06 Nisan 2017 10:18

KODA'da 'Düşüncenin Teatral Yolculuğu' konuşuldu

Kocaeli Dayanışma Akademisi'nin 23. hafta dersinde Doç. Dr. Süreyya Karacabey, 'Düşüncenin Teatral Yolculuğu' üzerine konuştu.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi’nden (KOÜ) ihraç edilen 19 barış imzacısı akademisyenin oluşturduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi (KODA) derslerine devam ediyor. Bu hafta, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro bölümünde görev yaparken 679 sayılı KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Süreyya Karacabey, "Düşüncenin Teatral Yolculuğu" dersini verdi.

'MUHAFAZAKAR SANAT OLMAZ'

Karacabey, "Bazı örneklerde Necip Fazıl'ı tiyatroya uyarlama çalışmalarında bulunurlar. Muhafazakar teatral çalışma olmaz. Çünkü muhafazakar sanat olmaz. Taksim'de bir oyun izledim ama çok kötüydü. 'Şu modernlere ağzının payını vereyim' diyerek tiyatro yapılmaz" dedi.

Oyun içinde oyun fikrini radikal biçimde dönüştüren sanatın barok olduğunu ifade eden Karacabey, "Benim asistanlığımda hep postmodern konu işlenirdi. Zeki birtakım insanlar bu yolla dünyaya bakıp öğrenmeye çalışmışlar. Bunu önemsiyorum" dedi.

19. ve 20. yüzyıl sanatına da değinen Karacabey, "Newton, Hegel ve Marx 19. yüzyıl edebiyatına sinmiştir. Marx çağının eleştirmenidir. 20. yüzyıl daha çok mekana, önceki çağlar ise zamana odaklanmıştır. Ancak bu mekan meselesi neoliberal politikalara konu olmuştur. Kapitalizmde insanlar kendilerini evinde zanneder ama özgürlüklerden yoksundur. O yüzden doğaya dönüş meselesi gündeme gelir" diye konuştu.

Karacabey'in sunumunun ardından ders, soru ve cevaplarla son buldu.

12 Nisan Çarşamba günü derse Kırıkkale Üniversitesi'nden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Fuat Özdinç katılacak.

Özdinç için kolaylaştırıcılığı Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu üstlenecek. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesinde turnike arızası 'yok' yazdırıyor

SONRAKİ HABER

Çocuk hastanesinde 'başörtüsü' talebi tartışma yarattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa