05 Nisan 2017 08:15

Sami Elvan: Emri verenler de yargılansın

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle vurularak yaşamını yitiren Berkin Elvan cinayetinin ilk duruşması 6 Nisan'da başlıyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması 6 Nisan'da görülüyor. Dava öncesi Evrensel'e konuşan baba Sami Elvan, sanık olarak yalnızca 1 polisin yargılanacağını kaydederek, “Sadece tetiği çekenin değil, bu cinayette dahli olan, emri veren herkesin yargılanmasını istiyoruz” dedi.

Berkin Elvan, Gezi direnişinin sürdüğü 16 Haziran 2013 tarihinde Okmeydanı'da ekmek almaya giderken polis tarafından atılan gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesi sonucu aylarca komada kalmış, 11 Mart 2014’te 14 yaşındayken hayatını kaybetmişti. Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmanın sonuçlanması ve iddianamenin tamamlanması 3 yıl sürdü. 7 Aralık 2016’da hazırlanan iddianamenin tek sanığı ise “olası kastla öldürme” suçundan yargılanan tutuksuz polis memuru F.D. Berkin’i öldüren polisin yargılanacağı davanın ilk duruşması saat 10.00’da İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘ADALET ARAYIŞIMIZDA DESTEK BEKLİYORUZ’

Baba Sami Elvan, davanın adilane bir şekilde devam etmesini istediklerini kaydetti. Elvan şöyle konuştu: “İddianameyi görünce yüreğimiz sızladı. İddianamenin içeriğinde bizim açımızdan iç açıcı, tatmin edici bir şey yok. Gerçekler ortada. İddianamede yazıldığı gibi olmadığını hepimiz biliyoruz. Tek kişi sanık olarak yargılanıyor ama sadece tetiği çekenin değil, bu cinayette dahili olan, emri veren herkesin yargılanmasını istiyoruz. Yaşanan süreçte hukukun ve adaletin işemediğini görüyoruz. Ama adil bir yargılamanın sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Yargılamanın adilane bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Adalet arayışımızda herkesin destek vermesini bekliyoruz.”

TÜBİTAK GÖRÜNTÜLERİ İZLEMEYİ REDDETTİ

Berkin Elvan’ın vurulma anına ilişkin görüntülerin incelenmesi için yazı gönderilen TÜBİTAK bu talebi ‘yoğunluk’ bahanesiyle reddetti. Ulusal Kriminal Büro, Berkin Elvan’ın vurulma anına ilişkin TOMA kamerasından görüntüleri ortaya çıkarmış, söz konusu görüntülerde Berkin’i vuran ZET’çi (gaz fişeği silahı) polisin kimliği belirlenmişti.

Diken’den Rıfat Doğan’ın haberine göre, ailenin avukatlarının başvurusu üzerine görüntülerin tekrar incelenmesi ve yeni delillere ulaşılması için İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi TÜBİTAK’a yazı gönderdi. TÜBİTAK ise bu talebi elindeki sözleşmeyle bağıtlanmış proje yoğunluğunu gerekçe göstererek reddetti ve söz konusu talep için Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi Ses ve Görüntü İnceleme Şubesi ile iletişime geçilmesi önerildi. 

Fotoğraf: Arşiv

ÖNCEKİ HABER

Almanya'dan Türkiye'deki bağımsız basına destek kampanyası

SONRAKİ HABER

Malatya'da EMEP ve ESP binalarına saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...