06 Nisan 2017 13:29

Loç Vadisi köylüleri HES’e itiraz edecek

Yargının 'HES yapılamaz' dediği Cide Loç Vadisinde köylüler Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itirazda bulunacak.

Paylaş

Cide Loç Vadisi köylüleri, Danıştayın “HES yapılamaz” kararına rağmen Ümran Boru/Orya Enerji tarafından yeniden HES başvurusu yapılmasına karşı bilgilendirme toplantısı yaptı. Loç Vadisi köylüleri, yarın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İnceleme Değerlendirme Komisyonunda (İDK) görüşülecek olan HES dosyasına itirazlarını dile getirmeye gideceklerini söyledi.

Açıklamada, Danıştay 14. Daire Başkanlığının Cide regülatörü ve HES’in hukuka uygun olmadığı yönünde karar vererek ÇED raporunu iptal ettiği hatırlatıldı. Ancak buna rağmen şirketin aynı ÇED’i bir kez daha Bakanlığa sunduğu vurgulanan açıklamada, “Danıştayın açıklamaları nettir ve gerçekleri su yüzüne çıkarmaktadır:  ‘Regülatör yani su biriktireceği alanda 10 bin adet farklı türlerde ağaç vardır. Bu ağaçlar milli park sınırındadır. Cide HES projesini bütüncül bir havza planının parçası olarak hazırlamamıştır. Havza bütünü içinde yer alacak diğer HES projelerinin de çevresel baskısı ile ekolojik denge tahribatı olacaktır. Devrekani Çayı’ndan çekilecek aylara bağlı olan su miktarının ekolojik hayata ne gibi etkiler yapacağını irdelememiştir. Projede 647 bin metreküp hafriyat hacmi için 260 bin metrekare yere ihtiyaç varken, hafriyat alanı için ayırdığı yer 60 bin metrekaredir.”  

Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED komisyonuna seslenen Loç Vadisi köylüleri, “Bu sefer Cide HES mahkemede biter demeden başvuru dosyasını reddedin. Çünkü Loç Vadisi halkı, yaşam alanlarını, suyunu, kültürünü sonuna kadar korumaya yemin etmiştir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TKP'nin 'Hayır' mitingine Valilik yasağı

SONRAKİ HABER

MİT: Adil Öksüz Milli İstihbarat Teşkilatı’na çalışmamıştır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...