03 Nisan 2017 18:51

Beko: 'Evet' çıkarsa yüz yıllık kazanımlar kaldırılabilir

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, CHP genel başkan yardımcıları Selin Sayek Böke ve Veli Ağbaba'nın katılımıyla referandum paneli düzenledi.

Paylaş

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, “İşçilerin Hayır Buluşmaları” kapsamında Adana’da panel düzenledi. Çok sayıda işçinin ve vatandaşların katıldığı panelde DİSK Genel Başkanı Kani Beko, CHP Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba konuştu.

İşçilerin yüz yıllık kazanımlarına göz dikildiğini ifade eden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, tasarının referandumdan geçmesi durumunda işçiler bir sabah kalktığında kıdem tazminatının KHK ile kaldırılmış olabileceğini, işsizlik fonunu bireysel emeklilik fonuna aktarılmış olarak bulabileceğini söyledi. 

İLK YAPACAKLARI KIDEM TAZMİNATINI FONA DEVRETMEK OLACAK

Tasarıya göre Cumhurbaşkanı’nın OHAL ilan edip memleketi KHK’lerle yönetebileceğini ifade eden Beko,  “Bir sabah kalktığımızda kıdem tazminatımızı kaldırabilirler. Bugün 105 milyar olması gereken işsizlik fonunun 25 milyarını Kara Yollarına vermişler. 25 milyarı açlık sınırının altında patronlar yaşıyormuş gibi patronlara vermiş. İşsizlik fonu ile ilgili yapacakları şey KHK ile bireysel emeklilik fonuna aktarmak olacak” dedi. 

İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI 'HAYIR'

Kiralık işçinin sendikası, işsizlik fonu olmayacağını ifade eden Beko, kiralık işçilik yasasının iptali için AYM’ye başvuruda bulunduklarını hatırlatarak “Yargı, yasama ve yürütme Cumhurbaşkanı’na bağlanırsa bu yasa iptal olur mu?” diye sordu. 2016 yılında, 1970 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini dile getiren Beko, “ Soma, Ermenek ve Siirt’i hatırlayın. İşçilerin ölmemesi için 'Hayır' demeliyiz” dedi.  

BÖKE: ENFLASYON 8 YILIN ZİRVESİNDE

İşsizliğin 12,7, resmi olmayan rakamlara göre yüzde 20 olduğunu dile getiren CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, "Siz değilseniz, çocuğunuz, çocuğunuz değilse torununuz, torununuz değilse yeğeniniz, ya da komşunuz işsiz. Sabah enflasyon rakamları açıklandı. Son 8 yılın en yüksek seviyesine ulaşmış. Yüzde 11,4. Aslında sizin enflasyonunuz daha yüksek. Temel ihtiyaçlar da en hızlı fiyatı artanlar. Sizin enflasyonunuz bunan yüksek. Bunca işsizlik, enflasyon gelir adaletsizliği olan bir ülkede konuşmamız gereken Anayasa mı?” diye konuştu.

Buna Türkiye’nin ihtiyacı olmadığını ifade eden Böke, “Ancak bu referandum, vatandaşları ötekileştiren siyasete 'Hayır' deme, demokrasinin özünün 80 milyon olduğunu gösterme fırsatı veriyor. Bizi 'siz ve biz' diye ayıranlara karşı ‘hepimiz’ hikayesi yazma fırsatı veriyor bize” diye konuştu. Ağustos 2014’ten beri devam eden fiili durumun devam etmemesi gerektiğini söyleyen Böke, bu süreçte 1 milyon kişinin işsiz kaldığını belirterek “Bu anayasa teklifi bize hangi kimlikten olursak olalım bize işsizlik vaat ediyor” dedi. En yüksek işsizlik oranının yüzde 30’la genç kadınlarda yaşandığına dikkat çeken Böke,  Sadece 2,5 yıl içerisinde hayata umutla bakmak isteyen 3 yüz 78 bin kadın işsiz kaldığını söyledi.

16 NİSAN’DA 'HAYIR' OYU VERİP, 17 NİSAN'DA 'HAYIR'A SAHİP ÇIKALIM

Çocuk istismarı yasa tasarısını hatırlatan Böke, Mecliste karşı çıktıkları tasarının Türkiye’nin dört bir yanından kadınların sokağa çıkması ile geri çekildiğini belirterek “Eğer o gece sadece biz dert edinmiş olsaydık bir iki kelimesi değiştirilip geri getirilirdi. Kadınlar bize demokrasiyi sadece siyasete bırakırsan eksik kalacağını hatırlattı. Kadınlar demokratik hakkını kullanarak bu yasanın geçmesine engel olarak sokaklarda demokrasiyi konuşturdularsa her birinize düşen görev 16 Nisan’da 'Hayır' oyu verip 17 Nisan'da 'Hayır'ı sahiplenmektir“ şeklinde konuştu.

DARBE ANAYASALARI BİLE BU KADAR ACELECİ OLMADI

Böke'den sonra söz alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, 12 Eylül anayasasının bile meclisten 22 günlük bir süreçten sonra geçtiğini belirterek bu kadar aceleci bir taslağın darbe anayasalarında bile yaşanmadığını ifade etti. Bir işçinin iş yeri temsilcisi olması için birkaç yıl, okul müdürünün müdür olmak için 5 yıl çalışması gerektiğini dile getiren Ağbaba, “Ancak taslağa göre başkan yardımcısı ya da bakan olabilmek için 18 yaşını doldurmak yetiyor. Aklınıza gelebilecek herkes başkan yardımcısı bakan olabilir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BTK’den dihaber’e erişim engeli

SONRAKİ HABER

Afife Tiyatro Ödülleri'nin adayları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa