06 Nisan 2017 09:23

MTA, 70 yıllık jeoloji kurultayına bu yıl salon vermedi

MTA, 1947'den bu yana düzenlenen Türkiye Jeoloji Kurultayı'na tahsis ettiği salonu 'başkanlık referandumu' gerekçesiyle iptal etti.

Paylaş

MTA Genel Müdürlüğü 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı’nın düzenlenmesi için her yıl tahsis ettiği salonu, kurultaya günler kala iptal ettiğini sözlü olarak bildirdi. TMMOB’ye bağlı Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetimi ciddiyetsiz bir tutumla karşı karşıya olduklarını belirterek "Uzun soluklu bilimsel bir etkinlik olan Türkiye Jeoloji Kurultayı`nın kapsamı ile, ülke siyasal gündemini ayrıştıramayan bu yaklaşımı kınıyoruz” dedi. Kurultay 10-14 Nisan 2017 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) 10 Nisan’da başlayacak olan 70. Türkiye Jeoloji Kurultayı’na salon tahsisini iptal ettiğini bildirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası’na sözlü olarak bildirilen iptal nedeniyle etkinlik ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’ne alındı. Salon iptaline tepki gösteren Jeoloji Mühendisleri Odası yaptığı açıklamada, “Odamızın başvurusu üzerine 26 Temmuz 2016 tarihinde MTA tarafından yazılı onay verilmiş ve gerekli protokoller de yapılmıştı. Tüm programı, bildiri özleri kitabı, afiş ve davetiyelerinin baskılarının yapılıp, sadece ülke içinde 1000`e yakın kurum ve kuruluşa, ülke dışında ise 150‘ye yakın eşdeğer kuruma gönderilen, yurt dışından 30`a yakın ülkeden 100`ün üzerinde bilim insanının katılacağı bir etkinliğin gerçekleştirilmesine yaklaşık on gün kala MTA Genel Müdürlüğü salonlarının tahsisinden vazgeçilmesini, bir kamu kurumunun ciddiyeti ile bağdaştırmak ve kabul etmek mümkün değildir” dedi.

YER BİLİMCİLERİ BULUŞTURAN BİR ETKİNLİK

Uluslararası bilimsel bir etkinliğe yönelik geliştirilen bu tahammülsüz ve yasakçı anlayışa boyun eğilmeyeceği belirtilen açıklamada, 1947 yılından beri aralıksız olarak her yıl düzenlenen, ulusal ve uluslararası platformlarda en ön sırada yer alan, uzun soluklu bilimsel bir etkinlik olan Türkiye Jeoloji Kurultayı`nın kapsamı ile ülke siyasal gündemini ayrıştıramayan bu yaklaşımı kınıyor ve protesto ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

Jeoloji Kurultaylarının ülke yerbilimine verdiği önemli bilimsel katkıların yanı sıra, üniversitelerin jeoloji mühendisliği öğretim üyeleri ile uygulayıcı kamu ve özel sektör kuruluşlarındaki yerbilimcilerin bir araya geldiği bir etkinlik olduğu belirtilen açıklamada, kurultayın bilimsel bir tartışma ve buluşma platformu olma özelliğini 70 yıldır sürdürdüğü gibi devam edeceği kaydedildi.

Açıklamada, kurultayların jeolojinin uygulama ve eğitim yuvası olmuş MTA Genel Müdürlüğünde yapılması geleneğini de yıkan anlayışın, jeoloji kurultayının aynı heyecanla yerbilimcileri buluşturan bilimsel bir şölen olma özelliğini yerine getirmesini engelleyemeyeceği ifade edildi.

TMMOB HEDEFTE

TMMOB ve bağlı odaların 16 Nisan referandumunda ‘Hayır’ yönünde açıklamalar yapması üzerine, kamu kurumları yöneticileri ve çeşitli AKP ilçe yönetimlerinin çağrısıyla TMMOB önünde protesto gerçekleştirilmek istenmişti. Kamu kurumlarının araçlarıyla insan taşınmasına rağmen basın açıklaması fiyaskoyla sonuçlanmış, TMMOB’ye bağlı odalar da açıklama yaparak birliğin referandumdaki tavrı nedeniyle hedef alınmasına ortak tepki göstermişlerdi. AKP hükümetleri tarafından rant projelerinin önündeki en büyük engel olarak görülen TMMOB’ye bağlı odaların denetim yetkileri yıllar içinde giderek daraltılırken, 12 Eylül darbesi sonrası çıkarılan ancak hiç uygulanmayan meslek odalarını bakanlıkların denetimine açan KHK’yi de uygulamaya sokmuştu. Odalarda uzun süren denetimlerde bakanlıklar “aradıkları” açığı bulamamışlardı.

PRİMAT VİTRİNİ DE KALDIRILMIŞTI

MTA geçen yıl da Tabiat Tarihi Müzesi’nde bulunan ve evrim teorisine dayanarak şekillendirilen Primat (insansı) Vitrini’ni boşaltmıştı. “Vitrin düzenlemesi yapılmaktadır” notu asılan vitrinde, milyonlarca yıl boyunca insan türleri ve bu türlerin değişimleri kafatasları ile beraber sergileniyordu. 1968’de açılan MTA Tabiat Tarihi Müzesi’ndeki insan, hayvan ve bitki yaşamının tarihsel gelişimini gösteren bilgiler ve görsel malzemeler yer alıyor. Vitrinin kaldırılması nedeniyle tepki gösteren ODTÜ öğrencileri ise, Devrim Stadyumu tribünlerindeki “Devrim” yazısının baş harfini kapatarak “Evrim” yazmışlardı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jeolojik Brexit 450 bin yıl önceydi

SONRAKİ HABER

Rusya'dan İdlib için Suriye'yi suçlayan ABD'ye yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...