04 Nisan 2017 01:18

‘Almanya’daki Türkiyelileri de bölüyorlar’

Almanya’daki Türkiyeli seçmenler ile referandumu ve Avrupa ile yaşanan siyasi krizleri konuştuk.

Paylaş

Zahide YENTÜR
Offenbach

Yurt dışında şu ana kadar en çok oy kullanılan ülke Almanya oldu. Peki Almanya’daki Türkiyeli seçmenler referandum ve bu süreçteki siyasi krizler konusunda ne düşünüyor? 

Fatma Nur Kızılok, Dreieich kasabasında Yabancılar Meclisi Başkanı olarak görev yapıyor. Senelerdir yaşadığı kasabada mültecilerin, göçmenlerin sorunlarına çözüm bulmak için çalışıyor. Kızılok, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında, “halkları birbirine kışkırttığı ve şiddete teşvik ettiği” gerekçesiyle iki defa suç duyurusunda bulunmuş. 

‘TÜRKİYE’DEKİ HER ŞEY BİZİ DE ETKİLİYOR’

“Türkiye’deki referandumda vicdanın sesi kazanmalıdır” diyen Fatma Nur Kızılok, Almanya’da süren referandum kampanyasının etkilerini ise şöyle açıklıyor: “Almanya’da yaşasak da gönül bağlarımız Türkiye’ye halat gibi kalın bağlarla bağlı, zira hepimizin aile ve dost bağları var orada. Onların geleceği, yani demokrasinin bir geleceğinin olup olmayacağı sorusu biz burada yaşayanları da kaygılandırıyor, etkiliyor. Sayın Erdoğan Alman hükümetine Nazi benzetmesi gibi hakaretleriyle maalesef burada yaşayan insanlarımızı bölüyor. Almanya’da insanları birbirine katmak ona ne gibi çıkarlar sağlayacaktır? Bu soruya cevap bulmak önemli”

Anayasa değişikliğinin ve “Başkanlık sistemi”nin Türkiye’ye de zarar vereceğini belirten Kızılok, “İnsanları bölerek başlayan bir şey sonunda nasıl birleştirsin?” diye soruyor. 

‘ALMANYA’DAKİ HAYATIMIZ BİTTİ’ DİYE DÜŞÜNDÜK

Hessen eyaleti Dreieich kasabasındaki bir başka seçmen ise N.Y. İsminin açık yazılmasını istemeyen N.Y, referandum sürecinde yaşanan tartışmaların Türkiye kökenlileri etkilediğini belirterek birçok kişinin, “Almanlar bizi artık kapı dışarı eder, Almanya’daki hayatımız bitti” diye düşündüğünü söylüyor. 

“Almanya’daki yaşantımız şimdiye kadar da sürekli mücadele etmeye dayanıyordu. Çocuklarımızın eğitimi ve onların toplumdan dışlanmaması, işimizi kaybetmemek; ev ararken, iş ararken ‘Müslüman’ ve ‘Türk’ dışlanmasını yaşamamak için çaba sarf ediyorduk” diyen N.Y, son krizlerle yine zor durumda kaldıklarını belirtiyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanıyken Erdoğan’ı çok sevdiğini söyleyen N.Y, “O zamanki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında dağlar var” diye düşünüyor ve Türkiye’deki akrabaları telefon ederek ‘evet’ baskısı yapmalarına rağmen referandumda ‘hayır’ kullanacağını ifade ediyor. 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin sanatçıları artık öksüz değil

SONRAKİ HABER

Cizreli seçmen: Yaşadıklarımız ‘hayır’ demek için yeterli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...