03 Nisan 2017 13:20

'Sorunları derinleştirecek anayasaya hayır demeliyiz'

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan referandum kapsamında Kocaeli'deki ziyaretlerini sürdürüyor.

Paylaş

Damla ULUDAĞ
Kocaeli

Referandum çalışmaları kapsamında ziyaretlerini sürdüren EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan “Türkiye’de yaşayan halkların taleplerini görmezden gelen bir anayasa kabul edilemez” dedi. Gürkan, ülkedeki sorunları da daha derinleştirecek değişikliğe karşı hayır çağrısı yaptı. 

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, referandum kapsamında Kocaeli’nin Gebze ve Darıca ilçelerinde yöre derneklerini ziyaret etti. Gebze’de bulunan Kars-Ardahan-Iğdır Derneğinin yöneticileri ve üyeleri ile bir araya gelen Gürkan, anayasa değişikliği ve referandum üzerine sohbet etti. Anayasa değişikliğinin işçiler, emekçiler ve halk için yapılmadığını belirten Gürkan şunları söyledi: “Anayasa değişikliği üzerinde sendikalar, dernekler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ile değişiklik üzerine herhangi bir görüşme yapılmadı, bizlere taleplerimiz ve beklentilerimiz sorulmadı. Bugünkü tabloya baktığımız zaman da görüyoruz ki bu değişiklik halkı daha çok kutuplaştırmaya devam ediyor. Halkımızın talepleri daha çok bastırılmaya çalışılıyor ve en küçük demokrasi talebinin bile önü kesiliyor. Türkiye’de yaşayan halkların taleplerini görmezden gelen bir anayasa kabul edilemez. Böyle bir sürecin ardından evet demek ülkemizde yaşayan tüm halkların daha çok baskı ve şiddet ile karşı karşıya kalmasına neden olacaktır. Bu yüzden hayır demeli ve sandıktan hayır çıkartabilmek için mücadele etmeliyiz.” Gürkan, 16 Nisan’da halkı sandıklara da sahip çıkmaya da çağırdı.Gürkan ardından Gebze’de kurulan hayır stantlarını gezerek başarılar diledi. 

‘HAYIR DİYENLERE BASKILAR VAR’ 

Darıca’ya geçen Selma Gürkan ve beraberindeki EMEP’liler Siirtliler Derneğini ziyaret etti. Ziyarete Siirtliler katılım gösterirken, HDP Darıca İlçe Eş Başkanları Hasan Gökçen ile Kudret Davutoğluve ilçe yöneticileri de ziyarete katıldı. Dernek Başkanı Paşa Kaya, ziyaretten memnuniyetini dile getirdi. Referandum sürecine yönelik beklentilerini de aktaran Kaya, istedikleri tek şeyin insanca bir yaşam olduğunu belirtti. Siirtlilere ve Darıcalılara seslenen Selma Gürkan ise referandum sürecine ilişkin partisinin politikasını anlattı. Referandum gündeme geldiğinden bu yana parti olarak ‘hayır’ kampanyası yürüttüklerini hatırlatan Gürkan , ‘hayır’ demenin gerekçelerinin fazla olduğunu söyledi. Anayasa düzenlemesinin toplumsal uzlaşma ile hazırlanması gerektiğine vurgu yapan EMEP Genel Başkanı Gürkan şunları söyledi: “Bu anayasa toplumsal bir uzlaşmayla değil iki partinin bir araya gerek hazırlaması ile ortaya çıkmıştır. Bu yüzden anayasanın demokratik olmadığını düşünüyoruz. Mecliste gerekli tartışmalar yapılmadan oldu bitti ile halk oylamasına sunuldu. Mecliste tartışılmayan uygulamalar devam ediyor. Hayır diyen kesim gerçekten büyük baskı görüyor.” Alanlarda hayır çalışması yürütenlerin engellendiğini ve gözaltına alındığına dikkat çeken Gürkan, baskı, şiddet ve engellemelerin olduğu bir ortamda yapılan referandumun demokratik olmadığını söyledi.

EMEP heyetinde Selma Gürkan, EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, Gebze İlçe Başkanı Hasan Atik ve Darıca İlçe Başkanı Tanfer Yeşiltepe yer aldı. 

ÖNCEKİ HABER

Ara buluculuk hak arama özgürlüğüne aykırı

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: 15 Temmuz kontrollü bir darbe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...