05 Nisan 2017 11:31

Basın Konseyi ve ÇGD: Cumhuriyetçiler derhal bırakılmalı

Basın Konseyi ve ÇGD, Cumhuriyet iddianamesinde somut bir delilin bulunmadığını belirterek gazetecilerin derhal bırakılmasını istedi.

Paylaş

Cumhuriyet gazetesinin yazar, çizer ve yöneticileri hakkında 5 ay sonra tamamlanan iddianameye ilişkin tartışmalar sürüyor.

Neredeyse tamamen haber ve tweetlerden oluşan iddianameye dair açıklama yapan Basın Konseyi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında hazırlanan iddianamede somut bir delilin bulunmadığını ifade etti,  gazetecilerin bir an evvel serbest bırakılmasını istedi.

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle açıklama yapan Basın Konseyi “5 aydır tutuklu bulunan Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerinin iddianamesi nihayet ortaya çıktı. Ancak hukukçuların beyanlarından da anlıyoruz ki, sanıklar hakkındaki iddiaları kanıtlayacak tek bir somut delil yok” ifadelerine yer verdi. “Gazetecilerin haber kaynakları ile yaptıkları normal telefon görüşmeleri, iddianameye delil olarak konulmuş. Gazete haberleri ve manşetleri delil sayılmış” denilen açıklamada, “Bunun benzerini daha önce de görmüştük, Ergenekon iddianamelerinde de rahmetli İlhan Selçuk’un köşe yazıları suç delili sayılmıştı. Bu iddianameye dayanarak da,Cumhuriyet gazetesinin 11 mensubunun uzun tutukluklarına bir an önce son verilmeli ve sanıklar kendilerini tutuksuz olarak savunabilmelidir” denildi. Basın Konseyi açıklamasında tutukluluğun cezaya dönüşmesinin engellenmesi gerektiğine de vurgu yaptı.

İddianameye ilişkin açıklama yapan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) “5 ayın ardından ancak ortaya çıkartılabilen iddianame, meslektaşlarımıza yönelik hukuki nitelikli ciddi hiçbir suçlama içermediği gibi Cumhuriyet’e yönelik yargısal sürecin aslında siyasi bir operasyon olduğunun açık belgesidir” değerlendirmesini yaptı.

İddianamenin basın özgürlüğü açısından karanlık bir tabloyla işaret ettiğini belirten ÇGD, “İddianamenin başında genişçe yer alan, tamamına da yedirilen Cumhuriyet gazetesinin yayın politikasına ilişkin değerlendirmeler, basın özgürlüğünün temelini oluşturan ‘düşünce ve ifade etme özgürlüğü’ne, dolayısıyla demokratik hukuk devletlerindeki asıl bağların yok edilmesine yöneliktir. ‘Basın özgürlüğü’ ve gazetecilik adına Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerine yönelik bu iddianamenin, Türkiye’nin hâlâ hukuk devleti ve demokratik hakların korunduğu bir ülke olduğunun söylenebilmesi için geri çekilmesi ve meslektaşlarımızın derhal salıverilmesini bekliyoruz” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mogadişu'da bakanlık önünde patlama meydana geldi

SONRAKİ HABER

Almanya’da çocuk evlilikleri yasaklayan tasarı onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...