04 Nisan 2017 00:55

‘Hayır diyenleri ekmeğinden ediyorlar’

Kayseri'de 'evet' oyu verecekler gerekçelerini Erdoğan'ın söylemleriyle açıklarken 'hayır' diyenler ülkenin diktatörlüğe gideceği endişesi taşıyor.

Paylaş

Ali KESKİN
Doğan KAYNAK
Kayseri

Kayseri’de referandum öncesi şehrin kalbi Cumhuriyet Meydanı’nda anayasa değişikliği hakkında sorularımızla halkın nabzını ölçmeye çalıştık. Referandumda ‘evet’ oyu vereceklerini belirtenler gerekçelerini genelde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ifadeleriyle anlatırken, ‘hayır’ diyenler ise ülkenin diktatörlüğe gideceği endişesi taşıyor. 

İlk olarak Mehmet adında emekli bir vatandaşla konuşuyoruz. ‘Oyunuz ne olacak ve sebebi nedir?’ diye soruyoruz ve endişeli bir biçimde, “Oğlumun işi gücü var bir şey olmasın” cevabını veriyor. 

Neden böyle düşündüğünü sorduğumuzda ise içini çekerek başlıyor konuşmaya. “Gazeteleri okuyoruz. Sırf ‘hayır’ dedi diye işinden gücünden atılan insanlar var. İnsanların ekmeğiyle oynuyorlar. Ben ‘hayır’ oyu verenlerin terörist olduğuna inanmıyorum. Ben de ‘hayır’ oyu vereceğim ama terörist değilim.” diyor. 

‘HAYIR AFİŞİ ASARSAN POLİS GELİR ALIR’

Cumhuriyet Meydanı’nda belediye çay bahçesine giriyoruz. Bir masaya yaklaşıyoruz ve vatandaşlara referandum tercihlerini soruyoruz. İçlerinden biri söze giriyor ve “Türk milliyetçisiyiz. Bu yüzden ‘hayır’ diyoruz” diyor. Maddeler hakkında bilgileri olmadığını da ekliyorlar. Sohbet ilerledikçe vatandaşlar endişelerini sıralıyor: “Ülkenin bölünmesinden endişeliyiz. Bundan dolayı ‘hayır’ diyoruz.” 

O sırada bir başka vatandaş söze giriyor: “Kayseri’yi gez bakalım. Her yerde ‘evet’ pankartları asmışlar. Sen şimdi bir ‘hayır’ afişi asarsan polis hemen gelir seni alır.”

Az ileride kalabalık bir grup görüyoruz ve yanlarına gidiyoruz. “Referandum süreci için ne düşünüyorsunuz?” sorumuza ‘evet’ diyeceklerini ifade eden kişilerden biri, “Türkiye’nin bekası ve Avrupa ülkeleriyle yaşanan krizler ‘evet’ oyu vermeme sebep oldu” diyor. Vatandaşlar ‘evet’ verme gerekçesini şöyle temellendiriyor:  “Koalisyon dönemlerini hatırlıyoruz. Hep kuyruklar da bekliyorduk. Değişiklikle bürokrasiden kurtulacağız ve işlerimiz daha hızlı hallolacak. Erdoğan ‘evet’ diyorsa ben de derim” 

Bu sırada geçmiş dönemlerin sıkıntılarını hatırlatarak, tek başlılığın ülke için daha iyi olacağını belirten vatandaşa, bir diğer vatandaş araya girerek cevap veriyor:  “1980 anayasasının vesayetini kim devam ettiriyor? Evren yasasını kim kullanıyor? 15 senedir kim iktidar? İşlerine gelmiyor şimdi başkanlık çıkardılar başımıza.” (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sokak sokak anayasayı anlatıyorlar

SONRAKİ HABER

Türkiye’nin sanatçıları artık öksüz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...