07 Nisan 2017 09:15

TÜPRAŞ işçisi yarım gün iş bıraktı

Koç'a bağlı TÜPRAŞ'ta düşük zam ve esnek çalışma dayatmasına karşı işçiler bu kez de 4 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Paylaş

Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞ’ta, patronun sözleşme görüşmelerinde düşük zam ve esnek çalışma dayatmasına işçilerin tepkisi sürüyor. Sendikaları Petrol-İş’in kararıyla geçtiğimiz Çarşamba günü TÜPRAŞ’ın İzmir, Kocaeli, Batman ve Kırıkkale rafinerilerinde 2 saat iş bırakan işçiler, uyarının dikkate alınmaması nedeniyle bugün 4 saat iş bıraktı. İşçiler taleplerinin kabul edilmemesi halinde eylemlerin artarak devam edeceğini bildirdi.

TÜPRAŞ’ta 18 Ocak 2017’de başlayan sözleşme görüşmeleri, 4 rafineride çalışan 3 bin 600 işçiyi kapsıyor. Sözleşmeyle ilgili son görüşme 4 Nisan’da yapıldı. Patron, sözleşmenin süresinin üç yıla çıkarılmasını, 23. maddede yer alan normal çalışma sisteminin değiştirilmesini istedi. Fazla mesailerde alınan ücretlerle, hafta tatili çalışmasında ödenen ücretlerin aşağı çekilmesini talep eden patron, bakım primini aşağıya çekme ve bakımcılardan kesilen bu miktarın işletmedeki personele verilmesini istedi. Hafta tatili çalışması karşılığı izin kullandırılmasını dayatan patron, ücretli mazeret izni hükümlerinde de değişiklik talep etti.

‘MÜCADELE SÜRECİ BAŞLADI’

Bu dayatmalar üzerine Petrol-İş Sendikası’nın aldığı karar gereği geçtiğimiz Çarşamba gününü 2 saat iş bırakan işçiler, bugün 08.00-16.00 vardiyası girişinde bu kez 4 saat iş bıraktı.

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi’nde çalışan işçiler sabah vardiyasında işbaşı yapmadı. Gece vardiyasında çalışan işçiler de fabrikada kaldı. Rafinerinin önünde toplanan işçiler “İş, ekmek yoksa barış da yok” sloganını attı. İşçiler 4 saat süren eylemin ardından alkışlarla protestoda bulunarak fabrikaya girdi.

İzmir’de Petrol-İş Aliağa Şubesi’nin örgütlü TÜPRAŞ’ta da eyleme tam katılım sağlandı. 08.00-16.00 vardiyası işçileri 4 saat iş bırakınken, işyerinde yapılan eyleme gece vardiyası ve izinli olan vardiyadaki işçiler de katıldı. Aliağa’da yapılan eyleme Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, şube yöneticileri ve Ravago ve PETKİM işyeri temsilcileri de katılarak destek verdi.
TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi işçileri de geçtiğimiz çarşamba olduğu gibi bugünkü eyleme de tam katılım sağladı. Sabah işe giriş saatinde rafineri önünde toplanan işçiler, sloganlarla idare binasına yürüdü.

Eyleme ayrıca, Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz ile yönetim kurulu üyeleri ve Ravago ve Petkim temsilcileri de katıldı. 
TÜPRAŞ önünde konuşma yapan Petrol-İş Aliağa Şubesi İdari Sekreteri Menderes Aktay, zamanında özelleştirmeye karşı verdikleri mücadeleyi bugün TÜPRAŞ’taki kazanımlarına ve alın terine sahip çıkmak için vereceklerini belirtti. 

Petrol-İş Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz, Gebze işçilerinin selamını getirdiğini belirterek, “Türkiye’nin dört bir yanını etkileyen bir süreci başlatan bir yerdir burası. Aliağa’da söz bitmez, her zaman söz, eylemlilik ve birlik vardır” dedi. 

Akyüz, işçinin örgütlülüğünü ayakta tutacak ve varlığını sürdürecek maddelere saldırı olduğunu belirterek, “Bunun için bugün eylemdeyiz. Bunun bir sendikal boyutu var, burada mücadelemizi veriyoruz. Bir de siyasi boyutu var, bir kanunla, kararnameyle her şey elimizden gidebiliyor. Grev yasağı kapsamındayız. Olmayanlara da grev yaptırmıyorlar” dedi.  Enflasyondaki artışa dikkat çeken Akyüz, “Şimdi yüzde 10 zam verseler bile 2016’da alacağınız ücreti alamayacaksınız. Vergi dilimleri ile oynandı, 15 puan artış oldu. Daha fazla vergi ödeyeceğiz. SSK tavanını yüzde 30 artırıyor, kıdem tazminatını yüzde 3, 5 ya da 8. Birçok dayatma var. Kıdem tazminatını fona almaya çalışıyorlar. Bütün saldırılar üretenlere yapılıyor. Öncelikle işyerindeki birlikteliğimizi, sonra sendikada birliğimizi sağlayacağız, konfederasyonda sağlayacağız bir yerlere geleceğiz. Aliağa işçisi Türkiye’nin gözbebeğidir” dedi. 

TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi işçileri de geçtiğimiz çarşamba olduğu gibi dünkü eyleme de tam katılım sağladı. Sabah işe giriş saatinde rafineri önünde toplanan işçiler, sloganlarla idare binasına yürüdü. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

BES’ten büro emekçilerine hayır çağrısı

SONRAKİ HABER

ODTÜ’lüler kapı kapı ‘hayır’ı anlatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...