07 Nisan 2017 11:53

Saha İçi- Saha Dışı

Haftanın güncel spor gelişmelerine yer verdiğimiz sayımızda bu hafta.

Paylaş

Şiar ARGIN

Deniz GELİR

Yıldız Teknik Üniversitesi

KORFBOL NEDİR ?

Korfbol, "kızlı erkekli" oynanan tek takım sporudur. Oyun basketbol ve hentbola benzer olsa da, belirgin özelliklerle onlardan ayrılır. Oyunun amacı, topu rakip takımın korf denilen, sepete benzer yüksek potasına atmaktır. Korfbol her yaştaki kadın ve erkeklerin oynayabilecekleri bir oyundur. Takımlar 4 erkek ve 4 kadın sporcudan oluşur. Kapalı alanlarda oynanmasının yanı sıra, çimde, kumda veya suda da oynanabilir.

Korfbol ilk olarak 1903 yılında Hollanda’da ortaya çıkmıştır. Korfbol sözcüğünün kelime kökü de Flemenkçe’de ‘sepet’ anlamına gelen ‘korf’ ve ‘top’ anlamına gelen ‘ball’ sözcüğünden gelmektedir. Nico Broekhuysen isimli Hollandalı beden öğretmeninin bu oyunu icat etmeye gereksinim duyması, derslerinde kızların ve erkeklerin beraber hiçbir oyun oynamamasından gelir.

Türkiye’de yaygın olarak bilinmeyen bu sporun ülkemizdeki ilk takımı 1995 yılında Marmara Üniversitesi’nde kurulmuştur. Günümüzde de korfbol takımlarının hemen hepsi üniversite takımları olup, Türkiye Korfbol Komitesi bu sporun yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürmektedir.

FUTBOL ZİRVESİ Mİ SİYASET ZİRVESİ Mİ?

Dergimizin bir önceki sayısının baskıya girdiği sıralarda Kulüpler Birliği vakfı tarafından 2. kez düzenlenen Futbol Zirvesi İstanbul’da gerçekleşti. NBA koordinatörlerinden UEFA Direktörlerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kulüp başkanlarına spor ve siyaset dünyasından birçok ünlü ismin katıldığı zirvede, futbolun en önemli ve en büyük bileşeni ‘taraftarlara’ ise ne yazık ki yer verilmedi. Futbolun güncel sorunlarından çok Recep Tayyip Erdoğan’ın futboldan ne kadar iyi anlayan bir cumhurbaşkanı olduğu belirtilen konuşmaların yer aldığı etkinlik futbol zirvesinden ziyade bir ‘siyaset zirvesine’ dönüştü. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’in konuşmasını referandumda ‘evet’ çağrısı yaparak bitirmesi siyasi iktidarın sporu ne denli tahakküm altına aldığını gösteriyor. Ayrıca hemen hemen tüm konuşmalar Türkiye futbolunun ne kadar gelişmekte olduğunu ve ‘marka değerinin’(endüstrinin bir parçası olarak) ne kadar yükseldiğini anlatan masallarla geçilirken, sadece 20 civarı insanın izlediği sunumda UEFA Fair Play Direktörü Andrea Traverso Türkiye futbolunu bekleyen sıkıntılı günleri acı bir şekilde ortaya koydu. Özet olarak, futbolun ve kulüplerin gerçek sahiplerine yer verilmeyen 2. Futbol Zirvesi, futbol takipçilerinin ‘gözünü boyama’ ve siyasi iktidarın ‘gözüne girme’ çabalarıyla yapılan konuşmalarla tamamlandı ve futbolun gerçek sorunlarının göz ardı edildiği bir etkinlik olarak futbol taraftarlarından geçersiz not aldı.

ATLETİZMDE DOPİNG DEPREMİ

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nden (IAAF) Türkiye atletizmine kötü haberler geldi. Doping yaptıkları saptanan milli atletlerden Elvan Abeylegesse’ye iki, Gamze Bulut ve Songül Konak’a ise dörder yıl men cezası verildi. Elvan Abeylegesse’nin 2007’deki Dünya ikinciliği ve Pekin Olimpiyatları’ndaki 2 gümüş madalyası geri alındı. Gamze Bulut’un 2011’den bu yana bütün dereceleri iptal edildi. Geri alınan madalyalardan sonra Türkiye’nin Olimpiyat tarihinde 3 atletizm madalyası kaldı.

SPOR GÜNDEMİ

Roma’nın Bosna Hersek’li futbolcusu Dzeko’ya, ülkesinin tanıtımı ve milli takım başarılarına katkısından dolayı Devlet Spor Ödülü verildi.

Barcelona, geçen yıl hayatını kaybeden efsane oyuncusu ve teknik direktörü Johan Cruyff’un adını antrenman tesisinde yapılacak stada verecek.

MotoGP Dünya Şampiyonası’nın ilk yarışı Katar Grand Prix’sini kazanan Movistar Yamaha takımının İspanyol pilotu Maverick Vinales, sezona galibiyetle başladı.

THY Avrupa Ligi’nin 29. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda İspanya’nın Real Madrid takımına 61-56 yenilirken, Galatasaray Odeabank ise İspanya temsilcisi Baskonia’ya 103-80 mağlup oldu. Anadolu Efes, sahasında Olympiakos’u 77-69 mağlup etti.

LeBron James, Shaquille O’Neal’ı geçerek, NBA’de tüm zamanların en çok sayı atan 7. oyuncusu oldu.

FANZİN ÖNERİSİ

Fenerbahçe taraftar gruplarından Vamos Bien’in hazırladığı, Fenerbahçe’nin unutulmaz futbolcusu Lefter Küçükandonyadis için kullanılan ‘Ver Lefter’e Yaz Defter’e’ sözünden ismini alan ‘Ver Lefter’e Fanzin’ 8. sayısıyla okuyucularını bekliyor. Fanzinin temin edilebileceği noktalar Vamos Bien tarafından sosyal medyada paylaşılıyor. En son sayısı geçtiğimiz sene Şubat ayında çıkan ve yeni sayısını merakla beklediğimiz fanzinin içeriği önceki sayılar gibi zengin ve doyurucu. Önceki sayılara https://issuu.com/verleftere adresinden ulaşabilirsiniz.

ÖNCEKİ HABER

‘İktidara ters karar veren hakim açığa alınıyor’

SONRAKİ HABER

Taşlaşan Şehir: Pompeii

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...