24 Haziran 2012 11:53

Düşük ücrete karşı iş bıraktılar

Sivas’ın Kangal İlçesindeki Aksu Madencilik’te çalışan 80 işçi ücretlerinin düşük olmasına tepki göstererek iş bıraktı. Ücretlerinin insanca yaşayabilecekleri ve çevre illerdeki maden işçilerin aldığı ücrete yükseltilmesini talep eden Aksu Madencilik işçileri işten atıldı.2011 yılı

Düşük ücrete karşı iş bıraktılar
Paylaş

2011 yılında Kangal İlçesinin Yeliice köyünde 40-50 yıl sürecek krom rezervini çıkartmak için Türkiye’nin en büyük krom arıtma tesisini kuran Aksu Madencilik, işçileri asgari ücretle çalıştırmak istedi.  Tesisin inşaatını 7 ay gibi kısa bir sürede bitiren 60 işçi kış mevsiminde hava şartlarından dolayı üç aylığına izne gönderildi. 7 ay boyunca 900 lira ücret alan işçiler, mart ayında yeniden işbaşı yaptı.

FAZLA MESAİLER VERİLMEDİ

Tesisin inşaatı sırasında 900 liraya çalışmalarına rağmen işin evlerine yakın olması, iş imkanın azlığından dolayı ses çıkartmadıklarını anlatan işçiler, “Tesis kurulurken işçiler şefler vasıtasıyla sürekli işten çıkarılma tehdidiyle horlanmıştır. İki dini bayram da bazı işçiler mesaiye bırakılıp mesai hakları ve ücretleri verilmemiştir. İş kazası yaptığı halde işçi suçlu bulunmuştur. İklim şartlarından dolayı 24  Aralık 2011’de fabrikaya stop verilmiştir. Veda konuşmasında maaşların 900 TL’de kalacağı hatta belki daha da artırılacağı söylenmiştir. İşçi 3 ay boş gezip maaş almamıştır. 26 Mart 2012’de iş başı yapılmıştır. Buz tutan fabrika 16 gün temizlenip bakım ve onarım ypılmıştır. 10 Nisan’da  80 işçi iş başı yaptık. Bu işçiler 2 gün eski işçilerle çalıştırılıp daha sonra 3 vardiya yapıldı” dedi.

ASGARİ ÜCRET OYUNU

Üretime başlanmasının ardından tesisin yemekhane ve idare binasına “Bu işyerinde 886.50 Tl asgari ücret uygulanır” yazısı asıldı.

Mayıs ayında ücretlerini alan işçiler asgari ücret ödendiğini görünce şok oldular. Hemen tepki gösteren ve eylem yapan işçilere şefleri, “maaşlar düzelecek, tekkeyi bekleyen çorbayı içer” dedini aktardılar.
Bu cümle üzerine işlerine devam eden işçilere haziran ayında da asgari ücret verilince yine tepki gösterdiler. Patronla görüşmek üzere 3 temsilci belirleyen işçiler, muhatap alınmadılar. Patronla görüşmek üzere gönderilen 3 işçi jandarma zoruyla işten atıldı.

İşçiler, “Biz işçiler kimsenin kazandığında gözü olmadan sadece çevre madenlerle aynı ücreti almak istiyoruz. Köleliğin tarih olduğu bir dönemde sırf geçinemediği için, yaptığı işin hakkını istedi diye kapının önüne konulan işçiler olarak haklarımızın bize verilip tekrar işimize dönmek istiyoruz” dediler. (Sivas/EVRENSEL)


AKSU MADENCİLİK

Aksu Madencilik 14 Adet isletme ruhsatlı sahasında 750 personel ile Madencilik faaliyetleri yürütüyor. Şirket Kayseri ili Tomarza ilçesinde bulunan açık ocak işletmelerinden ve Pınarbaşı ilçesinde bulunan yer altı ocak işletmesinden krom cevheri üretmekte ve kendine ait olan zenginleştirme tesislerinde krom cevherini konsantre haline getirdikten sonra yurt dışına ihraç etmektedir. Sivas Yellicede 1.200.000 TON/YIL Kapasiteli Tüvenan Cevher kapasiteli tesis yatırımı tamamlanmış ve işletmeye alınmıştır.
Aksu Madencilik, Balıkesir’de demir, Kayseri’de Çinko, Kurşun madenciliği yapıyor. Aksu Grup ayrıca, HES inşaatları da yapıyor.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Hükümetin Suriye politikası neden oldu

SONRAKİ HABER

Seçimin galibi Müslüman Kardeşler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...