05 Nisan 2017 12:23

Arjen Arî şiir yarışmasının kazananları belli oldu

Bu yıl 4’cüsü düzenlenen Arjen Arî adına düzenlenen şiir yarışmasının kazananları belli oldu.

Paylaş

Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Arjen Arî adına düzenlenen şiir yarışmasının kazananları belli oldu. Bu yıl 4’cüsü düzenlenen yarışmanın sonucu basın açıklamasıyla  duyuruldu. Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu şubede düzenlenen basın açıklamasına Yarışmanın Koordinatörü Reşo Ronahî ve Arjen Arî’nin ailesi adına Necla Arî katıldı.

Kürtçe (Kurmanci lehçesi) eserlerinin katılımıyla düzenlenen yarışmada en iyi şiir dalında ödüle Rê û Rêç isimli şiir dosyasıyla Narin Yükler layık görüldü. Bu yılki onur ödü ise Barış Akademisyenlerine verildi.

Yarışmanın Koordinatörü Reşo Ronahî yaptığı açıklamada ödül töreninin Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların arttığı bir dönemde verildiğine dikkat çekti.

‘YARIŞMA KÜRTÇEYE DÖNÜK BASKILARA KARŞI BİR DURUŞTUR’

Ronahî, “Kürtlerin dil, kültür, sanat ve edebiyatıyla ilgili çalışmalar yürüten birçok kurum ve kuruluşu kapatıldı. Bu yarışmanın ilk gününden bu yana hep dedik ki bu yarışma Kürtçeye, Kürtlerin diline, kültürüne yönelik saldırı ve baskılara karşı bir duruştur. Tüm bu zulüm, baskı ve saldırılara karşı bu duruşumuz hep devam edecektir” dedi.

Kawa Nemir, Gulîzer, Çiya Mazî, Necla Arî ve Berken Bereh’ten oluşan jürinin dosyaları değerlendirdiğini söyleyen Ronahî, “Aslında yarışmanın sonucunu 1 Nisan’da açıklamamız gerekiyordu. Fakat kaliteli dosyalardan dolayı jürinin değerlendirme ve karar vermesi birkaç gün bu tarihi aştı. Bu nedenle herkesin affına sığınıyoruz.

Puanlama sonucu bu yıl ödüle layık görülen dosyaya Narin Yükler’in Rê û Rêç adlı dosyasıdır. Yarışmanın düzenleyicileri olarak Yükler’i kutluyor ve Kürt şiirinde daha ilerilere gitmesi umudumuzu paylaşıyoruz”dedi.

‘ONUR ÖDÜLÜ BARIŞ AKADEMİSYENLERİNE’

Yarışmada 2 yıldır verilen onur ödülünün bu yıl Barış Akademisyenlerine verileceğini belirten Ronahî, “Yarışmamızın onur ödülü, savaş çığlıklarının atıldığı çatışmalı ortamda, tüm yıldırmalara ve baskılara rağmen barışı arzulayan, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ bildirisine imza koyarak eşitlikten ve özgürlükten yana bir duruş sergileyen, başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirilen katliamlara karşı çıkan, çeşitlilik içinde, birlikte bir yaşamın olduğu demokratik bir ülke için mücadele eden ‘Barış için Akademisyenler’ layık görülmüştür. Ödül Akademisyen Esra Mungan şahsında ‘Barış için Akademisyenlere verilecektir. Bu yılki ödüller 16 Mayıs’ta, yani Kürt Dil Bayramı’nın ertesi günü Diyarbakır’da törenle sahiplerine verilecektir” dedi. 

Son olarak Kürt gençlerine de çağrıda bulunan Ronahî, “Kürt gençliğine önümüzdeki yıl şiirlerini Arjen Arî Şiir yarışmasına göndermeleri ve Kürtlerin tüm kurum-kuruluş ve medya organlarına da yarışmayı daha fazla sahiplenme ve gençlere ulaştırma çağrısında bulunuyoruz” dedi.

NARİN YÜKLER KİMDİR?

1988 yılına Urfa’nın Viranşehir ilçesinde dünyaya geldi. Antep’te üniversite eğitimi aldı. 2014 yılından bu yana siyasi sığınmacı olarak Zaxo/Duhok’ta yaşamaktadır. Evli ve bir kız çocuğu annesidir. 2016 yılında “Altın Defne Genç Şiir Ödülü” yarışmasında jüri özel ödülü aldı. Şiirleri bugüne dek Evrensel Kültür, Akatalpa, Eliz Edebiyat, Mavi Yeşil, Lacivert, Edebiyatist, Şehir, Rojnameya Evro, Rojnameya Hîch dergilerinde yayımlandı. Ayrıca şiirleri Flemenkçe ve Urducaya çevrilerek yayımlandı. (Diyarbakır/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

BMO: Seçim güvenliği için yurttaşlara sorumluluk düşüyor

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de işçiler ‘hayır’ diyeceklerini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...