24 Haziran 2012 10:12

İhlali doğruladı, sorumluluğu üstlenmedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bugün TRT 1’de katıldığı canlı yayında Suriye tarafından düşürülen TSK’ye ait ‘keşif uçağı’yla ilgili hükümet adına açıklamalarda bulundu.Davutoğlu, Türkiye’ye ait F-4 model savaş uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunu öne sür

İhlali doğruladı, sorumluluğu üstlenmedi
Paylaş

Davutoğlu, Türkiye’ye ait F-4 model savaş uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunu öne sürdü. Suriye hava sahasının ihlal edildiğini kabul eden Davutoğlu, bu ihlalin “kısa süreli” ve “kasıtlı olmadığını” öne sürdü. Böylece Davutoğlu, savaş uçağının düşürülmesindeki tüm sorumluluğu, Şam Yönetiminin üzerine yükledi.

Suriye ile uzun zamandır yürütülen gergin ilişkilerin, son yaşanan olayın üzerindeki etkisini sorgulamaktan uzak duran Davutoğlu, dün gerçekleştirilen üst düzey toplantılarda “eylem planının” oluşturulduğunu söyledi. Davutoğlu, bu plan doğrultusunda adımlar atılmaya başlandığını belirtti. Davutoğlu ayrıca, uçağın düşürülmesinin ardından “bölgesel ve uluslar arası güçlerle” görüşülüp, bilgi paylaşımı yapıldığını da sözlerine ekledi.

Davutoğlu’nun açıklamasından önemli satır başları şu şekilde:

‘RADAR SİSTEMİ TEST EDİLİYORDU’

Davutoğlu, “Uçağın görev tanımı, ulusal radar sistemimizin test edilmesine yöneliktir. Kesinlikle Suriye ile özel, gizli misyonu yoktur” dedi. Davutoğlu ayrıca, uçağın tek başına uçuş yaptığını ve kimliğini de “gizlemediğini” belirtti.

UÇAK NEREDE VURULDU?

Davutoğlu, “Uçağımız uluslararası hava sahasında vurulmuştur. Suriye hava sahasına 13 mil uzaklıkta vurulmuştur. Radar görüntüleri, elimizdeki veriler, uçağımız vurulduktan sonra kontrolü kaybettiği için Suriye kara sularına düşmüştür” dedi.

‘SURİYE HAVA SAHASINA GİRDİ’

Davutoğlu, uçağın Suriye hava sahasına girdiğini ise kabul etti ancak bunun “kısa süreli” olduğunu iddia etti.

Bu “kısa süreli” hava sahası ihlalinde, Suriye tarafından uçağa yapılan herhangi bir uyarının söz konusu olmadığını öne süren Davutoğlu, aksine Türkiye radarından uçağa ‘yanlış rotaya girdin’ uyarısının yapıldığını ve ardından pilotların Suriye hava sahasından çıktığını söyledi.

Davutoğlu, hava sahası ihlalini ise şu sözlerle savundu: “Bazen hızdan, hava şartlarından dolayı kısa süreliğine hava sahasının ihlal edilmesi çok sık oluyor. Bu durumda Suriye’den uyarı yok. Bu ihlal, vurma olayından 15 dakika önce.”

‘İHLAL HER ZAMAN OLABİLİR’

Uçağın Suriye hava sahasını ihlaliyle vurulması arasında “illiyet bağı kurmaya çalışmanın yanlış olduğunu” öne süren Davutoğlu, “İhlal istenilmeyen bir ihlal” açıklamasında bulundu.

‘GEREKLİ ADIMLAR ATILACAK’

Gerekli gördükleri zaman ve yöntemde adımların atılacağını söyleyen Davutoğlu, “kimsenin Türkiye’nin kararlılığından şüphe etmemesi gerektiğini” söyledi. Davutoğlu, ayrıca elde edilen bilgilerin uluslar arası çevrelerle ve içerde muhalefet partileriyle paylaşılacağını da sözlerine ekledi.

‘ÇOK İHLAL OLMUŞTUR’

“Bir saldırı söz konusu” olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Suriye’ye bir çok ülke tarafından ihlaller olmuştur. Ancak hiçbirinde böyle bir adım atılmamıştır” ifadelerini kullandı.

“Kendi ülkesiyle barışık olmayan bir ülkenin çevresiyle barışık olması mümkün değil” diyen Davutoğlu, Türkiye’nin Suriye ile ilgili üzerine düşen her şeyi yaptığını söyledi.

NATO VE BM’YE TAŞINACAK

Davutoğlu, uçağın düşürülmesini NATO ve BM’nin gündemine de taşıyarak bir bilgilendirme yapacaklarını söyledi.

‘BAŞBAKAN SALI GÜNÜ KONUŞACAK’

Konunun bugün Bakanlar Kurulu’nda da gündeme geleceğini söyleyen Davutoğlu, konuyla ilgili esas açıklamanın, Salı günü AKP’nin Meclisteki grup toplantısında yapacağını da söyledi. (HABER MERKEZİ)


ÇİÇEK: SOĞUKKANLILIKLA OLAYI ARAŞTIRACAĞIZ

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Suriye tarafından düşürülen savaş uçağı ile ilgili soğukkanlılıkla araştırma yapılacağını ifade etti. Ankara’nın Beypazarı ilçesine yaptığı ziyarette düşen uçakla ilgili açıklamalarda bulunan Çiçek, “Soğukkanlılıkla bu olayın önünü arkasını araştıracağız. Türkiye’nin hukukunu korumak için ne gerekiyorsa onu yapacağız” dedi.


ÇELİK’TEN ‘UTANÇ VERİCİ’ AÇIKLAMA

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’nin “yüzde yüz haklı olduğunu” iddia etti.

TSK’ye ait savaş uçağının, Suriye hava sahasında ne işinin olduğunun basında sorgulanmasını da eleştiren Çelik, bu tür sorulara yanıt vermek yerine, “Suriye’de savaş uçağımızın düşürülmesi konusunda bazı Türk gazetecilerin ‘Türkiye suçlu’ anlamına gelecek yorum yapmaları utanç verici” değerlendirmesinde bulundu. Çelik ayrıca, “Bu olaydan sonra başka bir aşamaya geçilmiştir artık” dedi.


‘NEDEN SAVAŞIN EŞİĞİNE GELDİK?​’

Partisinin Gençlik Kongresi’nde konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Hükümetinin Suriye politikasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Neden Suriye ile savaşın eşiğine geldik? Ne alıp veremediğiz var Suriye ile? Bütün komşularımızla dost olmak isteriz, hiçbiriyle savaşmak istemeyiz. Politikamız bu olmalıdır” dedi.

‘AKLIMIZDA ÇOK SORU VAR’

Bugün Başbakanla yaptığı görüşme öncesi CHP Gençlik Kongresi’nde konuşan Kılıçdaroğlu, TSK’ya ait uçağın düşürülmesi ardından yaşanan krize dikkat çekti. Suriye ile ilişkilerin nasıl bu noktaya geldiğini soran Kılıçdaroğlu, komşu ülkelerle dostane ilişkiler kurulması gerektiğini söyledi.

Kongrenin ardından Başbakanla yapacağı görüşme öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Bakalım ne tür bilgiler verecekler? Bizim kafamızda pek çok soru var” dedi.

Ardından Başbakanlık Konutu’na geçen Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve diplomasi kökenli PM Üyesi Osman Korutürk ile birlikte Başbakan Erdoğan’la bir araya geldi. Görüşmede Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar da eşlik etti. Bir saat süren görüşmenin ardından iki taraf da açıklama yapmadı. (Ankara/EVRENSEL)


SURİYE: SALDIRI DEĞİL KAZA

Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, yaptığı açıklamada, uçağın düşürülmesinin “kaza” olduğunu öne sürdü. Suriye’de bir televizyon kanalına değerlendirmelerde bulunan Makdisi, olayın Suriye hava sahasında gerçekleştiğini kaydetti.

Yapılacak detaylı incelemenin ardından resmi bir açıklama yapacaklarını söyleyen Makdisi, “Türkiye’ye karşı herhangi bir düşmanlık yoktu, sadece egemenliğimiz için savunmada bulunuldu” dedi. Makdisi, “Dolayısıyla, kamuoyunuza belirtmek isterim ki bu olay hiçbir şekilde bir saldırı değildi” dedi.

Uçağın düşürüldükten sonra Türkiye uçağı olduğunun anlaşıldığını dile getiren Makdisi, arama çalışmalarına da koordineli bir şekilde devam edildiğini belirtti.


İRAN’DAN SURİYE VE TÜRKİYE’YE UYARI

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, uçağın düşürülmesiyle ilgili iki ülkeye de “soğukkanlı olun” çağrısı yaptı. Salihi, Davutoğlu ile cumartesi gecesi yaptığı telefon görüşmesinde, her iki ülkeden konuya sabırlı ve soğukkanlı yaklaşmalarını isterken meselenin barışçıl yöntemlerle çözülmesini talep etti.
İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Salihi, bölgede istikrar ve huzurunun korunmasını için sorunun diyalog ve hoşgörü çerçevesinde ele alınmasını umut etti” denildi.


TÜRKİYE NOTA VERDİ

Türkiye, düşürülen uçakla ilgili Suriye’ye nota verdi. Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye’nin İstanbul’daki Konsolosluğuna verilen notada, “Özür ve tazminat hakkımız saklı. Saldırıyı kınıyoruz” denildi.
Türkiye’nin ayrıca NATO’dan, 4.madde kapsamında Salı günü toplantı talep ettiği belirtildi.


AB’NİN GÜNDEMİ SURİYE

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Twitter’dan yaptığı açıklamada, bugün Lüksemburg’da yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında Suriye’ye odaklanacaklarını ifade etti.


ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Düşürülen uçaktaki pilotların isimleri açıklandı. Uçaktaki pilotların, Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy olduğu bildirildi. Askerleri arama çalışmaları ise Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait  botlarla sürdürüldü.

ÖNCEKİ HABER

Breivik davasında karar aşamasına gelindi

SONRAKİ HABER

Gürüz, Türkiye’ye geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa