06 Nisan 2017 13:39

Urfalı esnaf: Evet için neden yok hayır için çok

Urfa'da işlerinin durma noktasına geldiğini ifade eden esnaflar 'Evet oyu vermek için bir neden yok' diye ifade etti.

Paylaş

Urfa'da bölgenin elektronik, kozmetik ve oyuncak pazarı merkezlerinden bir olan Japon, Kapalı, Avrupa Pasajları ve Dünya İş Merkezi esnafı, “15 yıldır ülkeyi kim yönetiyor ki istikrar için ‘evet’ diyelim” diyerek, ‘hayır’ için sebeplerinin çok olduğunu söyledi. 

Urfa’nın merkez Eyubiye ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan ve ülke ile bölgenin elektronik, kozmetik, oyuncak malzeme toptancıları merkezi olan Japon, Kapalı, Avrupa Pasajları ve Dünya İş Merkezi esnafı, ekonomideki kötü gidiş nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini, bu nedenle hayır’ diyeceklerini belirttiler. 

EN KÖTÜ DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Elektronik malzeme satan Japon Pasajı Esnafları Dernek Başkanı Mehmet Toprak, 20 yıllık esnaf olduğunu ve en kötü dönemi yaşadıklarını söyledi. Öncelikle kendi işleri için ‘hayır’ diyeceklerini açıklayan Toprak, “Bu parti meselesi değildir. AKP, MHP, HDP, CHP parti fark etmez, babam dahi olsa bu sisteme ‘hayır’ derim. Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin tek adama teslim edilmesini kabul etmiyorum. Bütün yetkileri tek adama vermek istemiyorum. Bir yıl içerisinde esnaflarımızın çoğu kapatıp gitmek zorunda kaldı. Hepsi doların yükselmesi ile birlikte iflas etti” dedi.  Evinin yolundaki billboardlarda ‘İstikrar için evet diyelim’ yazısını gördüğünü belirten Toprak, “Daha geçen haziran seçimlerinde ‘İstikrar için AKP’ye oy verin’ diyorlardı. Ancak ne Türkiye’ye ne de Urfa’ya istikrar gelmedi. Aksine savaş ve OHAL geldi. “dedi.  

‘HAYIR İÇİN SEBEP ÇOK’

Japon Pasajı’nda elektronik malzeme satan 20 yıllık esnaf 8 çocuk babası Yusuf Berk, esnafın durumunu “Doların yükselmesiyle esnaf perişan durumda. Ne gelen var, ne giden” sözleriyle anlattı. Berk, “Sözde istikrar gelecekti, ucuzluk gelecekti, Türkiye refaha kavuşacaktı. Peki, nerede istikrarınız? İstikrar diyorlar, ancak vatandaşın çoğu istikrardan kasıtlarının ne olduğunu bilmiyor. Esnaf ve vatandaş çocukları ile birlikte perişan durumda. ‘evet’ demek için bir nedenimiz yok, ancak ‘hayır’ için birçok sebep var” dedi. 

Kapaklı Pasajı’nda telefon satan 20 yıllık esnaf 4 çocuk babası 41 yaşındaki Metin Yıldırım, “Piyasa tamamen ölmüş durumda. Şu anda büyük bir kriz var. Millet perişan, banka kredisi ödeyecek durumda değiliz. Arabamı dahi satışa çıkardım. Durumumuz hiç iyi değil. Dolayısıyla ben bu referandumda ‘hayır’ diyeceğim. Benimle birlikte 6 nüfusluk bir ailem var. Şu anda geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Ayakta durmaya çalışıyoruz, ancak birçok esnaf dükkan kapatmak zorunda kaldı” dedi.  

‘NEDEN EVET DİYELİM’

Avrupa Pasajı’nda tablo satan 4 çocuk babası 30 yıllık Esnaf Yasin Altundağ, bazen siftah edemediklerini belirtti. Altundağ, pasajın üst katındaki kapalı dükkanları göstererek, “Gördüğünüz gibi dükkanların hepsi boş, esnaflar iş yapamadığı için kapatmış. Esnaf değil kazanmak, elektrik ve su faturasını dahi ödeyemez duruma geldi. Şu anda 3 bin TL elektrik faturamı ve 3 aylık kiramı ödeyememişim. ‘Evet’in bize bir getirisi yok, biz niye ‘evet’ diyelim ki, ‘evet’ çıkarsa işler daha da kötüye gider” dedi. 

“Evet deyince iyi olacaksa, şu an ülkeyi kim yönetiyor ve 15 yıldır kim yönetiyordu?” diye soran Altundağ, şu anki sistemden razı olmadıklarını, ancak gelecek sisteminde mevcut sistemden kötü olacağını düşündüklerinden kaynaklı hayır’ diyeceklerini söyledi. (Urfa/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li üretici: Boğazımıza kadar geldi

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen Mersin Şubesi:Çocukların geleceği ile oynanmıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...