03 Nisan 2017 13:19

Ara buluculuk hak arama özgürlüğüne aykırı

İzmir Barosu iş hukukuna da getirilmek istenen zorunlu ara buluculuk uygulamasının hak arama özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti.

Paylaş

İzmir Barosu yaptığı açıklama ile iş hukukuna da getirilmek istenen zorunlu ara buluculuk uygulamasının anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hak arama özgürlüğüne aykırı olduğunu vurguladı. 

İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Adliyenin baro biriminde yaptığı basın toplantısı ile tasarıya tepki gösterdi. İşçilerin böyle bir zorunluluğa tabi tutulmasının hakkaniyetli bir çözüm olmadığını dile getiren Baro Yönetim Kurulu Üyesi ve Komisyon Sorumlusu Gonca Arkoç “Zorunlu ara buluculukta ısrar edilmesi halinde, vekil ile temsil zorunluluğunun da getirilmesi gerekmektedir. İş yargısındaki yoğunluğu hiçbir şekilde hafifletmeyecek olan zorunlu ara buluculuğa itiraz ediyoruz” dedi. 

‘SENDİKALARI İŞLEVSİZ BIRAKACAK’ 

Zorunlu ara buluculukla; iradilik ve eşitlik ilkelerinin ihlal edileceğini belirten Arkoç şöyle devam etti: “Gizlilik ilkesine de nasıl uyulacağı tasarıda belli değildir. Bu durum uygulama aşamasında görülecektir. Ayrıca zorunluluk uygulamasının Anayasa ve Uluslararası Sözleşmelere aykırılığı da bir gerçektir. Toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarda da ara buluculuk zorunluluğu getirilmesi sendikaların işçinin hak ve menfaatlerini koruyup geliştirme görevlerini sekteye uğratacaktır, giderek sendikaları işlevsizleştirecektir. Gönüllü olması dahi uygulamada iş hukukunun temel felsefesi olan işçiyi koruma ilkesine aykırı düşebilecek sorunlara sebebiyet verebilecekken, zorunlu olmasının sonuçları daha da ağır olacaktır.” 

‘YARGIYA YENİ YÜK GETİRECEK’

İş yükünü hafifletmek amacı ile getirilen bu uygulamanın iş yargısına yeni yükler getireceğini de ifade eden Arkoç “Zorunlu ara buluculuk düzenlemesinin bu hali ile beklenen menfaati sağlamasından çok, uygulamada yeni sorunlar doğuracağı açıktır. Bu nedenle hükümetin, iş hukukuna egemen olan anlayışa darbe vuracak olan bu hatasından dönmesini istiyoruz. En azından, iş davalarında, davadan önce ara bulucuya gitmek ya da doğrudan dava açmak konusunda işçinin seçimlik hakkının olması daha hakkaniyetli bir uygulama olacaktır” diye konuştu. Açıklamanın ardından baronun ilgili tasarıya ilişkin görüşlerini içeren metin Adalet Bakanlığına gönderildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşlerine dönmek için 25 gündür açlık grevindeler

SONRAKİ HABER

'Sorunları derinleştirecek anayasaya hayır demeliyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...