07 Nisan 2017 13:12

Orantısız Yetkiye Üniversitelilerden Tepki

Baskı ortamından, OHAL koşullarından, gelecek kaygısından ve güvencesizlikten rahatsız olan Ege Üniversiteli öğrencilerin tercihi hayır yönünde.

Paylaş

İnanç Babacanoğlu

Ege Üniversitesi

16 Nisan’a az bir süre kaldı. Ege Üniversitesi’nde de gündem referandum. Üniversiteliler bu referandumu geçmiş yerel ve genel seçimlerden daha çok önemsiyor, üniversitelerden ciddi bir katılım olacak gibi gözüküyor. Var olan baskı ortamından, olağanüstü hâl koşullarından, gelecek kaygısından ve güvencesizlikten rahatsız olan Ege Üniversiteli öğrencilerin tercihi hayır yönünde. Nitekim üniversitede ki baskı ortamı rahatsızlık vermeye başlamış. Toplulukların kapatılması, turnikeler, basit nedenlerle verilen uzaklaştırmalar, akademisyenlerin ihraçları gibi daha birçok neden ekleyebiliriz. Hayır eğilimini güçlendiren diğer bir neden ise yeni anayasa ile cumhurbaşkanına verilecek orantısız yetkiler, tercihini sorduğumuz arkadaşların hayır için ortak nedeni olmuş durumda.

“DERDİMİZ SEÇİM DEĞİL GEÇİM OLMALI”

İlk olarak iletişim fakültesinde öğrenim gören Eren Akbulut arkadaşımıza soruyorum tercihini. Referandumda hayır oyu kullanacağını belirten Eren gerekçelerini şöyle dile getiriyor; “2002’den beri aynı iktidar tarafından yöneltiyoruz. Her istediklerini, her düşündüklerini yaptılar. Cumhurbaşkanlığı sisteminin ülkemize ekstra bir refah, ferahlık getireceğine inanmıyorum. Ne kadar çift başlılık o kadar denetlenebilirlik demektir. Yeni sistemde denge-fren mekanizması ortadan kaldırılıyor ve devlet tek bir insana emanet ediliyor. Meclisin feshi cumhurbaşkanının keyfine bırakılıyor. Başkan yardımcılarının nitelikleri ayrıntılı bir biçimde belirtilmemiştir. Bunların dışında sürekli kandırılan iktidarımızın bu kadar denetimsiz bir sistemde kandırılmasının sonuçları çok daha ağır olabilir ülkemize. Her sene seçime gitmekten yorulduk artık. Bu ülkenin derdinin seçim değil geçim olması gerekiyor. Hayırlısı neyse o olsun.” Hayır için bir hayli gerekçesi olan Eren hayır çıkacağından umutlu olduğunu da söylüyor.

Hazırlık öğrencisi olan Mehmet Can arkadaşımızın da tercihi hayır ve nedenleri şu şekilde; “Ülkenin refahı, adalet, yetkilerin bir kişide toplanmaması ve gelecek nesillerin güvencesi için hayır diyorum. Hayır çıkması durumda diğer partilerin yönetimde söz hakkı olacaktır. Bu durum toplumun yararına olacaktır. Evet çıkması durumunda iktidarda olacak parti herkesi ve her şeyi istediği şekilde yönetecektir. Bu tarz bir yönetim ülkenin zararına olacaktır.”

“PARTİ DEVLET YÖNETİMİNE GEÇİT YOK”

Son olarak Edebiyat Fakültesi öğrencisi Cem Aydıncı, başkanlık sistemiyle ülkenin parti devletine dönüşeceğini belirterek hayır oyunun gerekçelerini şöyle açıklıyor; “Alınan kararların sağlıklı ve halkımız adına faydalı olabilmesi için frenleyici, kontrol edici ve süzgeç görevi gören bir mekanizma şarttır ki öfkeyle kalkan zararsız bir şekilde oturabilsin. Lakin Cumhurbaşkanlığı sistemi olarak adlandırılan, önümüzdeki günlerde de oylayacağımız bu maddeler, tarihte her zaman devletlerin hızlı yükselişini ve ardından da hızlı çöküşünü getirmiştir. Olan ‘Parti Devlet’ yönetimidir ve yukarıda bahsettiğimiz denetleyici mekanizmaların hepsiden yoksundur. Peki, denetlenmekten azade herhangi bir ülkenin genel başkanı öfkeyle kalkarsa ne olacak? Yutağında ekmek ıslatmak isteyen garibanın içine oturacak tabii ki... Halkımızın çağdaş ülkelerin refah seviyesinde yaşayabilmek hakkıdır, millete vekillik edenlerse ideolojiden ve kendi fikirlerinden önce halkının kursağından geçen ekmeği düşünmeli, geçmeyen lokmanın üzüntüsünü yaşayabilmelidir. Bu sebeple mevcut düzenin iyileştirilmesine bakılmalı, her fikri dinleyip eldeki korunmalı ve sadece bir devlet adamı değil aynı zamanda ileri görüşlü bir aydın olan M. Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı Cumhuriyete sahip çıkmalıyız.”

Anket şirketleri referandumun belirleyicisi olacak önemli bir etkenin de katılım oranlarının olacağını sık sık dile getiriyor. Belirttiğimiz gibi üniversitelerden katılım yüksek olacak gibi duruyor, en azından Ege Üniversitesi’nde vaziyet bu durumda.

ÖNCEKİ HABER

Barış imzacısı Stephenson görevine iade edilmeli’

SONRAKİ HABER

Tahıl tüketimi yüzde 10 düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa