24 Haziran 2012 10:52

‘Tatlandırıcıya hayır, pancara evet’ kampanyası

Alpullu ve çevresi için pancar, hayat demektir. Alpullu, aynı zamanda, Türkiye’de ilk şekerin üretildiği yerdir. Alpullu Şeker Fabrikası, Türkiye’nin ilk şeker fabrikasıdır. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen festival de adını buradan almış, festivale, “İlk Şeker Müzik ve Kültür Festivali” adı verilmiştir. Baba

‘Tatlandırıcıya hayır, pancara evet’ kampanyası
Paylaş
Aytekin Bulut / Utku Turan

Tüm şeker fabrikaları gibi, Alpullu Şeker Fabrikası da, satılma ya da kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya. Son yıllarda, şeker pancarı yerine, Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kullanımı yaygınlaşıyor. Mısırdan elde edilen tatlandırıcının kullanımını AKP Hükümeti de teşvik ederek, önündeki engelleri kaldırıyor.  Amerika kökenli Carrgell şirketinin, nasıl mısırdan ürettiği belli olmayan tatlandırıcıları, gıda sektörünün her alanında kullanılmaya başlandı. Bu durum, giderek, şeker fabrikalarının kapatılmasını, pancar ekiminin daha da sınırlandırılmasını, üretici köylülüğün işsizliğe ve yoksulluğa terkedilmesini getirecek.

TATLANDIRICI SINIRLANDIRILSIN

Şeker-İş Sendikası Alpullu Şubesi, tatlandırıcı üretiminin ve kullanım alanlarının sınırlandırılmasını istiyor. Sendika, kamuoyu yaratmak, halkı bu konuda bilgilendirmek ve desteğini almak amacıyla, Alpullu ilk Şeker Müzik ve Kültür Festivali’ni de fırsat bilip bir imza standı açtı. Stantta yalnızca imza toplanmıyor. Nişasta Bazlı Şekerin ne olduğunu, nasıl elde edildiğini, insan sağlığına, üretici köylüye, esnafa, ülke tarımına ve çevreye verdiği zararları anlatan broşür, bildiri, el ilanı gibi materyaller de dağıtılıyor. Festival alanına astığı pankart ve afişlerle, halkı uyarıyor. Sendika yetkililerinin verdiği bilgiye göre, halk bu konuda çok duyarlı. İmza standı, yalnızca Alpullu ile sınırlı kalmamış. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın birçok ilçesinde stantlar açılmış ve toplanan imza sayısı 10 bini çoktan aşmış.

Standın başında duran Alpullu Şeker Fabrikası Baştemsilcisi Ömer Özten, “Bu tatlandırıcı, Avrupa ülkelerinde kullanılmıyor. Çünkü zararlı, halk sağlığını tehlikeye sokuyor. O zaman bizim ülkemizde niye kullanılıyor? Avrupa halkı birinci sınıf da, Türkiye halkı ikinci sınıf vatandaş mı?​” diye soruyor.
Şeker-İş Sendikası’nın sloganı, “Tatlandırıcıya hayır, pancar şekerine evet”. Sendika, halkın bu konuda kendilerine yardımcı olmasını, tatlandırıcı kullanılan ürünleri tüketmemesini, kendilerine destek olunmasını istiyor. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kes, yapıştır kolaj’daki boşluğu doldur

SONRAKİ HABER

Kaymakamlık Didim Cemevi’ni yıkmak istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...