07 Nisan 2017 15:20

“Evet” Gençliğe Ne Vaat Ediyor?

Hakkında methiyeler düzülen ve AKP tarafından “gençliğin ve geleceğin anayasası” ilan edilen yeni anayasaya “evet” demek gençliğe ne vaat ediyor?

Paylaş

“Önce seçilme yaşını 30’dan 25’e düşürdük, şimdi de 18’e indiriyoruz. Çünkü doğru ve adil olan budur. Böylece 7 milyon genç kardeşimize siyasette aktif olarak yer alma imkânı doğuyor.” Binali Yıldırım’ın bu sözleri AKP Gençlik Kolları aracılığıyla adreslere gençlerin isimlerinin yazdığı zarflarla gönderilen mektupta yer alıyor. Devletin bütün olanaklarının evet çalışmasına seferber edilmesi tartışması bir yana dursun, gençliğin 16 Nisan’da evet diyerek “yeni bir heyecana ve daha büyük sorumluluklara” sahip çıkmasını istedi. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan toplu açılış törenlerinde veya AKP’nin seçim mitinglerinde “gençliğe güven” ve “istikrar” vurgusu yaptı. Peki hakikaten hakkında methiyeler düzülen ve AKP tarafından “gençliğin ve geleceğin anayasası” ilan edilen yeni anayasaya “evet” demek gençliğe ne vaat ediyor?

ÜNİVERSİTEDE SİYASET YASAK AMA MİLLETVEKİLİ OLABİLİRSİNİZ!

İlkin gençlere siyaset alanı açılacak ve gençlerin bakış açısı siyasete daha fazla yansıyacak sloganları ile yola çıkan AKP, üniversitelerde resmen seçim propagandasını fiilen ise “hayır” propagandasını yasakladı. Çeşitli üniversitelerde rektörlük eliyle dahi üstü örtülü ya da açık “evet” propagandası yaparken, hayır çalışması üniversite içi birimlerce hatta polis tarafından zor ile engelleniyor. Soruyoruz: Seçim yasakları ile mi 18 yaşında milletvekili olacağız?

“SOKAKTAKİ GENCİ VEKİL YAPACAK HALİMİZ YOK.”

“Gençliğe güveniyoruz, bu güveni ifade ediyoruz”, “Seçilme ehliyeti olanın, seçme ehliyeti de olacak” sloganlarının gerçekten karşılığı var mı? Türkiye’de milletvekili olabilmek için hangi olanaklara sahip olunması gerektiği ortada. Türkiye’de kaç genç bu koşullara sahip? Ulaştıma Bakanı Ahmet Arslan’ın “Sokaktaki genci vekil yapacak halimiz yok.” sözleri bu gençlik vurgusunun her kesim için geçerli olmadığını kanıtlar nitelikte.

GENÇ İŞSİZLİKTE İSTİKRARA “EVET”

Her fırsatta ekonomik büyümeye ve istikrara vurgu yapılırken, üniversite gençliği gelecek sorunuyla her alanda karşı karşıya kalıyor. Akademisyen olmak isteyen gençlerin önünde yüzlerce sebepsiz yere atılmış akademisyen var. Liseli gençlerin geleceği sınava 1 dakika geç kaldığı için yok oluyor. Genç işsizlik oranının %20’lerde olduğunu düşünürsek, hangi ekonomik büyüme için evet diyeceğiz?

“EVET”LE HUZUR VE GÜVEN NASIL GELECEK?

Tekrar tekrar güven ve refah vurgusu yapılıyor. Evet çıkarsa “bombaların, patlamaların son bulacağını” ifade edenler, geçmişte “400 vekili verin bu iş huzur içinde çözülsün”, “başkanlık olmazsa kaos olur” sözleriyle tehdit edenlerdi. Gençliğin önüne “huzur ve güveni” tahsis edecek tek yolun bu anayasaya evet demek olduğu söylemek, gençliğin bugüne kadar bu iktidar döneminde bombalı saldırılar sonucu ölümle yüz yüze geldiğini değiştiriyor mu?

NE OKULDA NE DE SOKAKTA TEK ADAM İSTEMİYORUZ

Tüm bunlar doğrultusunda “açık ve gerçek olmayan ifadeler” karşısında tüm güçlerin tek adam elinde toplandığı despotik bir yönetime evet demek bilimsel ve parasız eğitim hakkı, yaşama hakkı ve politika yapma hakkı gibi insanların temel hak ve ihtiyaçlarını gözetmeyen bir anayasaya evet demektir. Sonuç olarak, gençlik geleceğini tek bir adamın ellerine terk etmek yerine, doğrudan içinde yer alabileceği “gerçek ve koşulsuz” bir halk meclisini sahiplenmeli ve bunun mücadelesini vermelidir.

ÖNCEKİ HABER

Güzel Günleri Birlikte Yeşerteceğiz

SONRAKİ HABER

İstikrardan İç Savaş Söylemine Referandum Bize Ne Söylüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...