04 Nisan 2017 16:38

3 aylık cezaevi bilançosu: Sürekli artan hak ihlalleri

İHD İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde son 3 ayda yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı.

Paylaş

İHD İstanbul Şubesi, Marmara Bölgesi’nde bulunan cezaevlerinde son 3 ayda yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı.

Kamuoyuyla paylaşılan raporda Tekirdağ T Tipi Cezaevi’nde devam eden ve Edirne E Tipi Cezaevi’nde hafta sonu sonlandırılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerine değinildi. Rapora göre yakın zamanda gerçekleşen birçok sürgün-sevk beraberinde birçok hak ihlalini getirdi. Örneğin, Edirne ve Kocaeli-Kandıra F Tipi Hapishanelerinden veya Siirt, Diyarbakır veya Batman gibi hapishanelerden Bandırma T Tipi Hapishanesine sürgün edilen onlarca mahpusun özel kullanıma ait eşyaları kendilerine tam olarak verilmedi ve getirildikleri cezaevinde çıplak arama dayatmasına maruz kaldılar. Raporda OHAL’le birlikte on binlerce kişinin tutuklanması sonrasında, cezaevlerinde ki doluluk oranının mevcut kapasitenin çok üzerine çıktığı kaydedildi. Buna göre, 3 kişilik odalarda 4-5 kişi veya 12 kişilik odalarda 20’nin üzerinde mahpus kalıyor. Bu yüzden ranza olmadığı için yerde yatmak zorunda kalan mahpuslar bulunuyor. Raporda gazete, dergi, kitap vb. basılı yayınların engellendiği belirtildi. Bir tutuklunun kendi yazdığı kitabın içeri alınabilmesi için hapishane müdürlüğüne ücretini ödemek ve yayınevini belirtmek zorunda kaldığı örnek olarak verildi.

‘İŞKENCE GÖREN TUTUKLU AKIL SAĞLIĞINI YİTİRDİ’

Raporda, cezaevleri özgününde ki hak ihlallerinden bazıları şu şekilde sıralandı:
*Silivri 5 Nolu Cezaevi: Ayda 3-4 kez oda araması yapılıyor. Tutuklulara elektronik parmak izi dayatılıyor. 

*Edirne F Tipi Cezaevi: Parmak izi alma uygulamasına tepki gösteren tutukluların havalandırma hakkının üç saatten bir saatte indirildiği belirtildi Ayrıca darp ve süngerli oda cezalarının sıklaştığı vurgulandı. 

*Gebze Kadın Cezaevi: Mahpuslar, hastaneye götürülürken kelepçe dayatmasının yapıldığını, askerlerin yanında muayene edildiklerini, infaz koruma memurları ve askerler tarafından iki kere üst üste arama yapılmasına itiraz edenlerin darbedildiğini belirtildi. 

*Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Cezaevi: İHD’ye ulaşan bir mektupta, FETÖ soruşturmasından tutuklu bulunan bir kadın mahpusun Çorlu Emniyet Müdürlüğünde 24 gün gözaltında kaldığı ve bu süreçte yaşadığı işkence nedeniyle akıl sağlığını yitirdiği, buna rağmen hastaneye götürülmediği belirtildi. 

*Maltepe 3 Nolu L Tipi Cezaevi: İHD’ye başvuran bir trans mahpus, hücrede tutulduğunu, hapishanenin erkeklere göre dizayn edildiğini ve tacize uğradığını anlattı. 

*Bakırköy Kadın Cezaevi: İdare tarafından koşullu salıverilme hakkını kazanan veya tahliyesine çok az zaman kalan mahpuslara haksız disiplin cezaları verilerek infazlarının yakıldığı bildirildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'İdlib'de kimyasal saldırı' iddiası BM gündeminde

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Münbiç bitmedi ki Rakka başlasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...