Başkanlık referandumu ne getiriyor, ne götürüyor? - 3

16 Nisan'da halk oylamasına sunulacak anayasa değişikliği paketi ne getiriyor, ne götürüyor; Evrensel Web TV olarak sizin için derledik.

04 Nisan 2017 14:39
Paylaş

16 Nisan'da oylanacak anayasa değişikliği paketinin maddelerini teker teker ele aldık. Bugün anayasa değişiklik paketinin 9, 10, 11, 12 ve 13. maddelerinin neler getirdiğini ele aldık. Değişiklik paketinin diğer maddelerini de önümüzdeki günlerde ele almaya devam edeceğiz.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİN 9. MADDESİ NE GETİRİYOR?

Anayasa değişiklik paketinin 9. maddesi cumhurbaşkanının yargılanmasına ilişkin maddeyi düzenliyor. Şu anda cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında cezai sorumluluğu bulunmuyor. Değişiklikle Cumhurbaşkanının meclisin gizli oylamasıyla Yüce Divan’a sevk edilmesi öngörülüyor.
Ancak; bu biraz güç... Çünkü cumhurbaşkanının partisinin çoğunluk olduğu mecliste cumhurbaşkanının soruşturulabilmesi için 360 milletvekilinin onay vermesi gerekiyor. Soruşturmayı iktidar üyelerinin sayıca fazla olduğu bir komisyon yürütecek. Bu komisyonda bir iddianame hazırlanabilirse yüce divana sevk için gereken milletvekili sayısı 400.
Cumhurbaşkanı’nı yargılayacak Anayasa Mahkemesi üyelerinin atamalarını da cumhurbaşkanının yaptığını unutmamak gerekir.
Yani mevcut sistemde cumhurbaşkanı yargılanamıyor ama siyasi yetkisi ve sorumluluğu da yok. Değişiklikle cumhurbaşkanı yargılanamayacak ve bütün yürütme yetkileri de onda olacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİN 10. MADDESİ NE GETİRİYOR?

Anayasa değişiklik paketinin 10. maddesi cumhurbaşkanına vekalet etme yetkisini düzenliyor. Eski madde tümüyle çıkarılıyor. Cumhurbaşkanına da istediği kadar kişiyi cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atama yetkisi veriyor. Düzenlemeye göre Cumhurbaşkanlığı makamına da cumhurbaşkanı yardımcısı vekalet ediyor. Yani cumhurbaşkanlığı koltuğu herhangi bir sebeple boşalırsa; cumhurbaşkanının tüm yetkileri seçilmemiş; atanmış biri tarafından kullanılacak. Ayrıca maddeye göre cumhurbaşkanı seçilen kişinin görev süresi dolsa da yargılanma usulleri değişmiyor. Yani bir kere cumhurbaşkanı seçilirseniz neredeyse ömür boyu zırh da kazanmış olacaksınız.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİN 11. MADDESİ NE GETİRİYOR?

Anayasa değişikliği paketinin 11. maddesi seçimlerin yenilenmesini düzenliyor. Bu değişiklikle anayasanın 116. Maddesinin yeniden düzenlenmesi öngörülüyor.

Bu madde ile meclise seçim yenileyebilme yetkisi veriliyor. Ancak bunun için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Bu rakamın sağlanabilmesi için de cumhurbaşkanının partisinden milletvekillerinin de seçim yenilemeye destek vermesi gerekiyor.
Aksi taktirde seçim yenileme matematiksel olarak çok mümkün görünmüyor.

Ancak yine aynı maddeye göre cumhurbaşkanına istediği zaman seçim yenileme yetkisi veriliyor. Yani seçim yenileme yetkisi cumhurbaşkanına sınırsız olarak tanınıyor. Ancak meclisin seçim yenileme kararı alması için iktidar partisinin de bu kararı desteklemesi gerekiyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİN 12. MADDESİ NE GETİRİYOR?

Anayasa değişiklik paketinin 12. maddesi anayasanın OHAL’i düzenleyen 119. Maddesinde değişiklik öngörüyor. Paket hayata geçerse Bakanlar Kuruluna verilen OHAL ilan etme yetkisi Cumhurbaşkanı’na tanınıyor. Yani OHAL’i Cumhurbaşkanı ilan ediyor. Üstelik Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi de genişliyor.

Mevcut anayasada 3 ay olarak düzenlenen süre ise 6 aya çıkarılıyor. OHAL’in uzatılması durumunda ise bu süre 3 aydan 4 aya çıkarılıyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİNİN 13. MADDESİ NE GETİRİYOR?

Anayasa değişiklik paketinin 13. maddesi mahkemelerin kuruluşunda değişiklik öngörülüyor.

Maddedeki değişiklikle askeri mahkemeler kaldırılacak. Askeri mahkemeler ancak savaş hallerinde kurulacak ve sınırlı yetkiye sahip olacak.

Bu değişiklik kamuoyunun geneli tarafından desteklenen nadir maddelerden biri. Tabii, demokratikleşme için sivil mahkemelerin de askeri mahkemeler gibi çalışmasının önlenmesi gerekiyor. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan maden işçilerini azarladı: Bana slogan atmayın

SONRAKİ HABER

‘Bir sabah kalktığında kıdem tazminatı kaldırılmış olabilir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...