TOFAŞ işçileri işten atmaları protesto etti

İşten atılan TOFAŞ işçileri işten atmaları protesto için Bursa Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı

07 Nisan 2017 07:45
Paylaş

İşten atılan TOFAŞ işçileri işten çıkarmaları protesto etmek için Bursa Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı. 

“İstihdam değil işçi kıyımı seferberliği”, “İstihdam yok işçi kıyımı var”, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu”, “Yaşasın işçilerin birliği” dövizleri açarak Çalışma Bölge Müdürlüğü önüne turşu bıraktı.

İşten atılan işçiler adına açıklamayı yapan Mehmet Altın; “ Bugün burada toplanma sebebimiz, ülkemizde istihdam seferberliği ilan edilmesine rağmen sendikal tercihlerinden dolayı işten atılan işçi arkadaşlarımızın sesini kamuoyuna duyurmaktır. İki yıl önce Renault ve TOFAŞ başta olmak üzere Bursa ve çevre illerdeki fabrikalarda yaşanan, ‘Metal Fırtına’ olarak nam bulan iş bırakma eylemleri, yine işçinin iyi niyetiyle işveren temsilcilerinin kamuoyu huzurunda bu olaylardan dolayı hiçbir işçi işten atılmayacak sözüne inanılarak sona erdirilmişti. Fakat çok geçmeden gördük ki önce birer ikişer, onar, yirmişer kıyımlar başladı” dedi.

‘İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ DEĞİL İŞÇİ KIYIMI SEFERBERLİĞİ’

İşverenin işçi çıkışlarını sistematik bir hale getirerek günümüze kadar devam ettirdiğini söyleyen Altın; “Bugün sıradan bir gün değil. Bugün tam da referandum arefesinde işsizlik oranlarının düşürülmeye çalışıldığı, bu iddiayla istihdam seferberliği ilan edildiği bir gündür. İşveren bugün devlet teşvikleriyle genç ve yeni işçi alarak, yıllardır kötü koşullarda çalıştırıp sakatladığı, yıllardır uğradığı haksızlıklara metal fırtına sürecinde ayağa kakalkan ve bilinçlenen işçileri işten atıyor, yerlerine yeni işçiler alınıyor. Üstelik bunu yaparken fabrika saat ücretleri ortalaması da düşürülüyor. Böylelikle bize layık görülen sendika, önümüzdeki sözleşmede oran olarak 1-2 puan daha yüksek zam alarak şov yapacak. Ama sonuç olarak maaşlar yine aynı seviyede kalacaktır” dedi.

‘YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

“Bizler yıllarca kendi fabrikamızda çalışsak da işten çıkarılırken İŞKUR kayıtlarında son bir ayda başka bir fabrikada çalışıyor gösteriliyoruz diyen Altın; “ Sorduğumuzda ise bize o fabrikada sizin fabrikanın alt firması diyorlar. Öyleyse bizde soruyoruz; fabrika içinde bana sorulmadan birimim bile değiştirilmezken, çalıştığım şirket nasıl değiştiriliyor? Neden şirketimin değiştirildiği bana haber verilmiyor ve ben hala fiziken aynı şirkette aynı işime devam ediyorum? Neden bu değişiklik çıkarılan işçilerin son ayında yapılıyor? Çıkarılan herkesin son ayda başka şirkete geçirilmiş olması bir tesadüf m? Yoksa bu işverenin ceza yememek için ve teşvik almaya devam edebilmek için bir oyunu mu? Bu kurum bu durumun farkında mı? Eğer farkında ise ne gibi tedbirler alıyor? Sendikal baskı var diye bu kuruma şikayette bulunmamıza rağmen gelen müfettişler yaşananları hayretle dinleyip sonrasında ‘TOFAŞ fabrikası sendikal baskı yapmak bir tarafa sendikal özgürlüğü desteklemektedir’ denildi.  Artık işçiye yapılan baskılar ve kıyımlar ayyuka çıkmış durumdadır. Tüm bunlara rağmen bu kurumu göreve davet ediyoruz” diyen işçiler Çalışma Bölge Müdürlüğü kapısına turşu bırakarak dağıldı. 

NE OLMUŞTU

Metal direnişine öncülük etmiş olan TOFAŞ işçileri Türk Metal’den istifa edip Çelik İş’e geçmiş daha sonra da Çelik İş’in de işçileri yarı yolda bırakıp, işçileri tekrardan Türk Metal’e yönlendirmesi sonrası fabrikada işten atmalar artmıştı. (Bursa/EVRENSEL)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Bakan Çavuşoğlu: ABD'nin saldırısı yerinde

SONRAKİ HABER

ABD'nin vurduğu Suriye askeri üssünden ilk fotoğraflar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa