24 Haziran 2012 10:57

Kaymakamlık Didim Cemevi’ni yıkmak istiyor

Didim Kaymakamlığı, hazine arazisine kurulduğu gerekçesiyle Didim’deki Hacı Bektaş Veli Cemevi hakkında yıkım kararı verdi. Yıkım kararına direneceklerini duyuran cemevi yöneticileri, devlet kurumlarına “Cemevimizden ellerinizi çekin” dedi.Aydın’ın Didim İlçesinde 2004 yılında temeli atılan ve Alevi yurttaşların ibadet

Kaymakamlık Didim Cemevi’ni yıkmak istiyor
Paylaş

Aydın’ın Didim İlçesinde 2004 yılında temeli atılan ve Alevi yurttaşların ibadetlerini yaptığı Hacı Bektaş Veli Cemevi ve Kültür Merkezi Dayanışma Derneği’nin bulunduğu arazinin hazine arazisi olduğu gerekçesiyle yıkılacak olmasına dernek yönetimi tepki gösterdi.

5 Haziran’da Didim Kaymakam’ı imzalı tahliye belgesinin gönderildiği cemevinin, 30 gün içinde terk edilmesi, terk edilmezse bu işlemin Kaymakamlık tarafından yapılacağı bildirildi. İlçede yaşayan Alevi yurttaşlar ve demokratik çevreler yıkımı durdurmak için mücadele kararı aldı.

8 YIL ÖNCE İZİN ALINMIŞTI

Yıkım kararı hakkında yazılı bir açıklama yapan dernek yönetimi, 2004 yılında Didim Belediye Meclisi’ne dilekçeli başvuruda bulunarak cemevinin bulunduğu araziyi 10 yıllığına tahsis ettiklerini hatırlattı. Cemevinin bulunduğu arazinin Didim Belediyesi’nin imar uygulaması sonucu Maliye Hazinesi’ne geçtiğinin belirtildiği açıklamada, Didim Kaymakamlığı Mal Müdürlüğü’nün araziyi derneklerine yeniden kiralamak maksadıyla fahiş fiyatlı bir ihale açtığı söylendi. Cemevlerinin ibadethane olduğunun altının çizildiği açıklamada, “Hükümetin bir yandan Alevi Açılımı adı altında bir süreç başlatıp, diğer yandan derneğimizden fahiş fiyatların talep edilmesinin birbiriyle çeliştiği gibi kabul edilemeyeceği, cemevinin ibadethane olduğu ve bu nedenle de bedelsiz olarak Alevilere tahsisinin gerektiği, zaten binanın derneğimiz tarafından yapıldığı belirtilmiş ancak bir sonuç alınamamıştır” denildi.

CEMEVİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN

Kaymakamlığın, yıkım kararının yanı sıra cemevinin kurulduğu günden bugüne geçen süre içerisinde ecremisil (işgal tazminatı) istediğini belirten dernek yönetimi, açtıkları iptal davalarını kazanmalarına rağmen dernek hesaplarına bloke konulduğunu aktardı. İmar Kanunu’nun 18. maddesinin Ek 2’de belirttiği ve ibadet yeri düzenlemesi gereği ibadethanelerden ecremisil alınamayacağı hükmü hatırlatılarak cemevlerinden de ecremisil istenemeyeceği belirtildi. Alevilerin ibadetlerinin devlet kurumları kanalıyla engellendiğini söyleyen dernek yönetimi, “Didim Kaymakamlığı, Didim Mal Müdürlüğü, Didim Vergi Dairesi Müdürlüğü cemevimizin kapatılması, faaliyet göstermesinin engellenmesine yönelik sistemli faaliyet içerisindedir. Verilen yıkım kararının hiçbir hukuka uygunluğu yoktur ve meşru değildir. Bu nedenle kabul etmiyoruz. Bir an önce yıkım kararının geri alınmasını, cemevinden istenen işgal tazminatı kararının geri çekilmesini istiyoruz. Ayrıca devletin ve hükümetin görevlileri olan Didim Kaymakamlığı, Didim Mal Müdürlüğü, Didim Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün Didim Cemevi’nden ellerini çekmesini istiyoruz” dedi.

YIKIMA KARŞI MÜCADELE

Öte yandan 26 Haziran’da Didim’deki Aleviler, demokratik kitle örgütleri, parti ve sendikalar kitlesel bir basın açıklaması gerçekleştirecek. Yıkımın gerçekleşmemesi için 9 Temmuz’da da Avrupa ve Türkiye’den gelen Aleviler ve demokrat çevreler tarafından Didim’de bir miting düzenleneceği öğrenildi. Ayrıca BDP ve CHP üyesi 30 milletvekilinin de cemevinin yıkılmaması için çalışma başlatacağı bilgisine ulaşıldı. (Aydın/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Tatlandırıcıya hayır, pancara evet’ kampanyası

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Hükümetin Suriye politikası neden oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...