05 Nisan 2017 12:51

Beştaş’tan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna dilekçe

HDP Millitvekili Meral Danış Beştaş TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na dilekçe yazarak cezaevlerindeki hak ihlallerini önlenmesini istedi.

Paylaş

Cezaevinde tutulan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş' cezaevlerindeki süresiz - dönüşümsüz açlık grevlerine ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na dilekçe yazdı.

Dilekçede farklı cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlalleri, tecrit uygulamaları, hasta tutuklu ve hükümlülerin cezaevlerinde ölüme terk edilmesi, çıplak arama uygulamaları, odalarda ve yaşam alanlarında kameraların mevcudiyeti, kamuoyunun temel gündemleri arasında olmaya devam ettiğini belirten Beştaş : “20 Temmuz 2017 tarihinde uygulanan OHAL ile birlikte, KHK’ler vasıtasıyla kısıtlanan hak ve özgürlükler, hukuka aykırı ve kanun dışı pratikleri azami düzeye çıkarmıştır” dedi.

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin ihlallerin artış göstermesi, taleplerinin karşılanmaması, cezaevi idarelerinin keyfi yaklaşımları sebebiyle açlık grevine gittiğine dikkat çeken Beştaş şunları söyledi: “İzmir Aliağa Şakran Cezaevi’nde devam eden açlık grevi 42. Gününe girmiştir. 42. Günün kritik bir evreye tekabül ettiği de izahtan varestedir.

Edirne Cezaevi’nde de benzer taleplerle süresiz dönüşümsüz yapılan açlık grevi 35. Gününe dayanmıştır. Grevdekilerin ciddi kilo kayıpları ve sağlık sorunlarının baş gösterdiği de yansıyan bilgilerdendir. Van T Tipi ve Sincan Kapalı Kadın Cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri devam etmektedir.

Açlık grevcilerinin hukuka uygun taleplerinin karşılanmaması ve görmezden gelinmesi halinde, diğer cezaevlerinde de açlık grevlerinin yapılacağına dair yapılan açıklamalar dikkat çekicidir.

Kısaca belirttiğim sebeplerle, Komisyonunuza başvuru yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerini tespit etmek ve önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmak üzere, Komisyonunuzun ivedi bir şekilde cezaevlerini ziyaret etmesini talep ediyorum.” (HABER MERKEZİ) 
 

ÖNCEKİ HABER

Uçuş esnasında yasakları çiğneyenlere ciddi para cezası

SONRAKİ HABER

Whatsapp'ta para transferi dönemi geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...