Güngör Aydın’ın Vali olarak Elazığ’a atanmasıyla birlikte, daha önce hiç hizmet götürülmemiş yerlerden başlayarak, halkı inancı, kökeni ayırt edilmeksizin hizmet götürülmeye başlanır. Ancak Aydın’ın göreve gelmesinden rahatsız olan faşist güçler, Aydın’ın Elazığ’daki ikinci gününde Valiliğe saldırı girişimi tertiplerler. Vilayet Konağı’nın karşısında bulunan İzzet Paşa Camisi’nde cuma namazı çıkışı dağıtılan bildirilerle Sünni halk galeyana getirilir, “Katil iktidar, Vali istifa” sloganlarıyla Valiliğe doğru bir yürüyüş başlar. Bu yürüyüş boyunca silahlı saldırılarla güvenlik güçlerine saldıran yürüyüşün örgütçüleri, daha sonra Maraş olmak üzere birçok ilde deneyecekleri toplu katliama girişirler ancak bu saldırı Valilik ve  polis tarafından engellenir ve çoğu Elazığ Belediyesi üst yöneticisi, saldırının elebaşı olan 200 kişi gözaltına alınır.

1 MAYIS’TA İKİNCİ DENEME

Bu provokasyon girişiminin boşa çıkması üzerine faşist güçler, 1 Mayıs 1978’de bir başka denemede bulunurlar. Gece saat 23.00 sıralarında şehrin ana su depolarına zehir atıldığı yönünde, Elazığ merkez Tahsinpaşa Cami müezzini Mustafa Demirpolat ve mahalle ihtiyar heyeti birinci üyesi Mehmet Karlıdağ tarafından anons yapılır. Ayrıca zincirleme telefonlarla geceyarısı halk ayaklandırılır. Buna karşın Valilik hemen içme suyunu tahlil ettirip, zehirlenme olmadığını halka duyurur ve panik içindeki halkın sakinleştirilmesi sağlanır. Böylece Maraş katliamı benzeri bir olay engellenmiş olur.

HÜKÜMET VALİSİNE SAHİP ÇIKMAZ

Elazığ Valisi Güngör Aydın’ın görevi 17 Eylül 1978’e kadar birçok kez tekrarlanan provokasyonlarla devam eder. Görevi esnasında defalarca Ecevit Hükümeti’nden, Elazığ yönetimi için zorunlu ve gerekli kadro, araç, gereç ve yardım isteklerinde bulunan Aydın’ın talepleri görmezden gelinir. Buna karşın faşist güçlerin katliam planlarını boşa çıkaran Aydın’a Hükümet tarafından verilen mükafat Antalya Valiliği’ne atanması olur. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Aydın’a, “Siz bizim en başarılı ve en takdir ettiğimiz Valimizsiniz, ancak biz Hükümet olarak sizi yalnız bıraktık” itirafında bulunur. (Ankara/EVRENSEL)


GÜNGÖR AYDIN KİMDİR?

Türkiye’nin farklı ilçelerinde kaymakamlık ve illerinde vali yardımcılığı ve valilik görevlerinde bulunan Güngör Aydın, 1979 yılında Merkez Valiliği’ne alındı ve 1982 yılında ise re’sen emekli edildi. İnsan Hakları Derneği kurucuları ve ilk yöneticilerinden de olan Aydın, 1980 öncesi ve sonrası yaşadıklarını “Vali: Düşündüklerim ve Yaşadıklarım” isimli kitapta topladı.

ÖNCEKİ HABER

Kozak’tan göçtü gelin!

SONRAKİ HABER

KESK'e operasyon: Genel Başkan gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...