04 Nisan 2017 02:09

Çerkezköy’de hayır önde gidiyor

Trakya’da AKP’nin en güçlü olduğu ilçelerin başında gelen Çerkezköy’de 'hayır' önde gidiyor.

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Çerkezköy, Trakya’da AKP’nin en güçlü olduğu ilçelerin başında geliyor. AKP, Çerkezköy Belediyesi seçimlerini iki kez kazanırken, son seçimin galibi ise CHP oldu. Referandum yaklaştıkça Çerkezköy’de de siyasi partilerin çalışmaları hızlandı. Hayırcılar daha çok “Tek adam yönetimine hayır” eksenli bir çalışma sürdürürken, evet çalışmasını sürdürenler ise “güçlü Türkiye” ve istikrar argümanlarını öne çıkarıyor. 

Nüfusunun önemli bir kesiminin işçi olduğu Çerkezköy ve Kapaklı’da işçilerin çözülmesini istediği hiçbir sorun, referandumda gündeme gelmiyor. Özellikle kadın işçilerin çalıştığı Bony ve Beks Çorap fabrikalarında fazla mesaiden bıkan kadın işçiler, referandumun sonucu ne çıkarsa çıksın kendi sorunlarının devam edeceğini söylüyor.

TARTIŞMALAR İŞÇİLERİ BÖLÜYOR

İşçiler arasında tartışmalar her geçen gün alevlenirken, 2 bin işçinin çalıştığı dünya devi hortum fabrikası Eton’da işçiler arasında tartışmalar kavgaya vardı. Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrika şu an sözleşme döneminde. Görüşmelerde anlaşma olmayınca geçen hafta grev kararı alınıp fabrikaya asılmıştı. İki sene önce bir haftalık grevden sonra imzalanan sözleşmede işçiler kendi aralarındaki birliğin ne kadar önemli olduğunu bilseler de referandum işçileri nerede ise ikiye bölmüş durumda. 

SENDİKALI FABRİKALARDA 'HAYIR' GÜÇLÜ

Sendikal örgütlülüğün olduğu eski fabrikalarda hayır önemli bir üstünlüğe sahip. B/S/H, Arçelik, Hema, Altınyıldız, Yünsa gibi büyük fabrikalar, daha çok Trakya’nın değişik ilçe ve köylerinden işçilerin çalıştığı fabrikalar. Trakya’da CHP’nin güçlü olduğundan dolayı hayır bu fabrikalarda ezici bir çoğunluğa sahip. Aynı zamanda, bu fabrikalarda örgütlü Türk Metal ve TEKSİF gibi sendikaların şubelerinin açık bir çalışma yürütmese de hayırcı oldukları biliniyor. 

AKP gücünü daha çok Anadolu’dan göç etmiş kesimlerden alıyor. Örneğin kapı fabrikasında çalışan bir işçi, fabrikalarında Trakyalıların hayırcı, Karadenizlilerin ise evetçi olduğunu söylüyor. Göçle gelen işçiler daha çok orta ölçekli ve tekstil fabrikalarında çalışıyor. Bu fabrikalarda evet ve hayır fikrinde olanlar başa baş durumda. 

AZALSA DA HÂLÂ KARARSIZLAR VAR

İşçilerin önemli bir kısmı referandumda tercihlerini belirlemiş olsalar da kesin karar vermemiş küçük bir kesim hâlâ bulunuyor. Daha çok AKP’ye oy vermiş işçiler arasında kararsızların olduğunu söyleyen Temtaş Tekstil işçisi, AKP’li işçilerin bir kısmının Tayyip Erdoğan’a duydukları sevgiyle, tek adam yönetimine karşı olma arasında kaldığını ve karar veremediklerini dile getiriyor. 

HÂLÂ GÖÇ ALMAYA DEVAM EDİYOR

Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy, küçük bir taşra kasabasıyken, 1970’li yıllarda başlayan sanayileşmeyle bugün Türkiye’nin önemli sanayi merkezi haline geldi. İşçi kenti haline gelen Çerkezköy, Tekirdağ ilinin büyükşehir kapsamına alınmasıyla Çerkezköy ve kapaklı olarak ikiye bölündü. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi etrafında kurulan bulunan bu iki ilçenin toplam nüfusu 500 bini bulurken, hâlâ göç almayı sürdürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Referandum...

SONRAKİ HABER

‘Yatay mimari’ ile hedeflenen ne?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...