07 Nisan 2017 21:56

Kadın tutsağa kızı gösterilmiyor

Siyasi tutsak Meral Ekin Diner'in 1 yaşındaki bebeği Roza ile görüşmesi mahkeme kararıyla engelleniyor.

Paylaş

Siyasi tutsak Meral Ekin Diner'in 1 yaşındaki bebeğiyle görüşmesi engelleniyor. Mahkeme, "terör suçlusu" olduğu gerekçesiyle bebeğin velayetini babaya verdi.

ETHA’dan Havva Cuştan’ın haberine göre, OHAL'le beraber tutsaklara yönelik hak ihlalleri artarken, İzmir Şakran Kadın Cezaevi'nde bir hukuksuzluğa daha imza atıldı. Meral Ekin Diner adlı kadın tutsağın, bir yaşındaki kızını görmesi mahkeme kararı ile engellendi.

Konu ile ilgili ETHA'ya bilgi veren Diner'in kardeşi Nevin Ayata, kardeşinin 2000 yılında açılan TKP/ML davasının 2016 yılında sonuçlanması ile tutuklandığını söyledi. Ayata, "Kardeşimin davanın sonuçlandığından bile haberi yoktu, 2016'nın Ağustos ayında Didim'e tatile gitmişti, orada gözaltına alınarak tutuklandı. Kardeşimin kızı Roza Yasemin o zaman 5 aylıktı. Annesi ile beraber o da hapishaneye gönderildi. Davanın sonuçlandığından haberimiz olmadığı için, herhangi bir tebligat gelmediği için karara itiraz da edemedik. Daha sonra kardeşimin eşi Emir Berat Diner hemen boşanma davası açtı. Ama ilk sıralar en azından görüşüne gelip gidiyordu" dedi.

BİR AYDAN FAZLA SÜREDİR KIZINI GÖREMİYOR

Ayata'nın verdiği bilgiye göre, Emir Berat Diner, daha sonra kızlarının velayetini almak için mahkemeye başvurdu ve dava dilekçesinde Meral Ekin Diner'in "terör suçlusu" olduğunu belirtti.

Mahkeme de talebi kabul ederek, Meral Ekin Diner'in "terör suçlusu" olduğu iddiasıyla "denetimli serbestlik hakkından yararlanana kadar velayetin anneye verilmemesi" kararı aldı. Bu karardan sonra bebek annesinden alınarak babaya verildi.

Ayata, "1 Mart'tan beri Roza'nın babası ne kardeşimle ne de bizimle çocuğu görüştürmüyor ve görüştürmeyeceğini söyledi" dedi.

ROZA'YI GÖREMEZSE AÇLIK GREVİNE GİRECEK

Tek istedikleri şeyin Roza'yı görmek olduğunu kaydeden Ayata, şöyle devam etti: "Bir süre daha babası Roza'yı göstermezse açlık grevine girecek. Biz işin buralara gelmeden Roza'nın gösterilmesini istiyoruz. Ayrıca kardeşim ileri derecede astım hastası hem hapishane koşulları hem de stres astımını tetikliyor, sağlık sorunları varken açlık grevine girmesini de istemiyoruz. Hapishane koşulları yetişkin için kötüyken bir bebek için zaten kötü. Beslenmesi kötü, yeterli beslenemiyor, içeriye oyuncak alınmıyor. Biz zaten Roza'nın hapishanede kalmasını istemiyoruz, emzirme zamanı geçinceye kadar annesinde kalması en sağlıklısı. Sonrasında babası zaten alsın. Ama bize de göstersin, arada annesinin görüşlerine götürsün. Biz sadece Roza'mızı istiyoruz."

Konu ile ilgili değerlendirme de bulunan İHD Eş Genel Başkanı Avukat Eren Keskin ise "Bu karar çok acımasız ve hukuksuz. Bir yaşındaki bir bebeğin anneden böyle vicdansızca alınması kabul edilemez" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de sandığa yoğun ilgi

SONRAKİ HABER

Zarrab ve Atilla aynı gün yargıç karşısına çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...