06 Nisan 2017 13:14

SES: Bağımsız heyetler cezaevlerini incelemeli

SES Merkez Yürütme Kurulu, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme yapmasına izin verilmesini istedi. 

Paylaş

SES Merkez Yürütme Kurulu, cezaevlerindeki açlık grevlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. SES’in açlık grevleri ve ölüm oruçları konusundaki yaklaşımının evrensel normlar üzerinden değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

“Şakran T2 ve T3'te 51, Şakran Kadın Cezaevi’nde 44, Sincan Kadın Cezaevi’nde 43, Şakran T4'te 37, Tekirdağ T1'de 30, Tarsus Kadın Cezaevi’nde 24, Şakran T4'te (4. grup) 16, Bolu F Tipi’nde 10, Hatay T Tipi’nde 6, Antalya L Tip’inde 5 tutuklu 8 gün ve Balıkesir Kepsüt Cezaevi’nde 6 tutuklu 3 gündür açlık grevinde. 8 farklı cezaevinde toplam 87 tutuklunun sağlık durumları kritik aşamaya geldi. Ayrıca süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde bulunanların yanı sıra birçok cezaevinde süreli ve dönüşümlü açlık grevlerinin başladığı da bilinmektedir.

KİMİ CEZAEVLERİNDE B1, B6 VE B12 VİTAMİNLERİ VERİLMİYOR

Gelinen süre itibariyle açlık grevleri beden bütünlüğüne zarar verecek boyuta ulaştı. Geriye dönük kalıcı hasar oluşmaya başladı ve hayati tehlikelerin oluşturduğu bir sürece gelindi. Kimi cezaevlerinde B1, B6 ve B12 vitaminleri verilmiyor. Açlık grevleri ciddi bir sağlık sorununa yol açmadan, istenmeyen herhangi bir can kaybına sebebiyet verilmeden hak talepleri karşılanmalıdır.

Mahpusların talepleri demokratik ve siyasal iktidarın mevcut Anayasal düzen içerisinde uyması gereken taleplerdir. İktidarın talepleri yok sayarak süreci uzatmasının hiçbir makul açıklaması bulunmamaktadır. Sendikamız bu konuda Adalet Bakanlığı'na ve Sağlık Bakanlığı'na yazı yazmış ve gerekli duyarlılığı göstermeleri konusunda çağrıda bulunmuştur.

MAHPUSLAR HÜCRELERE KOYULUYOR

Açlık grevinde bulunan tutsak ailelerinin ilettiği bilgiler doğrulusunda, mahpusların farklı cezaevlerinde sürgün edildiği, kargoların verilmediği, aile iletişimleri hapishane yönetimleri tarafından engellendiği ve tek başlarına tecrit hücrelerine konmak gibi ağırlaştırılmış uygulamalar yaşanıyor.

BAĞIMSIZ HEYETLERE İZİN VERİLMELİ

Açlık grevindeki mahpusların talepleri ile ilgili olarak bu taleplerin konuşulması amacı ile Adalet Bakanlığı'nın diyaloga geçmesi, başta milletvekilleri olmak üzere insan hak örgütleri, hukuk ve sağlık örgütleri temsilcilerinden oluşan heyetlerin görüşmeler yapması, bağımsız heyetlerin cezaevlerinde inceleme ve ziyaretlerin yapılmasına izin verilmesi gerekmektedir.

Tutsakların yaşam ve sağlık haklarının korunması için tüm yetkililerin duyarlı olması gerekmektedir. Bu bakımdan açlık grevcilerinin de kendi sağlıklarını korumak için başta B1 vitamini olmak üzere gerekli tıbbi tedbirleri almaları gerektiğini belirtmek isteriz. Ayrıca Adalet Bakanlığı'nın ve Sağlık Bakanlığı'nın Kasım 1991’de 43. Dünya Tıp Kongresi tarafından Malta’da kabul edilen Malta Bildirgesi’ne uygun olarak davranmaları gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir. 

SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Var olan sürecin takipçisi olacağız. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi benzer süreçlerde ortaya çıkan can kayıplarının bir daha yaşanmaması için herkesi bir kez daha ve acilen duyarlı ve sorumlu olmaya davet ediyoruz." (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Sandık başkanlarına ‘iyi ün sahibi değilsiniz’ vetosu

SONRAKİ HABER

TKP'nin 'Hayır' mitingine Valilik yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...